Download: Fast, Fun, Awesome

Monday, December 28, 2009

Sxolinux, Ελληνικό linux για μαθητές




Τι ειναι

* Το Σχολίνουξ (ή sxolinux) είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα Λίνουξ για μαθητές Γυμνασίου. Αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu Linux το οποίο τροποποιούμε (με μια διαδικασία που λέγεται remastering) με έξτρα πακέτα λογισμικού, για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής.
* Το Σχολίνουξ είναι ένα Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι το Σχολίνουξ τρέχει «ζωντανά» μέσα από ένα δισκάκι DVD, χωρίς να χρειάζεται άμεσα να το εγκαταστήσετε στο σκληρό δίσκο σας. Αν σας αρέσει και θέλετε να εκμεταλευθείτε όλες τις δυνατότητές του, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε με μια πολύ απλή και αυτοματοποιημένη διαδικασία.
* Το Σχολίνουξ, λόγω της φύσης του, δηλαδή της ύπαρξης δικαιωμάτων στους χρήστες, της διαφορετικής διαχείρισης λογισμικού, των ελεύθερων εκπαιδευτικών εφαρμογών και, κυριότερα, του συνεργατικού μοντέλου ανάπτυξης, είναι ιδανικό για μαθητές, επειδή συνδυάζει:
o ασφάλεια, δηλαδή απαλλαγή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό,
o σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή,
o εκμάθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικοδόμησης της γνώσης (εποικοδομητικού-συνεργατικού), πράγμα που δεν μπορεί να υπάρχει στα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα (βλέπε Windows).
o μηδενικό κόστος. Για το Sxolinux δεν πληρώνετε τίποτα.

Τι θέλουμε να κάνουμε:

* Nα φτιάξουμε μια φιλική διανομή Linux για παιδιά Γυμνασίου με όλα τα σχολικά βιβλία σε μορφή PDF και όλο το εκπαιδευτικό λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, για το οποίο υπάρχει αποθετήριο για διανομές Ubuntu.
* Να υποστηρίξουμε όσα παιδιά χρησιμοποιήσουν το Σχολίνουξ μέσα από το forum μας, ώστε να λυσουν τα προβλήματά τους, και αν είναι δυνατόν να μάθουν και να αγαπήσουν το Ελευθερο Λογισμικό.

Τι δεν θέλουμε:

* Δεν στοχεύουμε σε προεγκαταστάσεις στα laptops ούτε σε «συννενοήσεις» με υπουργεία, μαγαζιά κλπ. Κάνουμε το γούστο μας, ερασιτεχνικά με την ρομαντική έννοια, δηλαδή δεν «πουλάμε» κάτι ούτε «βγάζουμε» κάτι.

Επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο
http://www.sxolinux.gr/

Thursday, December 24, 2009

Το εκπληκτικό OLPC XO-3



Το απίστευτα λεπτό OLPC XO-3 θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010
με οθόνη 8.5 επί 11 ιντσών στα 800Mhz και τιμή 75 δολάρια!!!

Βέβαια ο Nicholas Negroponte υπερηφανεύεται πως
"Δε χρειάζεται αναγκαστικά να το φτιάξουμε. Αρκεί να απειλήσουμε ότι μπορούμε να το φτιάξουμε!"
οπότε ουδείς είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά εύλογα τίθενται κάποια ερωτήματα:
α) Εκτός από μηχανή διασκέδασης για τον τρίτο κόσμο,
μήπως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ιδίως αν ταιριάξουμε κατά το δυνατόν την εκπαίδευση με τη διασκέδαση;
β) Μήπως από εκπαιδευτική προσπάθεια το όλο εγχείρημα του OLPC καταντήσει σε απλώς άλλο ένα φαντεζί μαραφέτι;
γ) Και ίσως το πιο σημαντικό, αν τελικά όντως εμφανιστεί αυτό το προκλητικά εργονομικό και όμορφο μηχάνημα, και μάλιστα σ' αυτήν την τόσο χαμηλή τιμή, τι τεράστιο τσουνάμι θα προκαλέσει στην αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης (ΗΣΑ) που σήμερα τιμώνται πάνω από 200 ευρώ;

Wednesday, December 23, 2009

Aνασχεδιασμός κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών



Έχεις ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις για τον ανασχεδιασμό κάποιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας;

Μπες στο
http://labs.opengov.gr/
και ανάρτησε τις προτάσεις σου για πιο φιλικές, πιο εύχρηστες, πιο προσβάσιμες και πάνω απ’όλα πιο δημοκρατικές κρατικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Μπορείς να αναρτήσεις γραπτή πρόταση ή γραφιστική απεικόνιση ή και λειτουργικό πρότυπο για τον ανασχεδιασμό υπηρεσιών όπως:

- Το OpenGov.gr

- Κάποια κυβερνητική υπηρεσία

- Κάποια κυβερνητική ιστοσελίδα

Οι χρήστες του διαδικτυακού τόπου labs.opengov.gr έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν, να προτείνουν βελτιώσεις και να αξιολογούν όλες τις δημοσιευμένες προτάσεις.

Με την ολοκλήρωση της 1ης φάσης στις 31 Ιανουαρίου 2010, θα επιλέγουν οι καλύτερες προτάσεις ανά κατηγορία σύμφωνα με την γνώμη των εγγεγραμμένων χρηστών του labs.opengov.gr και θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση. Οι καλύτερες προτάσεις θα αξιοποιηθούν μέσα από ανοιχτές διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς.

Sunday, December 20, 2009

Cherrypal Africa



H Cherrypal, η εταιρία που στοχεύει να μειώσει το ψηφιακό χάσμα, κυκλοφόρησε έναν πάμφθηνο υποφορητό που κοστίζει μόλις 99 δολάρια.
Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δημοσιεύτηκαν
http://www.cherrypal.com/openstore/product_info.php?products_id=5&osCsid=7f1f8ca51ee9128c57b7cddc549c2e99
ο Cherrypal Africa θα διαθέτει
οθόνη 7 ιντσών, επεξεργαστή 400 MHz, μνήμη 256 MB DDR, αποθηκευτικό χώρο μόλις 2 GB NAND-flash, WIFI, θύρες USB 2.0 και θα λειτουργεί με λειτουργικό σύστημα Linux (GMo) ή Windows CE, η δε μπαταρία του θα διαρκεί 4 ώρες.

Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι τεχνολογικά πρωτοποριακό, αλλά είναι μια φθηνή λύση που δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμη και σε πολύ φτωχές κοινότητες.
Όλα αυτά βέβαια υπό την προύπόθεση πως υπάρχει πρώτα απ' όλα σύνδεση στο διαδίκτυο.
Παρόμοια μηχανήματα πάντως μπορεί να έδιναν λύση στην αναγκαιότητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο, (για τα σχολεία) από κάθε τάξη, αν στα σοβαρά μιλάμε για πλήρη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα της τάξης.

Thursday, December 17, 2009

Xρόνια πολλά Firefox!



H πονηρή αλεπού MOZILLA FIREFOX έκλεισε τα πέντε!
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ειδική ισοσελίδα της στα ελληνικά
http://www.spreadfirefox.com/5years/el/
για να μάθετε το εκπληκτικό της ιστορικό
& να δείτε τι μαγικά ετοιμάζει για το μέλλον.
Επίσης μπορείτε κι εσείς να πάρετε μέρος στη δημιουργική της κοινότητα
και να βοηθήσετε στη χάραξη ενός νέου τοπίου στον κυβερνοχώρο.

Wednesday, December 16, 2009

Γλωσσάρι Νέων Τεχνολογιών & Βιβλιοθήκες



H δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Λεβαδείας έχει δημιουργήσει το πολύ ενδιαφέρον wiki
http://libnewtech.wikidot.com/
που περιλαμβάνει ορολογία που χρειαζόμαστε
και στις σχολικές βιβλιοθήκες.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από κατάλογο λέξεων της Κατερίνας Κεράστα, υπεύθυνης μηχανοργάνωσης και διαδικτυακής παρουσίας της βιβλιοθήκης,
και κατόπιν, σε σχόλιό μου στο μπλογκ
Greek Libraries in a New World
της πρότεινα να δημιουργήσει το συνεργατικό χώρο.
Ήδη συμβάλλουν 8 μέλη-συντάκτες,
αλλά θα θέλαμε τη βοήθεια όλων σας!

Tuesday, December 15, 2009

txtr μια νέα ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης



To txtr είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου.
H γερμανική αυτή ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης (ΗΣΑ), της βερολινέζικης εταιρίας txtr GmbH,
http://txtr.com/
υπόσχεται οθόνη υψηλής ανάλυσης χωρίς να κουράζει τα μάτια, δωρεάν κινητή σύνδεση για να φορτώνουμε υλικό οποτεδήποτε, εύκολη φυλλομέτρηση αρχείων, μπαταρία που διαρκεί... για διάβασμα δύο εβδομάδων, και περιβάλλον ανοικτό στην ευρύτερη κοινότητα για περαιτέρω βελτιώσεις. Εξ άλλου ο πυρήνας της ΗΣΑ είναι linux, χρησιμοποιεί δηλαδή ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα.

Φυσικά, για να μας δελεάσει, η εταιρία προσφέρει με κάθε δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα της
α) ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο για δικά μας αρχεία
β) συλλογή δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων

Για τις τεχνικές προδιαγραφές δείτε:
http://reader.txtr.com/txtr-reader/specifications/
Τιμή 299 ευρώ.

Monday, December 7, 2009

Πρόσκληση ψηφιακού εμπλουτισμού της ελληνικής Wikipedia από το υπουργείο παιδείας



Πρόσκληση ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου, στις θεματικές περιοχές των σπουδών των φοιτητών, για τον εμπλουτισμό της ανοιχτής ελληνικής online ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia (Βικιπαίδεια) ξεκινά το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης «Δες την ψηφιακά 2.0».

Στόχος είναι η ελληνική έκδοση της Wikipedia να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, ξεπερνώντας τα 100.000 λήμματα, με τη συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Η ανάπτυξη και η αξιολόγηση του περιεχόμενου θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, προς όφελος της ίδιας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σκοπός του Υπουργείου Παιδείας μέσω της δράσης «Δες τη Ψηφιακά 2.0» είναι η καθιέρωση μιας νέας αντίληψης στην χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση (α) στην ανάπτυξη και ευρεία διάθεση ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου, (β) στην συμμετοχική μάθηση, (γ) στην αμφίδρομη δημιουργικότητα εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, και (δ) στην αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων στο παγκόσμιο Διαδίκτυο.

Saturday, December 5, 2009

O OLPC σε ελληνικά δημόσια σχολεία





Παρακολούθησα σήμερα στο Πάντειο την ημερίδα ‘Μαθαίνοντας (και) με υπολογιστές: Το OLPC σε Ελληνικά σχολεία’ που διοργάνωσε το περιοδικό Re-public και η ΕΕΛ/ΛΑΚ
σχετικά με την πιλοτική χρήση του περίφημου "υπολογιστή των 100 δολαρίων" ΧΟ / ΟLPC
σε ελληνικά σχολεία.
Είδαμε βιντεοσκοπημένη την παρουσίαση του δάσκαλου Γιάννη Κασκαμανίδη για την προσπάθεια που γίνεται στο 2ο Δημοτικό Φλώρινας, και παρακολουθήσαμε τη Διονυσία Ψυχογιού του Γυμνασίου Σμίνθης στην Ξάνθη που μας μίλησε για την εμπειρία της κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών με χρήση του εξαιρετικού αυτού υπολογιστή που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και προάγει τη συνεργατική μάθηση.
Οι εκπρόσωποι του re-public Θανάσης Πρίφτης και Παύλος Χατζόπουλος μας εξήγησαν την προσπάθεια που καταβάλλεται για προώθηση 500 ΧΟ / ΟLPC σε δημόσια σχολεία που θα δείξουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση ‘Μαθαίνοντας (και) με υπολογιστές: Το OLPC σε Ελληνικά σχολεία’ στη Θεσσαλονίκη
http://www.vimeo.com/7895684

Eισαγωγικές πληροφορίες για μάθηση με τον υπολογιστή ΧΟ OLPC
http://www.re-public.gr/if/?page_id=4

Χρήσιμοι ιστότοποι:
http://www.re-public.gr/
http://www.ellak.gr/
http://wiki.laptop.org/go/OLPC_Greece

Για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού αυτού πειράματος σε όλον τον κόσμο δείτε το βίντεο με τον Nicholas Negroponte
http://www.youtube.com/watch?v=y_TKjfgjiQs

Σχετική βιβλιογραφία για τη μεθοδολογία/διδακτική/ψυχολογία στην οποία στηρίζεται
το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα με τον υπολογιστή OLPC
στην ιστοσελίδα του MIT
http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Media-Arts-and-Sciences/MAS-962Spring-2003/Readings/index.htm

Bίντεο για τη μάθηση μέσω συνθετικών εργασιών
http://www.edutopia.org/project-based-learning-overview

βίντεο ομιλίας του Nicholas Negroponte
με θέμα
"Social and Educational Impact of Information and Communication Technologies in Education" on September 15, 2009
http://www.youtube.com/watch?v=RH94FSWsp5U&feature=player_embedded#

συλλογή βίντεο με τον Ivan Krstic για τον υπολογιστή XO OLPC
http://video.google.com/videosearch?q=IVAN+KRSTIC&emb=0&aq=f#q=IVAN+KRSTIC&emb=0&aq=f&qvid=IVAN+KRSTIC&vid=-4285568518538296189

Πολύ ενδιαφέρουσα αξιολόγηση προγράμματος OLPC στην Αυστρία
http://www.scribd.com/doc/21868291/First-Experiences-with-OLPC-in-European-Classrooms?autodown=pdf

Thursday, December 3, 2009

Συζήτηση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου με το 4ο Λύκειο Γαλατσίου στο Αμφιθέατρου του Υπουργείου Παιδείας



Πραγματοποιήθηκε χτες συζήτηση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου με μαθητές
στο αμφιθέατρο του υπουργείου παιδείας.

Αντικείμενο του διαλόγου είναι η μαθητική ζωή,οι σχέσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών,το δικαίωμα της συμμετοχής,τα αδιέξοδα της βίας και ευρύτερα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα.

Δείτε το ψηφιοποιημένο video διάρκειας 1 :12: 08
στον απευθείας υπερδεσμό
http://vod.sch.gr/video/view/723.html

Φωτογραφίες στο
http://www.flickr.com/photos/annadiamantopoulou/sets/72157622794575365/