Download: Fast, Fun, Awesome

Thursday, November 4, 2010

Γιατί κάποιοι συγγραφείς διαθέτουν τα καινούρια βιβλία τους δωρεάν μόλις εκδίδονται;

Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στην ιδέα πως τα λεγόμενα πνευματικά δικαιώματα "προστατεύουν" το συγγραφέα, που πραγματικά η δωρεάν διάθεση ενός πνευματικού έργου μας φαίνεται αδιανόητη.
Στις μέρες μας, όμως, όλο και περισσότεροι συγγραφείς προσφέρουν τα έργα τους δωρεάν, και μάλιστα ταυτόχρονα με την πρώτη έκδοση του ίδιου έργου από κάποιο εκδοτικό οίκο!
Αν όλα αυτά σας φαίνονται απίστευτα, να προσθέσω πως υπάρχουν συγγραφείς που δέχονται να διαθέσουν δωρεάν σε μορφή ακουστικού αρχείου ακόμη και τα έργα τους που μας τα διαβάζουν οι ίδιοι!

Για να μην τα πολυλογώ, ας αφήσω τους ίδιους τους δημιουργούς να εξηγήσουν τους λόγους.
Μετέφρασα λοιπόν, σχεδόν αυτολεξί, την ιστοσελίδα της συλλογής διηγημάτων «Machine of Death»:

Στην παρακάτω υπερδεσμό
http://machineofdeath.net/a/
θα βρείτε τη συλλογή διηγημάτων «Machine of Death» δωρεάν σε μορφή PDF.
Γιατί το κάνουμε αυτό; Δεν ανησυχούμε μήπως βλάψουμε τις πωλήσεις του βιβλίου;
Να το πούμε με μια λέξη: όχι! Έχετε δείξει επανειλημμένως πως είστε πρόθυμοι να πληρώσετε για περιεχόμενο που θεωρείτε αξιόλογο. Έχετε δείξει πως έχετε την τάση να μοιραζόσαστε υλικό που αγαπάτε. Και εμείς έχουμε δεσμευτεί να να σας εξασφαλίσουμε πως θα μπορείτε να δοκιμάζετε τη δουλειά μας είτε είστε σε θέση να αγοράσετε το βιβλίο είτε όχι. Είτε μένετε σε χώρα που η εταιρία Amazon παραδίδει το βιβλίο είτε όχι, είτε έχετε χώρο για μια ακόμη στοίβα χαρτιού είτε όχι.
Παρακαλώ, κατεβάστε το ηλεκτρονικό βιβλίο, διαβάστε το, μοιραστείτε το χαρείτε το!

Τα αρχεία αυτά δεν υπόκεινται σε περιορισμούς DRM, εκδίδονται υπό την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives. Αυτό σημαίνει πως είστε ελεύθεροι να τα κατεβάσετε, να τα μοιραστείτε, να τα στείλετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να τα τυπώσετε, και γενικά να τα διαδώσετε με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμείτε, υπό την προϋπόθεση πως το χειρόγραφο δε θα αλλοιωθεί, πως θα αναφέρετε το συγγραφέα και την έκδοση, και πως η χρήση δε θα είναι για εμπορικούς σκοπούς.

Πολλές από αυτές τις ιστορίες εκδίδονται υπό την άδεια Attribution-NonCommercial-ShareAlike, η οποία επιτρέπει τη μη-εμπορική διασκευή του έργου σε άλλη μορφή μέσου επικοινωνίας. Διαβάστε τις σχετικές πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου.

Το βιβλίο Machine of Death διατίθεται από το κατάστημα the Amazon Kindle Store στην τιμή των $9.99. τώρα. Δε δεσμεύεται από περιορισμούς DRM.

Ακουστικό βιβλίο σε μορφή PODCAST.
Από σήμερα θα διαθέτουμε περίπου μία ιστορία την εβδομάδα σε ακουστικό αρχείο ως ελεύθερο podcast υπό την άδεια  Creative-Commons. Επίσης θα αναρτούμε κάθε επεισόδιο εδώ σ'  αυτό τον ιστότοπο. Μπορείτε να το ακούσετε αυτή τη στιγμή!

Ο υπερδεσμός είναι: http://feeds.feedburner.com/machineofpodcast
πρόκειται για το διήγημα (από την παραπάνω συλλογή) «NOT WAVING BUT DROWNING» : το οποίο διαβάζει η συγγραφέας του Erin McKean.



Προσέξτε λοιπόν πώς  οι επιμελητές και οι συγγραφείς έμπρακτα υποστηρίζουν τα δικαιώματα του αναγνώστη:
* διαθέτουν δωρεάν το ηλεκτρονικό βιβλίο ταυτόχρονα με την επίσημη κυκλοφορία του
* φροντίζουν ώστε η έκδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου από την Amazon να μην αλυσοδεθεί από περιορισμούς DRM
* προσφέρουν και ένα ακουστικό ανάγνωσμα ανά εβδομάδα
* δημιουργούν ιστότοπο επικοινωνίας με τους αναγνώστες τους

No comments: