Φάνηκε ότι η πολιτική του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ επιτέλους ξεκαθαρίζει, καθώς φαίνεται η πρόθεση για χάραξη εθνικής πολιτικής βιβλιοθηκών με στόχους τη δια βίου μάθηση, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό.
Οι συνεργαζόμενες πλέον βιβλιοθήκες, μαζί με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Μουσεία θα αποτελέσουν το μοχλό στην εθνική αυτή προσπάθεια.
Ειδικά για τις σχολικές βιβλιοθήκες, η υπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει το έργο που συντελείται σ' αυτές τα τελευταία χρόνια.
Στο συμβούλιο συγκροτήθηκαν ήδη ολιγομελείς επιτροπές που θα ετοιμάσουν συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Η επίσημη ανακοίνωση του Υ.Π.Δ,Β.Μ.Θ. είναι η εξής:
Δελτίο Τύπου
Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 14/9/2010, σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. Η Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού μιας Νέας Πολιτικής Βιβλιοθηκών και Αρχείων.Συγκεκριμένα έθεσε τρεις κεντρικούς στόχους:
- Το Εθνικό Δίκτυο. Δημιουργία εθνικής υποδομής Βιβλιοθηκών και Αρχείων με ενιαίο δίκτυο κάλυψης όλης της χώρας, μετά και τη δημιουργία καλλικράτειων δήμων. Θα είναι το κεντρικό πλέγμα της κοινωνίας της πληροφορίας με κόμβους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ θα εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητά του, δηλαδή η ενοποιημένη δράση Βιβλιοθηκών-Αρχείων-Μουσείων. Εκπόνηση Λευκής Βίβλου που θα περιγράφει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία της ψηφιοποίηση.
- Την Αναπτυξιακή Διάσταση. Διαμόρφωση του χαρακτήρα των Βιβλιοθηκών-Αρχείων σε αναπτυξιακό εργαλείο, οργανικά ενταγμένο στην παραγωγική βάση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της διάστασης του πολιτισμικού και επιστημονικού τουρισμού.
- Την Υπερεθνική Πολιτισμική Δράση. Πρωτοβουλίες κοινής πολιτισμικής δράσης με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Τουρκία, Ισραήλ, όμορες βαλκανικές χώρες) σχετικά με τη διαμόρφωση δικτύων βιβλιοθηκών-αρχείων και προβολής κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς.
No comments:
Post a Comment