Download: Fast, Fun, Awesome

Saturday, August 30, 2008

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ... ΦΑΝΤΑΣΜΑ



Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω διεύθυνση του πασίγνωστου τηλεβιβλιοπωλείου «Άμαζον»
http://www.amazon.co.uk/Jewel-Medina-Sherry-Jones/dp/0345503163
μπορείτε να αγοράσετε το ιστορικό μυθιστόρημα «Το κόσμημα της Μεδίνας» (The Jewel of Medina) της Sherry Jones αντί του ποσού των 11.56 λιρών (με σκληρό ντύμα μάλιστα.) Πρόκειται για τη βιογραφία της αγαπημένης συζύγου του προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ.
Το βιβλίο όμως αυτό δεν πρόκειται τελικά να εκδοθεί!!!
Ο γιγαντιαίος αμερικάνικος εκδοτικός οίκος Random House ματαίωσε την έκδοσή του, παρ΄ ότι είχε ήδη πληρώσει προκαταβολικά εκατό χιλιάδες δολάρια.
Η επίσημη δικαιολογία που παρουσίασε ο εκδοτικός οίκος είναι η εξής: http://www.randomhouse.com/rhpg/medinaletter.html
«Αφού στείλαμε αντίτυπα του μυθιστορήματος, δεχτήκαμε προειδοποιητικές συμβουλές από άσχετες μεταξύ τους πηγές πως η έκδοση του βιβλίου αυτού μπορεί να είναι προσβλητική για μερικά άτομα της μουσουλμανικής κοινότητας και επίσης μπορεί να προκαλέσει πράξεις βίας από ένα μικρό, ακραίο τμήμα της.
Αισθανθήκαμε την υποχρέωση να λάβουμε αυτές τις ανησυχίες πολύ σοβαρά. Συμβουλευτήκαμε ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και επιστήμονες μελετητές του Ισλάμ και του ζητήσαμε να κριτικάρουν το βιβλίο και να σταθμίσουν τις πιθανές αντιδράσεις.
.Συνειδητοποιούμε την υποχρέωσή μας να υπερασπιζόμαστε τους συγγραφείς μας και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ακόμη και αυτών που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές για μερικούς. Όμως, ένας εκδότης πρέπει να σταθμίσει αυτήν την υπευθυνότητα ως προς τις άλλες που επίσης φέρει. Έτσι σ΄αυτήν την περίπτωση αποφασίσαμε, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, να αναβάλουμε την έκδοση για χάρη της ασφάλειας της συγγραφέως των υπαλλήλων του Random House, των βιβλιοπωλών και οποιουδήποτε θα έπαιρνε μέρος στη διανομή και πώληση του μυθιστορήματος. Η συγγραφέας και ο Ballantine ακολούθως συμφώνησαν να τερματίσουν τη συμφωνία, όμως η συγγραφέας είναι ελεύθερος να εκδώσει το βιβλίο σε άλλο εκδοτικό οίκο, αν έτσι επιλέξει."
Σύμφωνα με το άρθρο στη wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Jewel_of_Medina
ο Salman Rushdie, συγγραφέας των «Σατανικών στίχων», κριτικάρισε την απόφαση του Random House λέγοντας «Πρόκειται για λογοκρισία λόγω φόβου και αποτελεί πολύ κακό προηγούμενο». Επίσης ο Andrew Franklin, εκδότης του Profile Books, χαρακτήρισε την απόφαση ως «τελείως τρομακτική» και αποκάλεσε τους εκδότες του Random House «δειλούς».
Αντιθέτως άλλοι δε θεωρούν την απόφαση του Random House πράξη λογοκρισίας, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εκδότη να αποφασίζει ποιο βιβλίο θα εκδώσει.

Ο πρόλογος του μυθιστορήματος (12 σελίδες) υπάρχει στο διαδίκτυο στη διεύθυνση
http://www.smartbitchestrashybooks.com/images/uploads1/Prologue-JewelMedina.pdf

Thursday, August 28, 2008

Νέα κείμενα του Φραντς Κάφκα;



Όταν η Εσθήρ Χόφφε πέθανε σε ηλικία 101 ετών πέρσι, στο Τελ Αβίβ, υπήρχαν κάποιοι που περίμεναν πως έφθασε η ώρα να αποκαλυφθούν τα μυστικά που έκρυβε επιμελώς. Πρόκειται φυσικά για ένα πραγματικό λογοτεχνικό θησαυρό. Το υπόλοιπο αρχείο του Φραντς Κάφκα! Η Χόφε είχε πουλήσει τη δεκαετία του 1980 το χειρόγραφο της «Δίκης» στον οίκο Σάδεμπιζ του Λονδίνου για ένα εκατομμύριο λίρες! Επίσης είχε συλληφθεί από την ισραηλινή αστυνομία επειδή την υποπτευόταν πως θα προσπαθούσε να βγάλει λαθραία κι άλλα ντοκουμέντα του Κάφκα για δικό της φυσικά όφελος.
Ο Κάφκα είχε πεθάνει το 1924 αφήνοντας όλο το αρχείο του στο φίλο του Μαξ Μπροντ, ο οποίος εγκατέλειψε άρον άρον την Πράγα μία μέρα πριν την εισβολή των Γερμανών την 15/3/1939 και διέφυγε μέσω Ρουμανίας στην Παλαιστίνη. Δεν τήρησε την εντολή του συγγραφέα και δεν κατέστρεψε ευτυχώς το έργο του. Έτσι μερικά μυθιστορήματα, διηγήματα και επιστολές του είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το θάνατο του συγγραφέα. Ο Μπροντ παρέδωσε το 1961 μέρος του αρχείου Κάφκα στη Μποντλιανή βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, όμως μία βαλίτσα του μη εκδοθέντος αρχείου παραδόθηκε, μετά το θάνατο του Μπροντ το 1968, στην ερωμένη και γραμματέα του, Χόφφε, η οποία το έκρυβε επιμελώς απαγορεύοντας σε οποιοδήποτε ερευνητή να το εξετάσει.
Δυστυχώς υπάρχουν λίγες ελπίδες να βρεθεί κάτι πολύτιμο. Η Χόφφε κρατούσε το υλικό σε ένα υγρό διαμέρισμα γεμάτο κατοικίδια, το οποίο βρομούσε τόσο πολύ που οι γείτονες είχαν καλέσει την αστυνομία να επέμβει... Τέτοιες συνθήκες δε βοηθούν καθόλου να διατηρηθεί ανέπαφο χαρτί με μεγάλη περιεκτικότητα θειικού οξέως.
Αναμένεται βέβαια και η επέμβαση των ισραηλινών αρχών για να περισωθεί ό,τι είναι πιθανώς δυνατόν.

Σχετικοί ιστότοποι:

αγγλική εφημερίδα Γκάρντιαν
http://books.guardian.co.uk/news/articles/0,,2289734,00.html

εβραϊκή λογοτεχνική επιθεώρηση
http://www.jewishliteraryreview.com/post/the-Kafka-story-goes-on.aspx#continue

ισραϊλινή εφημερίδα Χαάρετς
http://www.haaretz.com/hasen/spages/999108.html

βιογραφία του Max Brod στη γερμανική βικιπαίδεια
http://de.wikipedia.org/wiki/Max_Brod

βιογραφία του Φραντς Κάφκα στη γερμανική βικιπαίδεια
http://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka