Download: Fast, Fun, Awesome

Wednesday, December 24, 2008

Ευχετήρια κάρτα του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες



Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες αποκλείστηκαν από το
Δ ΄ ΚΠΣ και από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)
με αποτέλεσμα να απολύονται εργαζόμενοι βιβλιοθηκονόμοι.
Σύμφωνα με το μπλογκ του
Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/
τα ποσοστά των εργαζομένων που χάνουν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες: είναι τα εξής:
Γεωπονικό 21%
Πανεπιστήμιο Πατρών 42%
Πανεπιστήμιο Πειραιώς 44%
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 42%
Α ΤΕΙ Κρήτης 32%
Πολυτεχνείο Κρήτης 50%
ΑΠΘ 50%
ΑΣΚΤ 50%
Πάντειο Πανεπιστήμιο 33%
Ακαδημία Αθηνών 66%

Tuesday, December 23, 2008

21ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ




Ο Πανελλήνιος (Μαθητικός) Διαγωνισμός Πληροφορικής (ΠΔΠ)
διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ).
Ο ΠΔΠ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟ). Αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κατ’ έτος υπό την αιγίδα της UNESCO. Η διεξαγωγή του γίνεται με τη συνεργασία τμημάτων Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ελληνικών Πανεπιστημίων και τμημάτων Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Α-ΤΕΙ..

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής αποσκοπεί κυρίως στην καλλιέργεια της Πληροφορικής παιδείας των μαθητών. Επιπλέον του παραπάνω γενικού σκοπού, ο ΠΔΠ αποσκοπεί στην:
* Ενίσχυση της ιδέας της Πληροφορικής και των συνδεδεμένων με αυτήν τεχνολογιών στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
* Παροχή δυνατότητας στους μαθητές, που έλκονται από την Πληροφορική, να γνωρίσουν γνωστικά αντικείμενα και τεχνικές του αντιστοίχου επιστημονικού πεδίου, που δεν παρέχονται από τα υφιστάμενα αναλυτικά προγράμματα.
* Παροχή δυνατότητας στους μαθητές, που έλκονται από την Πληροφορική, να εκτιμήσουν τις δυνατότητες τους στην επίλυση αλγοριθμικών προβλημάτων και να διακριθούν.
* Επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής, στη Βαλκανική «Ολυμπιάδα» Πληροφορικής, στη Βαλκανική «Ολυμπιάδα» Πληροφορικής Νέων και σε κάθε άλλο πιθανό διεθνή διαγωνισμό Πληροφορικής.
* Προώθηση της επικοινωνίας και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ αυτών των μαθητών, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνωριμίες με νέους άλλων χωρών με τα ίδια ενδιαφέροντα.
* Προώθηση, των Νέων Τεχνολογιών μεταξύ των νέων, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση της Ελληνικής Κοινωνίας του αύριο.

Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές
ημερήσιων και νυχτερινών: Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.),
Εκκλησιαστικών Λυκείων,
Μουσικών Λυκείων,
ΤΑΔ-ΕΤΑΔ, ΕΠΑγγελαμτικών Λυκείων (ΕΠΑΛ),
Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ),
Σχολών Μαθητείας,
Ναυτικών Λυκείων,
Προγραμμάτων IB, και GCE,
Ελληνικών Λυκείων & Σχολών, Ελληνικών προγραμμάτων ξένων σχολείων που λειτουργούν βάσει διακρατικών συμφωνιών στην Ελληνική επικράτεια,
Ελληνικών σχολείων της αλλοδαπής, και
Ελληνικών Προγραμμάτων Σπουδών ξένων σχολείων, που τελούν υπό την αναγνώριση των Ελληνικών αρχών .

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις ιστοσελίδες
http://www.pdp.gr/default.asp?pid=5&la=1 και
http://www.pdp.gr/

Monday, December 22, 2008

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ




Στην προσπάθεια για προσέλκυση αναγνωστών η σχολική βιβλιοθήκη Lawrence High School Library (ενός λυκείου μιας μικρής πόλης στο Kansas των ΗΠΑ) χρησιμοποίησε το βαρύ πυροβολικό... τον κινηματογράφο!
Είναι γνωστό το ενδιαφέρον που προκαλούν πετυχημένες ταινίες στους κινηματογραφόφιλους, το οποίο τους ωθεί να διαβάσουν και το βιβλίο.
Έτσι και στη χώρα μας βλέπουμε να γίνονται νέες εκδόσεις λογοτεχνικών βιβλίων στα οποία στηρίχθηκαν ταινίες, ή σειρές στη μικρή οθόνη.
Όπως μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της σχολικής αυτής βιβλιοθήκης
«Βιβλία που έγιναν ταινίες»
http://library.lhs.usd497.org/BooksMadeIntoMovies.htm
έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη συλλογή υλικού που έχει σχέση με τον κινηματογράφο. Είναι και αυτό ένας τρόπος να προωθηθεί η φιλαναγνωσία και να στηθεί μια ζωντανή κοινότητα μαθητών αναγνωστών.
Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, έχουν στήσει ειδικό τραπέζι στο χώρο της βιβλιοθήκης με μερικά από τα διαθέσιμα τεκμήρια, το δε σύνθημα διαλαλεί «Είδες την ταινία; Γιατί δε δοκιμάζεις και το βιβλίο;»
Επιπλέον, ο κατάλογος με τα βιβλία είναι προσβάσιμος στο διαδίκτυο για να τον συμβουλεύονται οι χρήστες της βιβλιοθήκης και από το σπίτι τους, μερικοί δε από τους διδάσκοντες παραθέτουν σε άλλο υπερδεσμό τις δικές τους προτάσεις για διάβασμα τα Χριστούγεννα.

Στις ΗΠΑ βέβαια τα βιβλία δεν περιμένουν καμιά έγκριση από ειδικές επιτροπές του αντίστοιχου υπουργείου παιδείας, αλλά επιλέγονται από την ίδια τη βιβλιοθήκη, η οποία και είναι η μόνη που μπορεί να ξέρει τις αναγνωστικές ανάγκες και προτιμήσεις των χρηστών της. Τα βιβλία αυτά επίσης προτείνονται και από την American Library Association, (Αμερικάνικη Ένωση βιβλιοθηκών)

Saturday, December 20, 2008

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ LIVE!



Ο σύλλογος "Οι φίλοι της μουσικής" δημιούργησε μία συλλογή DVD στα οποία πετυχημένοι επαγγελματίες (από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού) μιλούν για τη δουλειά τους.
Έτσι ο ενδιαφερόμενος μαθητής έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το επάγγελμα που μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον και μάλιστα από άτομα που έχουν διακριθεί στον συγκεκριμένο τομέα.
Το υλικό αυτό διατίθεται και στο διαδίκτυο στον ιστότοπο
http://ekpedeftiko.sfm.gr/
Στην παρούσα φάση υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό για τα εξής επαγγέλματα:
Αρχιτέκτονας
Ηχολήπτης
Ιστορικός Τέχνης
Σκηνογράφος
Σχεδιαστής
Η σειρά θα ολοκληρωθεί με άλλα 25 επαγγέλματα
και θα συνοδεύεται από οδηγό σπουδών για τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
όπως και στοιχεία για την απασχόληση και τις αποδοχές.

Tuesday, December 16, 2008

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ



Πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο Divani Caravel ημερίδα για το έργο “ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ”.
Πρόκειται για έργο ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 20% από εθνικούς πόρους στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής προγραμμάτων ΚΠΣ του Υπουργείου Παιδείας.
Με αυτό το έργο επιχειρείται η ψηφιοποίηση μέρους του τεράστιου πνευματικού πλούτου των 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών που είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα.

Ψηφιοποιήθηκαν 16,2 εκατομμύρια “σελίδες” βιβλίων, λυτών εγγράφων & χαρτών, χειρογράφων και εφημερίδων, που επελέγησαν με βάση τα εξής; κριτήρια:
μοναδικότητα – σπανιότητα
αυξημένη ζήτηση
ιδιαίτερη πληροφοριακή και εκπαιδευτική αξία &
ευπάθεια λόγω υλικού ή παλαιότητας.
Πρόκειται για τεκμήρια προ του έτους 1920, δηλαδή απαλλαγμένα από συγγραφικά δικαιώματα, ώστε να είναι δυνατόν πλέον να αποτελούν “κοινό κτήμα” (public domain) και να είναι διαθέσιμα ελεύθερα και νόμιμα μέσω του διαδικτύου.
Το τεχνικό μέρος του γιγαντιαίου αυτού έργου, που ολοκληρώνεται εντός του 2009, ανέλαβαν οι εταιρίες:
Globo Technologies Α.Ε. &
UNISYSTEMS Α.Ε (του ομίλου infoquest).
Tο υλικό σαρώθηκε με ειδικά μηχανήματα και μετετράπη τόσο σε μικροφίλμ όσο και σε ψηφιακά αρχεία, κατ΄ αρχάς μορφής tiff, και σε δεύτερη φάση σε μορφή pdf.
Δεν έγινε μετατροπή του υλικού σε μορφή κειμένου μέσω OCR, διότι πρόκειται για μια πανσπερμία φωτογραφημένων τεκμηρίων (διαφορετικές γραμματοσειρές, χειρόγραφα, εικόνες, πίνακες κτλ) και στην παρούσα φάση δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη τεχνική λύση.

Όταν το υλικό θα διατεθεί σε ειδική διαδικτυακή πύλη, ο ενδιαφερόμενος ερευνητής θα μπορεί να το διαβάζει εύκολα από τον υπολογιστή του στο σπίτι.
Ο ιστότοπος βέβαια θα προσφέρει και υπηρεσίες ταχύτατης αναζήτησης των σχετικών μεταδεδομένων, απλώς μέσα από ένα συνηθισμένο φυλλομετρητή, χωρίς να χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο λογισμικό.
Κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο αυτής της συλλογής, της τάξεως π. χ. των 300 σελίδων, θα είναι μεγέθους περίπου 20 μέγα, οπότε θα μπορούμε εύκολα να το φορτώνουμε ολόκληρο. Βέβαια το υλικό θα μπορεί να ανοίγει και σελίδα - σελίδα, αν δε χρειάζεται η αποθήκευσή του.
Το μοντέρνο αυτό αποθετήριο γνώσης και διάδοσης πολιτισμού σχεδιάστηκε παίρνοντας υπ΄ όψιν όλες τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο της βιβλιοθηκονομίας και ψηφιοποίησης υλικού
(προδιαγραφές διασυνδεσιμότητας μεταδεδομένων DUBLIN CORE, λογισμικό SirsiDynix Horizon), αλλά κυρίως πρόκειται για ένα “ζωντανό σύστημα”, αφού προβλέφτηκε η δυνατότητα προσθήκης υλικού, ώστε η τεράστια αυτή ηλεκτρονική κιβωτός της γνώσης να μπορεί να εμπλουτίζεται με τις οποιεσδήποτε προσθήκες που θα γίνουν στο μέλλον.
Με το έργο αυτό η χώρα μας θα συμβάλει και στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana.

Sunday, December 14, 2008

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ & ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ



Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τύπο και διάφορα ηλεκτρονικά μέσα,
κατά τη διάρκεια των ακραίων επεισοδίων που συνέβησαν
μετά το φόνο του μόλις δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό το βράδυ της 6/12/2008,
έπεσαν θύμα και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες:
 
1) Η Βιβλιοθήκη Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθήνας (στη γωνία Σίνα & Ακαδημίας) υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_10/12/2008_295381
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_11/12/2008_295526
 http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_117_12/12/2008_295712

2) Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
υπέστη διάρρηξη.
http://www.express.gr/news/ellada/108232oz_20081209108232.php3
 
3) Η βιβλιοθήκη του Οικονομικού Νομικής Θεσσαλονίκης κάηκε ολοσχερώς, οι δε παραπέρα φθορές σε άλλα τμήματα αποφεύχθηκαν λόγω της περιφρούρησης στη Νομική από καθηγητές και φοιτητές.
http://www.pasp-nomikis.gr/
 http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=21421876

Φαίνεται πως κάποιοι ανεγκέφαλοι ξέχασαν την περίφημη φράση από την τραγωδία Almansor του Heinrich Heine
„Das war ein Vorspiel nur, dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.”

"Αυτό ήταν απλώς προκαταρκτικά παιχνιδάκια, όπου καίγονται βιβλία, στο τέλος θα καούν και άνθρωποι".

Οι σκέψεις μας βέβαια στους βιβλιοθηκονόμους και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που με αυτοθυσία περιφρούρησαν τις δύσκολες αυτές στιγμές τους χώρους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτρέποντας περαιτέρω ζημιές.



Δείτε επίσης:
την ανακοίνωση του ΕΚΕΒΙ για την καταστροφή βιβλιοπωλείων
 http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2510&cnode=145

τον ιστότοπο στο FACEBOOK που φτιάχτηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή
με μηνύματα από όλον τον κόσμο
http://www.facebook.com/group.php?gid=62100298568