Ειδήσεις, εκδηλώσεις και θέματα που αφορούν στις σχολικές βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ δημοσίων σχολείων
Monday, June 9, 2008
ΟΡΑΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Παραβρέθηκα απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης «Όραμα Βιβλιοθήκης. Παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Goethe Institut Athen στο αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). 23 αφίσες με βιβλιοθήκες από διάφορες χώρες μας ταξιδεύουν σε σύγχρονα κτήρια βιβλιοθηκών, το καθένα μία λαμπρή αρχιτεκτονική ιδέα που πετυχαίνει να κάνει το χώρο της βιβλιοθήκης πιο λειτουργικό, ένα πραγματικό "διαστημόπλοιο του βιβλιακού σύμπαντος».
Θα σταθώ μονάχα σε δύο απ’ αυτές, τις οποίες επισκέφθηκα στον κυβερνοχώρο.... και είναι σίγουρο πως θα επισκέπτομαι συχνά για να τροφοδοτώ τη φαντασία μου και να παίρνω ιδέες. (Σε όσους διαβάζουν γερμανικά τις συστήνω και τις δύο ανεπιφύλακτα!)
Κατ΄αρχάς η καινούργια Νεανική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης (die neue Dresdner Jugendbibliothek) http://www.medienetage-dresden.de/d3// που όπως διαφημίζει και στην ιστοσελίδα της «καμία δεν είναι πιο μοντέρνα!». Μάλλον δεν έχει άδικο, φτιαγμένη από γυαλί και μέταλλο, βρίσκεται μέσα σε πολυκατάστημα, και απευθύνεται ειδικά στη νεολαία (άτομα από 13-25 ετών). Άνθρωποι με όραμα οι δημιουργοί της, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο ότι οι έφηβοι σταματούν να διαβάζουν βιβλία, και απαντούν με μια μοντέρνα βιβλιοθήκη με ειδικά επιλεγμένο υλικό για να προσελκυστεί ακριβώς αυτή η ηλικιακή ομάδα. Διαθέτει 28.000 τεκμήρια, από τα οποία μόνον τα μισά είναι έντυπο υλικό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχαγωγική μουσική (7000 τίτλοι), στα DVD και στα CD ROM.
Το έντυπο υλικό υποστηρίζει τα σχολικά μαθήματα (10000 τίτλοι) ενώ υπάρχουν και 5000 λογοτεχνικά που κατανέμονται στις εξής κατηγορίες:
Φαντασία
Φιλία και Αγάπη
Τρόμου
Αστυνομικά
Λοιπά
Εννοείται βέβαια πως η βιβλιοθήκη διαθέτει 12 υπολογιστές για διαδίκτυο, 2 για λογισμικό, και 3 για δοκιμές CD Rom – βιντεοπαιχνίδια.
Η δεύτερη είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ουλμ (Stadtbibliothek Ulm).
Προσπαθεί να «υποκλέψει τη γνώση του κόσμου» δίνοντας έμφαση στα πολυμέσα, τη ψηφιοποίηση και την πλήρη δικτύωση (LAN & WAN).
Η πιο ωραία ιδέα όμως είναι η προσπάθεια για διαμόρφωση μιας «βιωματικής βιβλιοθήκης» όπου διάφορες ομάδες θα χρησιμοποιούν τους χώρους της βιβλιοθήκης για να ζήσουν κοινά βιώματα καθώς χρησιμοποιούν τα πολυμέσα για να προσλάβουν νέες πληροφορίες.
Μην τη χάσετε λοιπόν (διαρκεί από 9-20 Ιουνίου), και φροντίστε να πάρετε και τη καλαίσθητη ελληνική έκδοση της έκθεσης που συντάχθηκε από το Goethe Institut Athen (υπεύθυνη Gerline Buck).
(Υπενθυμίζω επίσης ότι στις 10-11 Ιουνίου 2008 θα πραγματοποιηθεί το 5ο ετήσιο διεθνές συνέδριο της ΟΕΕΒ «Σχεδιάζοντας τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος»
στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.)
http://www.goethe.de/INS/gr/lp/prj/syn/elindex.htm
http://www.goethe.de/INS/gr/ath/elindex.htm
Ετικέτες
DOETHE INSTITUT,
DRESDNER JUGENDBIBLIOTHEK,
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,
ΕΚΤ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment