Ειδήσεις, εκδηλώσεις και θέματα που αφορούν στις σχολικές βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ δημοσίων σχολείων
Sunday, August 30, 2009
Δωρεάν ελληνικά βιβλία στο διαδίκτυο
Μερικοί ιστότοποι που προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks)
για ανάγνωση ή και αποθήκευση είναι οι εξής:
http://www.free-ebooks.gr/gr/index.php
http://www.mikrosapoplous.gr/texts1.htm
http://www.snhell.gr/index.asp
http://www.sarantakos.com/
http://www.kastaniotis.com/press/82
http://el.wikisource.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1
Το υλικό δεν είναι ακόμη πολύ πλούσιο, αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς, κυρίως με κείμενα ελεύθερα δικαιωμάτων.
Διαβάστε το ενδιαφέρον σχετικό άρθρο του Μανόλη Πιμπλή στα ΝΕΑ της 21/8/2009
Sunday, August 16, 2009
Ιστορία και μυθεύματα
Πριν 73 χρόνια, στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου, το δισέγγονο μαύρων σκλάβων Jesse Owens αποσπούσε τέσσερα χρυσά μετάλλια, και έκανε τον Χίτλερ να κοκκινίζει από μανία, επειδή ο μύθος που καλλιεργούσε για την ανωτερότητα της άριας φυλής διαψεύδονταν. Το χειρότερο μάλιστα για το ναζιστή δικτάτορα ήταν πως το τεράστιο στάδιο στολισμένο με σβάστικες σειόταν από τις ιαχές "Γιέσε Όβενς", τις επευφημίες δηλαδή των Γερμανών θεατών προς ένα "κατώτερο" ον με "ζωικές ικανότητες"!
Παρ' ότι ο Jesse Owens έγινε ο θρύλος εκείνων των ολυμπιακών αγώνων, ο Χίτλερ φημολογείται πως έφυγε γρήγορα από το στάδιο για να μην τον συγχαρεί.
Σύμφωνα όμως με τον 83χρονο Γερμανό αθλητικό ρεπόρτερ Ζίγκφριντ Μίσνερ τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Ο Χίτλερ αναγκάστηκε να σφίξει το χέρι του μαύρου αθλητή!
Αυτός που σίγουρα ΔΕΝ οργάνωσε τιμητική δεξίωση για τον Jesse Owens, ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούζβελτ, φοβούμενος τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων του από τις συντηρητικές πολιτείες του Νότου!!!!
Αν αληθεύουν αυτά που υποστηρίζει ο Μίσνερ, πρόκειται μάλλον για ένα υπερβολικό "μοντάζ" των πραγματικών ιστορικών γεγονότων, ώστε να τονιστεί η ρατσιστική φυσιογνωμία του ναζιστικού καθεστώτος.
Κάτι που φυσικά είναι τελείως ανούσιο, αφού τα τερατώδη εγκλήματα εκείνης της εποχής επιβεβαιώνουν ακράδαντα το ρατσιστικό χαρακτήρα του εθνικοσοσιαλισμού.
Αυτό αντίθετα που δε διατυμπανίζεται με τον ίδιο τρόπο είναι η στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να σφίξει επισήμως το χέρι του μαύρου αθλητή.
Δείτε τα σχετικά άθρα στις εφημερίδες
ΤΑ ΝΕΑ
THE INDEPENDENT
Saturday, August 15, 2009
Μελλοντικά, τα ψηφιοποιημένα βιβλία (και όχι μόνον) θα διατίθενται δωρεάν!
Ο Chris Anderson, ο γενικός διευθυντής του περίφημου αμερικάνικου περιοδικού τεχνολογίας Wired, κυκλοφόρησε, τον περασμένο Ιούλιο,το βιβλίο του Free εντελώς εντελώς δωρεάν στο διαδίκτυο σε όλες του τις μορφές (ψηφιακό βιβλίο και ψηφιοποιημένο ακουστικό βιβλίο).
Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο μπλογκ του συγγραφέα.
Έτσι μετά τον περίφημο νόμο του More (κάθε δύο χρόνια η ταχύτητα των επεξεργαστών θα διπλασιάζεται, ενώ η τιμή τους θα μειώνεται), έχουμε τώρα και τον νόμο του Anderson:
“Η ψηφιοποίηση πιέζει την τιμή του περιεχομένου προς το μηδέν”.
Με άλλα λόγια, ο,τιδήποτε μπορεί να ψηφιοποιηθεί (κείμενο, εικόνα, ήχος, κινηματογραφική ταινία) θα προσφέρεται πλέον ΔΩΡΕΑΝ αφού το κόστος του είναι σχεδόν μηδενικό.
Ο Anderson με την κίνησή του αυτή έκανε πράξη αυτό που προφητεύει.
Δεν είναι ο μόνος που διαθέτει έργα του δωρεάν στο διαδίκτυο.
Σήμερα ο όγκος της διακινούμενης νομίμως & δωρεάν πληροφορίας είναι ήδη τεράστιος. Σκεφτείτε μονάχα το υλικό των εφημερίδων, της Wikipedia, και των φηφιακών βιββλιοθηκών.
Saturday, August 8, 2009
Το ψηφιακό βιβλίο μπαίνει επιτέλους επισήμως στη δημόσια εκπαίδευση;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της 6/Αυγούστου/2009 το ΥΠΕΠΘ σε συνεργασια με το Υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να δημιουργήσουν ψηφιακές βιβλιοθήκες και γενικότερα να προωθήσουν το ψηφιακό βιβλίο σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν τα κονδύλια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ).
Η δέσμη μέτρων που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή περιλαμβάνει επίσης προγράμματα ζωγραφικής, μουσικής, χορού και θεάτρου προκειμένου να συνδεθεί η παιδεία με την τέχνη ήδη από το δημοτικό.
Το ΥΠΕΠΘ όμως δεν ανακοίνωσε ακόμη τι βιβλία θα περιλαμβάνουν αυτές οι βιβλιοθήκες και σε ποιες ηλικίες θα απευθύνονται, ούτε αν υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση του καινούριου αυτού υλικού με τις υπάρχουσες σχολικές βιβλιοθήκες.
Η ιδέα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί φαίνεται να δίνει στους μαθητές μια ακόμη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τους σύγχρονους πόρους που προσφέρει ο κυβερνοχώρος και οι Νέες Τεχνολογίες.
Βέβαια, επειδή πρόκειται για ψηφιοποιημένο υλικό, τίθενται διάφορα προβλήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα, αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά να μειώσουμε το ψηφιακό χάσμα που αποκλείει σήμερα αρκετούς μη προνομιούχους μαθητές από την κοινωνία της πληροφορίας:
α) πώς θα γίνεται η πρόσβαση στα ψηφιακά βιβλία;
β) πώς θα διαβάζονται;
γ) το ψηφιακό υλικό θα είναι δωρεάν (public domain)
Πάνω απ΄ όλα δε, τι θα γίνει με τους μαθητές μας που δε διαθέτουν σήμερα υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο;
Ετικέτες
DIGITIZATION,
E-BOOKS,
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,
ΕΣΠΑ,
ΥΠΕΠΘ
Subscribe to:
Posts (Atom)