Ειδήσεις, εκδηλώσεις και θέματα που αφορούν στις σχολικές βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ δημοσίων σχολείων
Thursday, January 28, 2010
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ
Στα πλαίσια του προγράμματος “Ψηφιακή Τάξη”, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2009
χρησιμοποιήθηκε η σχολική μας βιβλίοθήκη για το μάθημα «Είδη γωνιών, κάθετες ευθείες» στο Α5 ΤΑΔ του 9ου Γυμνασίου Περιστερίου από τη μαθηματικό του τμήματος Ελένη Αναγνωστοπούλου.
Χρησιμοποιήθηκαν οι φορητοί υπολογιστές των μαθητών, ο φορητός της καθηγήτριας συνδεδεμένος με το βιντεοπροβολέα, και τα φύλλα εργασίας που είχε προετοιμάσει η συνάδελφος.
Χρησιμοποιήθηκε δηλαδή τόσο οπτικοακουστικό υλικό, όσο και έντυπο υλικό, και φυσικά γεωμετρικά όργανα (γνώμονας, μοιρογνωμόνιο).
Επίσης, σε ένα από τα διαθέσιμα τραπέζια, είχα τοποθετήσει τα σχετικά βιβλία μαθηματικών της συλλογής της βιβλιοθήκης που μπορούν φυσικά να δανείζονται οι νεαροί χρήστες μας.
Το σχέδιο μαθήματος μπορείτε να δείτε στο συνεργατικό χώρο [wiki] της σχολικής βιβλιοθήκης.
http://vivliothiki.wikispaces.com/%CE%95%CE%AF%CE%B4%CE%B7+%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD%2C+%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%82+%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82
το φύλλο εργασίας στο διαδικτυακό αποθηκευτικό ιστότοπο boxnet
http://www.box.net/shared/bvevxnbl6i
Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν αρκετά καλή, μάλιστα με ιδιαίτερη χαρά παρατήρησα το αξιοσημείωτο πνεύμα συνεργατικότητας μεταξύ των μαθητών, κυρίως όσον αφορούσε τη χρήση του μικρού τους φορητού.
Επειδή πολλά αρνητικά γράφονται σχετικά με το νέο θεσμό της Ψηφιακής Τάξης, δείτε ενδεικτικά ένα σχετικό άρθρο στην Ελευθεροτυπία της 17/1/2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=121923 ,
καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως εκτός από τα πολλά προβλήματα ή λάθη που μπορεί να παρατηρούνται κατά την εφαρμογή οποιουδήποτε νέου μέτρου, υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να ζωντανέψουν το μάθημά τους χρησιμοποιώντας και τις Νέες Τεχνολογίες, χωρίς φυσικά να τρέφουν ψευδαισθήσεις πως ανακάλυψαν ξαφνικά το μαγικό ραβδάκι που αυτομάτως θα λύσει όλες τις κακοδαιμονίες της εκπαίδευσης.
Άλλο πράγμα όμως το να είμαστε επιφυλακτικοί και κριτικοί, και άλλο η ανούσια ισοπέδωση των πάντων με γενικόλογα σχόλια όπως "πανθομολογούμενο τίποτα" ή "τα παιδία παίζει" που γράφονται στο άρθρο.
Διότι σε ουκ ολίγα σχολεία δοκιμάζονται αξιόλογες διδακτικές προσεγγίσσεις που στόχο έχουν να αποκτήσουν οι μαθητές πολύτιμες δεξιότητες και χρήσιμες γνώσεις μέσα στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος.
Και είναι τουλάχιστον άδικο να μην αναγνωρίζεται το καινοτόμο έργο που επιτελείται.
Όσοι καλοπροαίρετοι μάχιμοι εκπαιδευτικοι θα βλέπατε πόσο συγκεντρωμένα δούλεψε το συγκεκριμένο τμήμα, πόσο χάρηκαν όταν χάραζαν και μετρούσαν τις γωνίες και απαντούσαν τις ερωτήσεις του φυλλαδίου, θα καταλαβαίνατε φυσικά ότι ο κόπος της συναδέλφου δεν πήγε χαμένος.
Χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SketchPad 1.0
http://wareseeker.com/free-sketchpad/
ένας δωρεάν επεξεργαστής σχεδίου για απλά γεωμετρικά σχήματα.
Το Sketch Pad μπορεί μάλιστα να συνδεθεί με το Google talk και να επιτρέπει σε δύο χρήστες να συνεργάζονται πάνω σε ένα μικρό “καμβά”.
http://www.softpedia.com/get/Windows-Widgets/Widget-Miscellaneous/Sketch-Pad.shtml
Wednesday, January 27, 2010
Ubuntu 9.10 & Ψηφιακή Τάξη στη σχολική βιβλιοθήκη του 9ου Γυμνασίου Περιστερίου
Χάρη στη βοήθεια του έφορου του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος HELLUG, Ρίτσαρντ Κουέσκιν, μπορούν πλέον οι μαθητές μας να απολαμβάνουν το αναβαθμισμένο Ubuntu 9.10 Karmic Koala στο δίκτυό μας.
[Το δίκτυο Ubuntu LTSP, με τέσσερα τερματικά για χρήση των μαθητών λειτουργεί ήδη επί 4 μήνες, από το Σεπτέμβριο του 2009, και οι μαθητές χρησιμοποιούν το ελεύθερο λογισμικό πολύ άνετα, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια. Ας μην ξεχνάμε: Ubuntu, Linux for human beings!]
Επί πλέον, χρησιμοποιήσαμε το Αποθετήριο Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ
και φορτώσαμε το υπάρχον εκπαιδευτικό υλικό (κάνοντας αρχή με την Ιστορία Α' Γυμνασίου), ώστε οι νεαροί χρήστες μας να εξασκούνται με το υλικό της Ψηφιακής Τάξης και από τα τερματικά της σχολικής βιβλιοθήκης.
Οδηγίες για το πώς ανεβάζω εκπαιδευτικό υλικό της ψηφιακής τάξης από το
Αποθετήριο Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗ
http://ts.sch.gr/repo/
για μαθητικό φορητό με LINUX / UBUNTU
στην ιστοσελίδα
http://www.box.net/shared/9m19fzjbrs
Tuesday, January 26, 2010
22η Κινητή Αναγνωστική Λέσχη Σχολικών Βιβλιοθηκών
Η 22η Κινητή Αναγνωστική Λέσχη Σχολικών Βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ Αττικής [ΚΑΛ] φιλοξενήθηκε στο σπίτι βασικού στελέχους της αυτή τη φορά και όχι σε σχολική βιβλιοθήκη.
Η αφορμή ήταν να κόψουμε βέβαια την πίτα για το καλό της νέας χρονιάς, αλλά ο... πιο δόλιος σκοπός ήταν να απολαύσουμε διάφορα εδέσματα (σούπες, σαλάτες, κρεατικά, μεζεδάκια, γλυκά και διάφορα ποτά) με αφορμή σχετικά αναγνώσματα από λογοτεχνικά έργα που διάβασαν οι τακτικοί θαμώνες της λέσχης. Μερικοί από τους συγγραφείς που επιστρατεύσαμε για τον τελικό μας στόχο (το φαγοπότι) ήταν οι: Ιορδανίδου, Ιωάννου, Καζαντζάκης, Πριόβολου, Καριώτογλου, Μπαρμπέρης, Παπαδιαμάντης.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η ανάγνωση ποιήματος από το συνάδελφο Γιώργο Μπαρμπέρη από τη συλλογή του “Ενδοφλέβιες διαδρομές” που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χειροποίητον.
Όσο για τις γευστικές εκπλήξεις, τι να σας πω με λόγια; Ας ήσαστε παρόντες να απολαμβάνατε!
Στις φωτογραφίες μερικοί από τους συνδαιτημόνες επί το φιλοαναγνωστικόν έργον, και κάποιες από τις γαστριμαργικές τους προσφορές.
Monday, January 25, 2010
ΕΡΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Μια εκπληκτική έκθεση για τον κάλλιστο, λυσιμελή, πυρίδρομο, διφυή, γλυκύπικρο, αβρό, τακερό, αλγεσίδωρο, σχέτλιο, ανίκατο έρωτα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που δεν πρέπει να χάσετε!
Η έκθεση χωρίζεται στις ενότητες:
Έρως & Αφροδίτη,
Ιδιότητες & δραστηριότητες του Έρωτα,
Έρωτες & γάμοι θεών και ανθρώπων,
Έρωτες και γάμοι θνητών,
Έρωτες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας,
Αγοραίοι έρωτες,
Όμοιοι έρωτες,
Βουκολικοί έρωτες,
Ιθυφαλλικές θεότητες και φαλλικά σύμβολα
και μας προσφέρει σχεδόν... τα πάντα. Αγάλματα, αγγεία, τοιχογραφίες, κοσμήματα, στήλες, και μάλιστα ων ουκ έστιν αριθμός, γι' αυτό φροντίστε να πάτε ξεκούραστοι, διότι θα χορτάσουν τα μάτια σας πανέμορφα εκθέματα.
(Διάρκεια της έκθεσης μέχρι 5/4/2010)
Ετικέτες
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Thursday, January 21, 2010
Vook (Βιντεοβιβλίο)
Τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία δεν διέφεραν πολύ από τα παραδοσιακά ως προς τα γραφικά τους. Και τα δύο πρόσφεραν μόνο κείμενο και δευτερευόντως εικόνα. Τα μεν με ψηφιακό τρόπο, τα δε σε έντυπη μορφή.
Την περασμένη όμως χρονιά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας (ή εμπλουτισμένα βιβλία) φέρνοντας μια επανάσταση στο χώρο της ανάγνωσης. Τα νέου τύπου αυτά "βιβλία" παρέχουν μια ολόκληρη γκάμα δυνατοτήτων στον αναγνώστη (βίντεο, σύνδεση στο διαδίκτυο, παιχνίδια, κουίζ, ασκήσεις), ούτως ώστε δε συνοδεύουν απλώς το κείμενο, αλλά το βελτιώνουν εκ βάθρων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η εταιρία http://vook.com/vook.php με τα βιντεοβιβλία της (vooks).
Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα, τα βιντεοβιβλία συνδυάζουν "το καλογραμμένο βιβλίο με το υψηλής ποιότητας βίντεο".
Ο προφανής στόχος αυτών των βιβλίων είναι φυσικά το νεαρότερης ηλικίας κοινό, που θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι πιο κοντινό στον πολυμεσικό κόσμο που έχει συνηθίσει να ζει.
H εταιρία Vook έχει ήδη κυκλοφορήσει οκτώ τίτλους σε τιμές από 3 έως 7 δολάρια (όλα δηλαδή κόστους κάτω από 5 ευρώ!). Στον κατάλογο φιγουράρουν βιβλία μαγειρικής, ομορφιάς, γυμναστικής, αλλά υπάρχουν και λογοτεχνικά.
Επίσης προς την κατεύθυνση του διαδραστικού βιβλίου κινήθηκε και ο Anthony E. Zuiker, ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς CSI, ο οποίος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε το “Level 26: Dark Origins”, ένα μυθιστόρημα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, οι αναγνώστες του οποίου καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του για να παρακολουθήσουν την πλοκή πιο ζωντανά μέσω βίντεο, αλλά και να πάρουν μέρος στην αλληλοεπιδραστική ιστοσελίδα της κοινότητας (1). Το βιβλίο αυτό ονομάζεται και Digi-novel (ψηφιομυθιστόρημα) (2).
διαδικτυακή βιβλιογραφία:
1 Curling Up With Hybrid Books, Videos Included άρθρο στην εφημερίδα New York Times
http://www.nytimes.com/2009/10/01/books/01book.html?_r=1
2 ιστότοποι του ψηφιομυθιστορήματος Level 26: Dark Origins
http://www.level26.com/comic-con/
http://www.level26.com/
Ετικέτες
augmented reality book,
Digi-novel,
E-BOOKS,
vook,
ΑΝΑΓΝΩΣΗ,
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Tuesday, January 19, 2010
Η ΚΑΛ σε άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ
Η Κινητή Αναγνωστική Λέσχη σχολικών βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ Αττικής (ΚΑΛ) παρουσιάστηκε χτές στο δισέλιδο άρθρο "Οι βιβλιοφάγοι δίνουν ραντεβού στα... κλαμπ" του Πέτρου Στεφανή που αναφέρεται στις ελληνικές αναγνωστικές λέσχες, που απ' ότι φαίνεται και πολλές είναι και ιδιαίτερα δραστήριες.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4555748
Xάρηκα βέβαια πολύ που διάβασα για τη δική μας ΚΑΛ, όσο και για την είδηση ότι πολλές βιβλιοσυναντήσεις γίνονται σε σχολεία, ή οργανώνονται από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Μόνον το ΕΚΕΒΙ εποπτεύει 242 λέσχες σε όλη τη χώρα.
http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cnode=165&cpage=NODE
Monday, January 18, 2010
H γερμανική BSI προτείνει: αποφεύγετε προσωρινά τον Internet Explorer
(μετάφραση από τα γερμανικά)
Κρίσιμο κενό ασφαλείας στον ΙNTERNET ΕXPLORER.
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τεχνολογίας Διαδικτύου BSI προτείνει την προσωρινή χρήση εναλλακτικών φυλλομετρητών.
Βόνη 15/1/2010
Στον Internet Explorer ανιχνεύτηκε ένα κρίσιμο κενό ασφαλείας άγνωστο μέχρι σήμερα. Αυτό το δύναμο σημείο δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους, μέσω μιας προσβληθείσας ιστοσελίδας, να περάσουν κρυφά και να ξεκινήσουν επιβλαβή κώδικα σε ένα υπολογιστή με Windows. Η γνωστή επίθεση χάκερ την περασμένη εβδομάδα εναντίον της Google και άλλων αμερικάνικων εταιριών έχει πιθανόν χρησιμοποιήσει αυτό το κενό ασφαλείας.
Επλήγησαν οι εκδόσεις 6, 7, και 8 του Internet Explorer σε συστήματα Windows XP, Vista, και Windows 7. H Microsoft έχει εκδώσει ένα συμβουλευτικό δελτίο ασφάλειας, στο οποίο περιγράφει τις δυνατότητες για μείωση του κινδύνου και ήδη εργάζεται για ένα “μπάλωμα” που θα κλείσει αυτό το κενό ασφαλείας.
Η BSI αναμένει ότι αυτό το αδύναμο σημείο θα χρησιμοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για επιθέσεις στο διαδίκτυο.
Η λειτουργία του Internet Explorer σε προστατευμένη λειτουργία, όπως και η απενεργοποίηση των ενεργών δεσμών ενεργειών (Active scripting), δυσκολεύει τον επιτιθέμενο, πλην όμως δεν μπορεί να τον εμποδίσει εντελώς. Γι’ αυτό η BSI προτείνει, μέχρι την υποβολή του “μπαλώματος” από τη Microsoft, να στραφούν οι χρήστες διαδικτύου σε κάποιον εναλλακτικό φυλλομετρητή. Μόλις κλείσει το κενό ασφαλείας θα υπάρξει ενημέρωση από την BSI μέσω της υπηρεσίας προειδοποιήσεων και πληροφοριών Bürger-CERT.
Μέσω της Bürger-CERT, η BSI πληροφορεί τους πολίτες, όπως επίσης τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για θέματα ιών, σκουληκιών και κενών ασφαλείας σε εφαρμογές διαδικτύου. Οι ειδικοί της BSI αναλύουν καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο την κατάσταση ασφαλείας στο διαδίκτυο και αποστέλλουν σε περίπτωση ανάγκης προειδοποιητικές ειδήσεις και οδηγίες ασφαλείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
διαδικτυακή βιβλιογραφία:
1 το γερμανικό κείμενο της ανακοίνωσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Τεχνολογίας Διαδικτύου
Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik
https://www.bsi.bund.de/cln_174/ContentBSI/presse/Pressemitteilungen/Sicherheitsluecke_IE_150110.html
2 Bürger-CERT
http://www.buerger-cert.de/
3 το συμβουλευτικό δελτίο ασφάλειας 979352 της Microsoft
http://www.microsoft.com/technet/security/advisory/979352.mspx
4 σχετική ανακοίνωση στην εφημερίδα Handelsblatt
http://www.handelsblatt.com/newsticker/technologie/computer-neue-kritische-sicherheitsluecke-im-internet-explorer;2513479
5 σχετική ανακοίνωση στο BBC
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8463516.stm
Σημείωση 1 : την είδηση αλίευσα από το παρακάτω μήνυμα στο twitter του υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, καθηγητή Ιωάννη Πανάρετου,
http://twitter.com/YFYPpaideias
“ The German government warns web users to use a browser other than Internet Explorer to protect their security (bbc)” 2:27 PM Jan 16th from web. )
Σημείωση 2: μερικοί εναλλακτικοί φυλλομετρητές διαδικτύου (οι δύο πρώτοι είναι ανοικτού κώδικα) που μπορείτε να κατεβάσετε νόμιμα και δωρεάν είναι οι εξής:
Mozilla Firefox στα ελληνικά http://www.mozilla.com/el/
Google Chrome http://www.google.com/chrome/
Opera http://www.opera.com/
Σημείωση 3: άλλο λογισμικό ανοικτού κώδικα μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:
http://www.opensourcewindows.org/ &
http://opensoft.sch.gr/
Σημείωση 4: στη σχολική μας βιβλιοθήκη, το δίκτυο με τέσσερα τερματικά που χρησιμοποιούν οι μαθητές βασίζεται μόνον σε ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα:
λειτουργικό σύστημα Ubuntu/Linux
φυλλομετρητής διαδικτύου Mozilla Firefox
σουίτα γραφείου Open Office
Ετικέτες
BSI,
LINUX,
Microsoft,
UBUNTU,
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΦΥΛΛΟΜΕΤΡΗΤΕΣ
Sunday, January 17, 2010
Η Google αποχαιρετά την Κίνα;
Μια είδηση από το επίσημο μπλογκ (1) της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης εξέπληξε ολόκληρο τον πλανήτη την 12/1/2009.
H Google αποχαιρετά την Κίνα!
Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρία αντελήφθη πως επιχειρήθηκε συστηματική κλοπή δεδομένων από λογαριασμούς Gmail Κινέζων ακτιβιστών που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κομμουνιστική αυτή χώρα.
Έτσι λοιπόν, αν η κινεζική κυβέρνηση συνεχίσει να φιλτράρει τα αποτελεσματα αναζητήσεων, η εταιρία θα αποφασίσει να κλείσει τα γραφεία της.
Πώς όμως να γίνει πιστευτή η Google ότι φεύγει από την Κίνα εξ αιτίας της λογοκρισίας,
αφού επί τέσσερα χρόνια ανεχόταν να συνεργάζεται με το αντιδημοκρατικό αυτό καθεστώς που πάντοτε έλεγχε τι έπρεπε να διαβάζουν οι υπήκοοί του;
Μια εξήγηση μπορεί να είναι το ότι η Google αντιλαμβάνεται πως έχει ήδη χάσει το παιχνίδι στη μάχη των μηχανών αναζήτησης στην αχανή χώρα από την Baidu (2, 3, 4).
Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι πρόκειται για μια προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Κίνα πως υπάρχουν κάποια όρια στο παιχνίδι της αντικατασκοπίας.
Ίσως μάλιστα, η ανακοίνωση της Google να κρύβει το πόσο σοβαρή ήταν η απειλή. Επρόκειτο άραγε για επίθεση που έφτασε μέχρι την "καρδιά τς βάσης δεδομένων και του καταλόγου των συνθηματικών" (5, 6);;;
Άλλοι αναλυτές (7) πιστεύουν πως η Google δε θέλει να αμαυρώσει το όνομά της, ανεχόμενη τη δίωξη αντιφρονούντων στην Κίνα, ίσως δε και να προσδοκά πως η πίεση που εξασκεί θα αποφέρει καρπούς...
Πάντως η εταιρία διακινδυνεύει να χάσει πολλά έσοδα από την τεράστια αγορά και μάλιστα όχι μόνο από τη μηχανή αναζήτησης (8).
Ένα άλλο θέμα που τίθεται, λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος και των πολιτικών του προεκτάσεων, είναι το αν θα ακολουθήσουν στην εθελούσια αυτή έξοδο από την Κίνα και άλλα μεγαθήρια της πληροφορικής όπως η Yahoo και η Microsoft (9, 10, 11, 12, 13).
Όσο για την επίπτωση στη ροή πληροφορίας στην Κίνα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο σκούρα, μιας και ο πιο ψαγμένος χρήστης του διαδικτύου μπορεί να βρει πολύ φτηνούς τρόπους να υπερβεί τους φραγμούς λογοκρισίας του καθεστώτος (14).
Μία άλλη παράμετρος αυτής της μπερδεμένης υπόθεσης είναι το πρόβλημα ασφάλειας συγκεκριμένου λογισμικού, αφ' ότου έγινε γνωστό πως ίσως ο αδύναμος κρίκος στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον συστημάτων της Google ήταν ο Internet Explorer της Microsoft. Μάλιστα την 15/1/2010 η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τεχνολογίας Διαδικτύου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συμβουλεύει το κοινό να αποφεύγει προσωρινά το φυλλομετρητή Internet Explorer λόγω "άγνωστoυ κρίσιμου προβλήματος ασφαλείας" (15, 16, 17, 18, 19).
Διαδικτυακή βιβλιογραφία:
1 http://googleblog.blogspot.com/2010/01/new-approach-to-china.html
2 http://memex.naughtons.org/archives/2010/01/13/9823
3 http://en.wikipedia.org/wiki/Baidu
4 http://ir.baidu.com/phoenix.zhtml?c=188488&p=irol-homeprofile
5 http://www.technologyreview.com/business/24361/?nlid=2668
6 http://blog.imperva.com/
7 http://www.fool.com/investing/high-growth/2010/01/14/the-real-reason-google-must-leave-china.aspx
8 http://www.pcworld.com/article/186907/if_google_leaves_china_what_happens_to_youtube_and_android.html
9 http://www.wired.com/epicenter/2010/01/yahoo-microsoft-china/
10 http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/13/AR2010011301168.html
11 http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5i8syB99Tv8LntAJK45NIiw2EIxNw
12 http://www.asianewsnet.net/news.php?id=9570
13 http://www.ft.com/cms/s/0/f03470e8-00cd-11df-a4cb-00144feabdc0,dwp_uuid=adc119e2-003b-11df-8626-00144feabdc0.html?nclick_check=1
14 http://jamesfallows.theatlantic.com/archives/2010/01/first_reactions_on_google_and.php
15 http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8463516.stm
16 http://current.com/items/91924065_german-government-warns-against-using-ms-explorer.htm
17 https://www.bsi.bund.de/cln_174/ContentBSI/presse/Pressemitteilungen/Sicherheitsluecke_IE_150110.html
18 http://www.microsoft.com/technet/security/advisory/979352.mspx
19 http://www.buerger-cert.de/techwarnung_archiv.aspx?param=Zxo7YT%2f0plcFZPj4ofJpYQ%253d%253d
Ετικέτες
GOOGLE,
SEARCH ENGINE,
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ,
ΚΙΝΑ
Friday, January 15, 2010
Θα μου επιτρέψετε λίγο...συναισθηματισμό;
Χτες επισκέφθηκε τη σχολική βιβλιοθήκη ένα παλιό μας μέλος που σήμερα πια είναι τελειόφοιτη γαλλικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Αθήνας.
Μιλήσαμε βέβαια και για τα παλιά, οπότε με νοσταλγία μου είπε: “Ξέρετε, το πρώτο βιβλίο γαλλικής λογοτεχνίας το είχα δανειστεί εδώ...”
Είναι, όπως καταλαβαίνετε όσοι πονάτε τις βιβλιοθήκες, κάτι τέτοιες στιγμές που συνειδητοποιούμε τη χρησιμότητα του θεσμού, ιδιαίτερα εδώ στη λιγότερο προνομιούχο δυτική Αθήνα, όπου δεν πολυπερισσεύουν στους χρήστες μας τα χρήματα για αγορά πολλών βιβλίων.
Σίγουρα για αρκετούς από τους μαθητές μας, η σχολική βιβλιοθήκη είναι ένας ανέλπιστος θησαυρός!
Wednesday, January 13, 2010
Αίτηση για να σταματήσουν οι πατέντες λογισμικού στην Ευρώπη
Εισαγωγή
Η αίτησή μας έχει ως στόχο να ενοποιήσει τις φωνές των ενδιαφερομένων Ευρωπαίων, ενώσεων και εταιρειών, και να καλέσει τους πολιτικούς της Ευρώπης να σταματήσουν τις πατέντες για το λογισμικό με νομοθετικές διευκρινίσεις.
Το σύστημα πατεντών χρησιμοποιοείται καταχρηστικά για τον περιορισμό του ανταγωνισμού για το οικονομικό όφελος των λίγων, αλλά αποτυγχάνει να προωθήσει την καινοτομία. Το περιβάλλον της αγοράς λογισμικού λειτουργεί καλύτερα όταν δεν υπάρχουν καθόλου πατέντες για το λογισμικό. Ο υγιής ανταγωνισμός αναγκάζει τους φορείς της αγοράς να καινοτομούν.
Οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων εξακολουθούν να δέχονται, σε πολλές περιπτώσεις, την ισχύ των πατεντών λογισμικού που χορηγούνται από τα εθνικά γραφεία πατεντών και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), που υπερβαίνει το δημοκρατικό έλεγχο. Όχι μόνο συνεχίζουν να τις χορηγούν, αλλα ασκούν και πίεση υπέρ αυτών. Παρά την παρούσα έντονη κρίση του συστήματος πατεντών, είναι ανίκανα να μεταρρυθμίσουν και θέτουν σε κίνδυνο πάρα πολλές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με την ήπια πολιτική χορήγησής τους.
Το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε να υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα των μεγάλων διεθνών ομίλων παρά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρώπη - οι οποίες είναι σημαντική κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής καινοτομίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τελικά την οδηγία για τις πατέντες λογισμικού, αλλά δεν έχει δικαίωμα να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Σκέψεις
Μελέτες
Ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών επιστημονικών και οικονομικών μελετών δικαιολογούν τον αποκλεισμό των πατεντών λογισμικού.
Πνευματικά δικαιώματα για λογισμικό, αλλά όχι πατέντες
https://petition.stopsoftwarepatents.eu/wiki/Studies
Οι δημιουργοί λογισμικού ήδη προστατεύονται από τους νόμους πνευματικών δικαιωμάτων, που επιτρέπουν σε άλλους να καινοτομούν στον ίδιο χώρο δημιουργώντας υγιή ανταγωνισμό, αλλά η προστασία αυτή υπονομεύεται από τις πατέντες λογισμικού. Παραείναι εύκολο να παραβιάσει κανείς πατέντες λογισμικού δίχως να γνωρίζει πως κάνει ουδεμία παραβίαση. Οι εταιρίες λογισμικού δε χρησιμοποιούν και δεν χρειάζονται το σύστημα των πατεντών για να καινοτομήσουν. Πρέπει να έχουν προστασία έναντι των ιδιοκτητών των αμφιβόλως χορηγηθεισών πατεντών.
Μηνύσεις αντί για καινοτομία
Οι πατέντες λογισμικού έχουν χάσει τον θεμιτό τους σκοπό. Οι πατέντες πάνω στο λογισμικό ευνοούν τις εκδικάσεις αντί για την καινοτομία, κάνοντας τη δημοκρατική τους δικαιολόγηση άκυρη. Αναγκάζουν τους παραγωγούς λογισμικού να δαπανήσουν χρόνο και χρήμα στη γραφειοκρατία, σε αγωγές και στην παράκαμψη ισχυρισμών με αμφίβολες αξιώσεις πάνω σε λογισμικό. Χρόνο και χρήμα που διαφορετικά θα δαπανούσαν για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Οι κάτοχοι των πατεντών λογισμικού, που μερικές φορές δεν παράγουν λογισμικό οι ίδιοι, αποκτούν στη διάθεσή τους μέσα ώστε να ασκήσουν αθέμιτο έλεγχο στην αγορά.
Αμερικανικά λάθη
Στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο υπάρχουν εκδικάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πατέντες λογισμικού, και όχι μόνο για τις εταιρίες λογισμικού, αλλά και για άλλες εταιρίες απλά και μόνο επειδή έχουν μια ιστοσελίδα (αυτό επίσης έχει ξεκινήσει να συμβαίνει και στην Ευρώπη). Αυτό το λάθος πρέπει να αποφευχθεί στην Ευρώπη.
Προτρέπουμε τους νομοθέτες μας
* να περάσουν εθνικές νομικές διευκρινίσεις για το δίκαιο ευρεσιτεχνίας για να αποκλείσουν οποιοδήποτε πατέντα λογισμικού,
* να ακυρώσουν όλους τους εγκεκριμένους ισχυρισμούς για πατέντες που μπορεί να παραβιάζονται από λογισμικό το οποίο τρέχει σε προγραμματιζόμενες συσκευές,
* επίσης να αγωνιστούν για τη διάδοση των εν λόγω κανόνων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Όσοι ενδιαφέρετε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/741003361049/
και στο κάτω μέρος της μπορείτε να υπογράψετε ως άτομο.
Sunday, January 10, 2010
Blio λογισμικό για εμπλουτισμένα βιβλία [enriched books]
O διάσημος Αμερικανοεβραίος προγραμματιστής, εφευρέτης, φιλόσοφος και μελλοντολόγος Ray Kurzweil, του οποίου η εταιρία Kurzweil Technologies (1) εξειδικεύεται στην οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, αναγνώριση φωνής και μετατροπή κειμένου σε ομιλία, μπαίνει δυναμικά στο χώρο της ηλεκτρονικής ανάγνωσης ανιχνεύοντας τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι Νέες Τεχνολογίες.
Από τον επόμενο μήνα, θα προσφέρει δωρεάν λογισμικό που θα μας χαρίσει ένα νέο εμπλουτισμένο τρόπο ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων.
Όπως μπορείτε να δείτε από το βίντεο στο You Tube (2), το λογισμικό Blio (3) και παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη διάσημη έκθεση ηλεκτρονικής Consumer Electronics Show που γίνεται στο Λας Βέγκας, θα μας επιτρέπει να:
α) απολαμβάνουμε όλα τα γραφικά του έντυπου βιβλίου (κείμενο, εικόνες, χρώμα)
β) ξεφυλλίζουμε το έργο και να πηγαίνουμε σε όποια σελίδα θέλουμε
γ) προσθέτουμε οποιοδήποτε προσωπικό μας σχολιασμό (υπογραμμίσεις, σημειώσεις, σχέδια)
δ) εμπλουτίζουμε το κείμενο με ψηφιοποιημένο υλικό από το διαδίκτυο (βίντεο, ήχο, εικόνες, παιχνίδια)
ε) ακούμε το κείμενο ενώ ταυτόχρονα θα βλέπουμε στην οθόνη φωτισμένη την κάθε προφερόμενη λέξη
Ο Ray Kurzweil αντιλαμβανόμενος πως οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης [ΗΣΑ] απλώς μας φορτώνουν με ένα επιπλέον μαραφέτι, αδειάζοντας επιπλέον την τσέπη μας από εκατοντάδες ευρώ, ΔΕΝ πρόκειται να προβεί στην παραγωγή μιας παραπάνω ΗΣΑ, αλλά αντιθέτως διαθέτει το Blio δωρεάν, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα στο φορητό υπολογιστή μας ή στο κινητό μας.
Ευκολία δηλαδή και κανένα περριτό έξοδο.
(Δυστυχώς, προς το παρόν, το πρόγραμμα είναι συμβατό μόνο με iPod Touch & iPhone και υπολογιστές με Windows).
Το Blio είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Kurzweil Technologies και της the National Federation of the Blind (αμερικάνικη Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.
Φανταστείτε λοιπόν για λίγο αυτό το υπέροχο πρόγραμμα να παίζει στη φανταστική φουτουριστική ταμπλέτα OLPC XO-3 (4)!
Για να δούμε λοιπόν, οι κύριοι που θησαυρίζουν ήδη απο τα Kindle, Nook και Sony Reader, θα αρχίσουν να χάνουν τον ύπνο τους;;;
(Στη φωτογραφία βλέπετε δυο σελίδες από το έγχρωμο παιδικό βιβλίο "Τα τρία μικρά γουρουνάκια", όπως προβάλλεται από το Blio σε οθόνες υπολογιστή και κινητού.)
Διαδικτυακή βιβλιογραφία:
1) http://www.kurzweiltech.com/ktiflash.html
2) http://www.youtube.com/watch?v=KIVPfj6ryME&feature=player_embedded
3) http://blioreader.com/
4) http://gizmodo.com/5432351/olpc-xo+3-an-impossible-75-fantasy-tablet-i-want-to-believe-in
Friday, January 8, 2010
Πιείτε κρασί και... χαρίστε βιβλία σε φτωχά παιδιά!
Η μη κερδοσκοπική εταιρία Room to Read που ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια για να βοηθήσει φτωχά παιδιά στο Νεπάλ σας καλεί να πιείτε καλιφορνέζικα κρασιά και να βοηθήσετε παιδάκια σε διάφορες χώρες του τρίτου κόσμου να αποκτήσουν πρόσβαση σε βιβλία.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι φιλάνθρωποι πότες μπορούν να διαβάσουν τη σχετική ιστοσελίδα
http://www.fledglingwine.com/
Ετικέτες
ΑΝΑΓΝΩΣΗ,
ΗΠΑ,
ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ,
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ,
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ
Thursday, January 7, 2010
Βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας
Μέχρι σήμερα είχαμε τα έντυπα βιβλία, τα ακουστικά βιβλία και το τελευταίο διάστημα προστέθηκαν και τα ψηφιοποιημένα ηλεκτρονικά βιβλία.
Η ανθρώπινη εφευρετικότητα όμως συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τη νέα της απίστευτη επινόηση. Με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών (υπολογιστής, λογισμικό, ψηφιακή κάμερα) εμφανίστηκε ένα ολοκαίνουριο υβριδικό κατασκεύασμα. Το βιβλίο επαυξημένης πραγματικότητας [augmented reality book].
Η βρετανική εταιρία Τemplar Publishing κυκλοφόρησε ένα βιβλίο δρακολογίας, όπου οι τρισδιάστατοι δράκοι ξεπετάγονται ολοζώντανοι από τις σελίδες του!
Δείτε το βίντεο με το δράκο να ζωντανεύει από τη σελίδα του βιβλίου από την ιστοσελίδα του περιοδικού (MIT) TECHNOLOGY REVIEW
http://www.technologyreview.com/video/?vid=465
Η ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου
http://www.templarco.co.uk/
Ετικέτες
augmented reality book,
DIGITIZATION,
ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Wednesday, January 6, 2010
ηχοβιβλία (audiobooks)
Τα ηχοβιβλία, ή ακουστικά βιβλία ή ομιλούντα βιβλία είναι ένα πολύτιμο παράθυρο στον κόσμο της γνώσης και της διασκέδασης για άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και για οποιονδήποτε απλά του αρέσει να του διαβάζουν ή τα χρησιμοποιεί για εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας (π.χ. για βελτίωση της προφοράς ή της ακουστικής του ικανότητας).
Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος έχει ξεκινήσει μια αξιόλογη προσπάθεια να συγκεντρώσει το πολύτιμο αυτό υλικό.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, περιλαμβάνει περισσότερους από 3000 τίτλους Βιβλίων, έχει πάνω από 600 ενεργά μέλη και είναι προσπελάσιμη μέσω διαδικτύου.
Διαβάστε και το σχετικό άρθρο στην Καθημερινή της 6/1/2010.
Ετικέτες
AUDIO BOOKS,
ΑΜΕΑ,
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Tuesday, January 5, 2010
H Wikipedia συγκέντρωσε 7,5 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Jimmy Wales, ιδρυτή της περίφημης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες συγκεντρώθηκε το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων δολαριών από δωρεές, που θα βοηθήσει την παραπέρα βελτίωσή της.
Όταν ξεκίνησε το τεράστιο αυτό έργο το 2001, κανείς δεν περίμενε ότι η ανταπόκριση του παγκόσμιου φιλομαθούς κοινού θα ήταν τόσο θεαματική. Κι όμως, σήμερα η Wikipedia διαθέτει δωρεάν στο διαδίκτυο 14 εκατομμύρια εγκυκλοπαιδικά άρθρα σε 270 γλώσσες.
Ο ιστότοπός της, ο πέμπτος πιο δημοφιλής στον κόσμο, δέχτηκε μόνον τον περασμένο μήνα 340 εκατομμύρια επισκέψεις.
Η Wikipedia δεν προβάλλει διαφημίσεις και συντηρείται αποκλειστικά από δωρεές.
Εκτός από το κοινό της, φίλοι της είναι οι οργανισμοί:
Creative Commons
Electronic Frontier Foundation και
Free Software Foundation.
Σήμερα οι γλώσσες με τα περισσότερα άρθρα είναι:
αγγλική 3.140.000
γερμανική 1.000.000
γαλλική 893.000
πολωνική 662.000
ιταλική 642.000
Στα ελληνικά υπάρχουν σήμερα 47.558 άρθρα.
Ετικέτες
Creative Commons,
Wikipedia,
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Monday, January 4, 2010
Ηλεκτρονική Διαπίστευση ιστολογίων (blogs)
Ηλεκτρονική Διαπίστευση ιστολογίων (blogs)
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το νέο ρόλο του διαδικτύου σε ζητήματα ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαφάνειας αλλά και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής και ειλικρινούς αξιοποίησης του διαδικτύου και των μέσων που αναπτύσσονται σε αυτό , το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ζητά τη συμμετοχή και συμβολή των ιστολογίων (blogs), στην πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών, ως προς τα θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του.
Γι’ αυτό το λόγο, μέσω της «ηλεκτρονικής διαπίστευσης των blogs» , καλούμε όσους διαχειριστές ιστολογίων ενδιαφέρονται, ανεξάρτητα από την θεματολογία της σελίδας τους, να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, έτσι ώστε να έχουν άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πρόσβαση στο σύνολο του πληροφοριακού υλικού του διακινεί το Υπουργείο προς τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε να βελτιωθεί η ποιότητα της πληροφόρησης των διαδικτυακών μέσων, να αναβαθμιστεί η πρόσβαση τους στη «δημόσια πληροφορία» καθώς και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή και ο ρόλος τους στην ενημέρωση των πολιτών και τον συνεχή δημόσιο διάλογο.
Για την επίτευξη της διαπίστευσης απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία που θα πρέπει να αποσταλούν στην διεύθυνση
blogs@ypepth.gr :
Διεύθυνση του ιστολογίου (blog)
όνομα του διαχειριστή του (ενός αν είναι ομαδικό)
e-mail επικοινωνίας
[Προαιρετικά]
Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσθέσει κι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου για να λαμβάνει ενημέρωση μέσω sms.
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το νέο ρόλο του διαδικτύου σε ζητήματα ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαφάνειας αλλά και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής και ειλικρινούς αξιοποίησης του διαδικτύου και των μέσων που αναπτύσσονται σε αυτό , το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ζητά τη συμμετοχή και συμβολή των ιστολογίων (blogs), στην πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών, ως προς τα θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του.
Γι’ αυτό το λόγο, μέσω της «ηλεκτρονικής διαπίστευσης των blogs» , καλούμε όσους διαχειριστές ιστολογίων ενδιαφέρονται, ανεξάρτητα από την θεματολογία της σελίδας τους, να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, έτσι ώστε να έχουν άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πρόσβαση στο σύνολο του πληροφοριακού υλικού του διακινεί το Υπουργείο προς τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε να βελτιωθεί η ποιότητα της πληροφόρησης των διαδικτυακών μέσων, να αναβαθμιστεί η πρόσβαση τους στη «δημόσια πληροφορία» καθώς και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή και ο ρόλος τους στην ενημέρωση των πολιτών και τον συνεχή δημόσιο διάλογο.
Για την επίτευξη της διαπίστευσης απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία που θα πρέπει να αποσταλούν στην διεύθυνση
blogs@ypepth.gr :
Διεύθυνση του ιστολογίου (blog)
όνομα του διαχειριστή του (ενός αν είναι ομαδικό)
e-mail επικοινωνίας
[Προαιρετικά]
Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσθέσει κι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου για να λαμβάνει ενημέρωση μέσω sms.
Ετικέτες
BLOG,
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ,
ΥΠΕΠΘ
Sunday, January 3, 2010
"Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989" στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς
Ολόκληρο το έργο του Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.
Απλά, είναι απίστευτο το πόσο χαλκέντερος ήταν ο μεγάλος αυτός ακάματος εργάτης της τέχνης,
τι εύρος καλλιτεχνικής δημιουργίας κατάφερε να ολοκληρώσει.
Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς!
Δείτε το σύντομο βίντεο στο ελculture
http://www.elculture.gr/story.aspx?s_id=4618
Η έκθεση διαρκεί από 19/12/2009 μέχρι 14/03/2010
Subscribe to:
Posts (Atom)