Ειδήσεις, εκδηλώσεις και θέματα που αφορούν στις σχολικές βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ δημοσίων σχολείων
Monday, December 28, 2009
Sxolinux, Ελληνικό linux για μαθητές
Τι ειναι
* Το Σχολίνουξ (ή sxolinux) είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα Λίνουξ για μαθητές Γυμνασίου. Αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu Linux το οποίο τροποποιούμε (με μια διαδικασία που λέγεται remastering) με έξτρα πακέτα λογισμικού, για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής.
* Το Σχολίνουξ είναι ένα Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι το Σχολίνουξ τρέχει «ζωντανά» μέσα από ένα δισκάκι DVD, χωρίς να χρειάζεται άμεσα να το εγκαταστήσετε στο σκληρό δίσκο σας. Αν σας αρέσει και θέλετε να εκμεταλευθείτε όλες τις δυνατότητές του, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε με μια πολύ απλή και αυτοματοποιημένη διαδικασία.
* Το Σχολίνουξ, λόγω της φύσης του, δηλαδή της ύπαρξης δικαιωμάτων στους χρήστες, της διαφορετικής διαχείρισης λογισμικού, των ελεύθερων εκπαιδευτικών εφαρμογών και, κυριότερα, του συνεργατικού μοντέλου ανάπτυξης, είναι ιδανικό για μαθητές, επειδή συνδυάζει:
o ασφάλεια, δηλαδή απαλλαγή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό,
o σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή,
o εκμάθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικοδόμησης της γνώσης (εποικοδομητικού-συνεργατικού), πράγμα που δεν μπορεί να υπάρχει στα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα (βλέπε Windows).
o μηδενικό κόστος. Για το Sxolinux δεν πληρώνετε τίποτα.
Τι θέλουμε να κάνουμε:
* Nα φτιάξουμε μια φιλική διανομή Linux για παιδιά Γυμνασίου με όλα τα σχολικά βιβλία σε μορφή PDF και όλο το εκπαιδευτικό λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, για το οποίο υπάρχει αποθετήριο για διανομές Ubuntu.
* Να υποστηρίξουμε όσα παιδιά χρησιμοποιήσουν το Σχολίνουξ μέσα από το forum μας, ώστε να λυσουν τα προβλήματά τους, και αν είναι δυνατόν να μάθουν και να αγαπήσουν το Ελευθερο Λογισμικό.
Τι δεν θέλουμε:
* Δεν στοχεύουμε σε προεγκαταστάσεις στα laptops ούτε σε «συννενοήσεις» με υπουργεία, μαγαζιά κλπ. Κάνουμε το γούστο μας, ερασιτεχνικά με την ρομαντική έννοια, δηλαδή δεν «πουλάμε» κάτι ούτε «βγάζουμε» κάτι.
Επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο
http://www.sxolinux.gr/
Ετικέτες
Debian,
LINUX,
SXOLINUX,
UBIQUITOUS COMPUTING,
UBUNTU,
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,
ΕΛ/ΛΑΚ,
ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Thursday, December 24, 2009
Το εκπληκτικό OLPC XO-3
Το απίστευτα λεπτό OLPC XO-3 θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010
με οθόνη 8.5 επί 11 ιντσών στα 800Mhz και τιμή 75 δολάρια!!!
Βέβαια ο Nicholas Negroponte υπερηφανεύεται πως
"Δε χρειάζεται αναγκαστικά να το φτιάξουμε. Αρκεί να απειλήσουμε ότι μπορούμε να το φτιάξουμε!"
οπότε ουδείς είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά εύλογα τίθενται κάποια ερωτήματα:
α) Εκτός από μηχανή διασκέδασης για τον τρίτο κόσμο,
μήπως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ιδίως αν ταιριάξουμε κατά το δυνατόν την εκπαίδευση με τη διασκέδαση;
β) Μήπως από εκπαιδευτική προσπάθεια το όλο εγχείρημα του OLPC καταντήσει σε απλώς άλλο ένα φαντεζί μαραφέτι;
γ) Και ίσως το πιο σημαντικό, αν τελικά όντως εμφανιστεί αυτό το προκλητικά εργονομικό και όμορφο μηχάνημα, και μάλιστα σ' αυτήν την τόσο χαμηλή τιμή, τι τεράστιο τσουνάμι θα προκαλέσει στην αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης (ΗΣΑ) που σήμερα τιμώνται πάνω από 200 ευρώ;
Ετικέτες
OLPC,
tablet,
UBIQUITOUS COMPUTING,
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,
ΗΣΑ
Wednesday, December 23, 2009
Aνασχεδιασμός κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Έχεις ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις για τον ανασχεδιασμό κάποιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας;
Μπες στο
http://labs.opengov.gr/
και ανάρτησε τις προτάσεις σου για πιο φιλικές, πιο εύχρηστες, πιο προσβάσιμες και πάνω απ’όλα πιο δημοκρατικές κρατικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Μπορείς να αναρτήσεις γραπτή πρόταση ή γραφιστική απεικόνιση ή και λειτουργικό πρότυπο για τον ανασχεδιασμό υπηρεσιών όπως:
- Το OpenGov.gr
- Κάποια κυβερνητική υπηρεσία
- Κάποια κυβερνητική ιστοσελίδα
Οι χρήστες του διαδικτυακού τόπου labs.opengov.gr έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν, να προτείνουν βελτιώσεις και να αξιολογούν όλες τις δημοσιευμένες προτάσεις.
Με την ολοκλήρωση της 1ης φάσης στις 31 Ιανουαρίου 2010, θα επιλέγουν οι καλύτερες προτάσεις ανά κατηγορία σύμφωνα με την γνώμη των εγγεγραμμένων χρηστών του labs.opengov.gr και θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση. Οι καλύτερες προτάσεις θα αξιοποιηθούν μέσα από ανοιχτές διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς.
Ετικέτες
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ,
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,
ΕΛ/ΛΑΚ,
ΕΛΛΑΔΑ
Sunday, December 20, 2009
Cherrypal Africa
H Cherrypal, η εταιρία που στοχεύει να μειώσει το ψηφιακό χάσμα, κυκλοφόρησε έναν πάμφθηνο υποφορητό που κοστίζει μόλις 99 δολάρια.
Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δημοσιεύτηκαν
http://www.cherrypal.com/openstore/product_info.php?products_id=5&osCsid=7f1f8ca51ee9128c57b7cddc549c2e99
ο Cherrypal Africa θα διαθέτει
οθόνη 7 ιντσών, επεξεργαστή 400 MHz, μνήμη 256 MB DDR, αποθηκευτικό χώρο μόλις 2 GB NAND-flash, WIFI, θύρες USB 2.0 και θα λειτουργεί με λειτουργικό σύστημα Linux (GMo) ή Windows CE, η δε μπαταρία του θα διαρκεί 4 ώρες.
Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι τεχνολογικά πρωτοποριακό, αλλά είναι μια φθηνή λύση που δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμη και σε πολύ φτωχές κοινότητες.
Όλα αυτά βέβαια υπό την προύπόθεση πως υπάρχει πρώτα απ' όλα σύνδεση στο διαδίκτυο.
Παρόμοια μηχανήματα πάντως μπορεί να έδιναν λύση στην αναγκαιότητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο, (για τα σχολεία) από κάθε τάξη, αν στα σοβαρά μιλάμε για πλήρη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα της τάξης.
Thursday, December 17, 2009
Xρόνια πολλά Firefox!
H πονηρή αλεπού MOZILLA FIREFOX έκλεισε τα πέντε!
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ειδική ισοσελίδα της στα ελληνικά
http://www.spreadfirefox.com/5years/el/
για να μάθετε το εκπληκτικό της ιστορικό
& να δείτε τι μαγικά ετοιμάζει για το μέλλον.
Επίσης μπορείτε κι εσείς να πάρετε μέρος στη δημιουργική της κοινότητα
και να βοηθήσετε στη χάραξη ενός νέου τοπίου στον κυβερνοχώρο.
Ετικέτες
MOZILLA FIREFOX,
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,
ΕΛ/ΛΑΚ
Wednesday, December 16, 2009
Γλωσσάρι Νέων Τεχνολογιών & Βιβλιοθήκες
H δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Λεβαδείας έχει δημιουργήσει το πολύ ενδιαφέρον wiki
http://libnewtech.wikidot.com/
που περιλαμβάνει ορολογία που χρειαζόμαστε
και στις σχολικές βιβλιοθήκες.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από κατάλογο λέξεων της Κατερίνας Κεράστα, υπεύθυνης μηχανοργάνωσης και διαδικτυακής παρουσίας της βιβλιοθήκης,
και κατόπιν, σε σχόλιό μου στο μπλογκ
Greek Libraries in a New World
της πρότεινα να δημιουργήσει το συνεργατικό χώρο.
Ήδη συμβάλλουν 8 μέλη-συντάκτες,
αλλά θα θέλαμε τη βοήθεια όλων σας!
Ετικέτες
wiki,
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ,
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Tuesday, December 15, 2009
txtr μια νέα ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης
To txtr είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου.
H γερμανική αυτή ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης (ΗΣΑ), της βερολινέζικης εταιρίας txtr GmbH,
http://txtr.com/
υπόσχεται οθόνη υψηλής ανάλυσης χωρίς να κουράζει τα μάτια, δωρεάν κινητή σύνδεση για να φορτώνουμε υλικό οποτεδήποτε, εύκολη φυλλομέτρηση αρχείων, μπαταρία που διαρκεί... για διάβασμα δύο εβδομάδων, και περιβάλλον ανοικτό στην ευρύτερη κοινότητα για περαιτέρω βελτιώσεις. Εξ άλλου ο πυρήνας της ΗΣΑ είναι linux, χρησιμοποιεί δηλαδή ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα.
Φυσικά, για να μας δελεάσει, η εταιρία προσφέρει με κάθε δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα της
α) ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο για δικά μας αρχεία
β) συλλογή δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων
Για τις τεχνικές προδιαγραφές δείτε:
http://reader.txtr.com/txtr-reader/specifications/
Τιμή 299 ευρώ.
Ετικέτες
DIGITIZATION,
E-BOOKS,
LINUX,
ΕΛ/ΛΑΚ,
ΗΣΑ
Monday, December 7, 2009
Πρόσκληση ψηφιακού εμπλουτισμού της ελληνικής Wikipedia από το υπουργείο παιδείας
Πρόσκληση ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου, στις θεματικές περιοχές των σπουδών των φοιτητών, για τον εμπλουτισμό της ανοιχτής ελληνικής online ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia (Βικιπαίδεια) ξεκινά το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης «Δες την ψηφιακά 2.0».
Στόχος είναι η ελληνική έκδοση της Wikipedia να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, ξεπερνώντας τα 100.000 λήμματα, με τη συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Η ανάπτυξη και η αξιολόγηση του περιεχόμενου θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, προς όφελος της ίδιας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σκοπός του Υπουργείου Παιδείας μέσω της δράσης «Δες τη Ψηφιακά 2.0» είναι η καθιέρωση μιας νέας αντίληψης στην χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση (α) στην ανάπτυξη και ευρεία διάθεση ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου, (β) στην συμμετοχική μάθηση, (γ) στην αμφίδρομη δημιουργικότητα εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, και (δ) στην αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων στο παγκόσμιο Διαδίκτυο.
Saturday, December 5, 2009
O OLPC σε ελληνικά δημόσια σχολεία
Παρακολούθησα σήμερα στο Πάντειο την ημερίδα ‘Μαθαίνοντας (και) με υπολογιστές: Το OLPC σε Ελληνικά σχολεία’ που διοργάνωσε το περιοδικό Re-public και η ΕΕΛ/ΛΑΚ
σχετικά με την πιλοτική χρήση του περίφημου "υπολογιστή των 100 δολαρίων" ΧΟ / ΟLPC
σε ελληνικά σχολεία.
Είδαμε βιντεοσκοπημένη την παρουσίαση του δάσκαλου Γιάννη Κασκαμανίδη για την προσπάθεια που γίνεται στο 2ο Δημοτικό Φλώρινας, και παρακολουθήσαμε τη Διονυσία Ψυχογιού του Γυμνασίου Σμίνθης στην Ξάνθη που μας μίλησε για την εμπειρία της κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών με χρήση του εξαιρετικού αυτού υπολογιστή που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και προάγει τη συνεργατική μάθηση.
Οι εκπρόσωποι του re-public Θανάσης Πρίφτης και Παύλος Χατζόπουλος μας εξήγησαν την προσπάθεια που καταβάλλεται για προώθηση 500 ΧΟ / ΟLPC σε δημόσια σχολεία που θα δείξουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση ‘Μαθαίνοντας (και) με υπολογιστές: Το OLPC σε Ελληνικά σχολεία’ στη Θεσσαλονίκη
http://www.vimeo.com/7895684
Eισαγωγικές πληροφορίες για μάθηση με τον υπολογιστή ΧΟ OLPC
http://www.re-public.gr/if/?page_id=4
Χρήσιμοι ιστότοποι:
http://www.re-public.gr/
http://www.ellak.gr/
http://wiki.laptop.org/go/OLPC_Greece
Για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού αυτού πειράματος σε όλον τον κόσμο δείτε το βίντεο με τον Nicholas Negroponte
http://www.youtube.com/watch?v=y_TKjfgjiQs
Σχετική βιβλιογραφία για τη μεθοδολογία/διδακτική/ψυχολογία στην οποία στηρίζεται
το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα με τον υπολογιστή OLPC
στην ιστοσελίδα του MIT
http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Media-Arts-and-Sciences/MAS-962Spring-2003/Readings/index.htm
Bίντεο για τη μάθηση μέσω συνθετικών εργασιών
http://www.edutopia.org/project-based-learning-overview
βίντεο ομιλίας του Nicholas Negroponte
με θέμα
"Social and Educational Impact of Information and Communication Technologies in Education" on September 15, 2009
http://www.youtube.com/watch?v=RH94FSWsp5U&feature=player_embedded#
συλλογή βίντεο με τον Ivan Krstic για τον υπολογιστή XO OLPC
http://video.google.com/videosearch?q=IVAN+KRSTIC&emb=0&aq=f#q=IVAN+KRSTIC&emb=0&aq=f&qvid=IVAN+KRSTIC&vid=-4285568518538296189
Πολύ ενδιαφέρουσα αξιολόγηση προγράμματος OLPC στην Αυστρία
http://www.scribd.com/doc/21868291/First-Experiences-with-OLPC-in-European-Classrooms?autodown=pdf
Ετικέτες
DISTANCE LEARNING,
LINUX,
OLPC,
SUGAR,
UBIQUITOUS COMPUTING,
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,
ΕΛ/ΛΑΚ
Thursday, December 3, 2009
Συζήτηση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου με το 4ο Λύκειο Γαλατσίου στο Αμφιθέατρου του Υπουργείου Παιδείας
Πραγματοποιήθηκε χτες συζήτηση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου με μαθητές
στο αμφιθέατρο του υπουργείου παιδείας.
Αντικείμενο του διαλόγου είναι η μαθητική ζωή,οι σχέσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών,το δικαίωμα της συμμετοχής,τα αδιέξοδα της βίας και ευρύτερα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα.
Δείτε το ψηφιοποιημένο video διάρκειας 1 :12: 08
στον απευθείας υπερδεσμό
http://vod.sch.gr/video/view/723.html
Φωτογραφίες στο
http://www.flickr.com/photos/annadiamantopoulou/sets/72157622794575365/
Saturday, November 28, 2009
"Μια βιβλιοθήκη στο σακίδιο" σεμινάριο φιλαναγνωσίας στη βιβλιοθήκη του Goethe Institut Athen
Χτες βρεθήκαμε πάλι στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκέτε - Goethe Institut Athen (Ομήρου 14-16) για μια ακόμη καλοπροετοιμασμένη εκδήλωση σχετική με τι άλλο, τις βιβλιοθήκες, τα βιβλία και τους μαθητές μας.
Το εργαστήριο "Μία βιβλιοθήκη στο σακίδιο" παρουσίασε η Ulrike Buchman, καθηγήτρια του τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανόβερου (Leibniz Universität Hannover).
Μετά την εισαγωγική διάλεξη - παρουσίαση, η εισηγήτρια μας ανέλυσε διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στη βιβλιοθήκη με στόχο την προώθηση της
ανάγνωσης. Το σύνθημα βέβαια που κυριαρχεί είναι
"Κέφι και όχι πλήξη για διάβασμα!"
Κατόπιν έγινε παρουσίαση πέντε βιβλίων:
Steinsuppe
fünfter sein
Die Torte ist weg
Gewitternacht
Die Geschichte vom Löwen, der nicht schreiben konnte
και ήρθε και η σειρά των συμμετεχόντων για να δημιουργήσουν σε μικρές ομάδες τις δικές τους ιδέες για την παρουσίαση των βιβλίων.
Το σεμινάριο δεν έμοιαζε καθόλου με ex cathedra διδασκαλία, αντιθέτως ζωηρότατη ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών υπευθύνων σχολικών βιβλιοθηκών με τις παρατηρήσεις και ερωτήσεις τους.
Η καθηγήτρια Ulrike Buchmann, της οποίας κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον είναι η ψυχολογία και διδακτική της ανάγνωσης & η νεανική λογοτεχνία, μίλησε στα γερμανικά, αλλά παράλληλα γινόταν πολύ ζωντανή διερμηνεία στα ελληνικά από τη Ζαμπία Σαρτζετάκη, η οποία διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διευθύντρια Gerlinde Buck και τη βιβλιοθηκάριο Christine Tzimis της βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γκέτε
για την τόσο ουσιαστική εκδήλωση, και το ευχάριστο περιβάλλον που μας πρόσφεραν.
Μπορείτε να δείτε σύντομο βίντεο από το σεμινάριο
που ετοίμασε ο Γιώργος Μπαρμπέρης, υπεύθυνος της Σ. Β του 3ου ΓΕΛ Ηλιούπολης,
στο youtube
http://www.youtube.com/watch?v=TMW7xgXWiAc
Σχετικές αναρτήσεις έχουν επίσης μπει στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολικών βιβλιοθηκών:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
http://3gym-kerats.att.sch.gr/library/forum/viewtopic.php?p=3597#3597
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΕΠΕΑΕΚ
http://greekschoolibs.blogspot.com/2009/11/blog-post_28.html
PUBLIC SCHOOL LIBRARIES IN GREECE
http://sxolikesvivliothikes.blogspot.com/2009/11/library-in-backpack-workshop-in-goethe.html
Ετικέτες
GOETHE INSTITUT,
ΜΑΘΗΤΕΣ,
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ
Thursday, November 26, 2009
Αναφορά και για τις σχολικές βιβλιοθήκες στο πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Στο πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, που κατατέθηκε προ ημερών, γίνεται μνεία και στις σχολικές βιβλιοθήκες.
Συγκεκριμένα στο τέταρτο κεφάλαιο περί σχολικών βιβλίων αναφέρεται:
στη σελίδα 15
7. "Φάκελος του μαθήματος: έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, που μπορεί
να εμπλουτίζεται, να ανανεώνεται και να επικαιροποιείται (σχέδια
μαθήματος, ποικίλο υποστηρικτικό υλικό/παράλληλα κείμενα, χρήση
και αξιοποίηση της βιβλιοθήκης, των εργαστηρίων κ.ά.)."
& επίσης στη σελίδα 16
8. "Διεύρυνση του θεσμού των σχολικών βιβλιοθηκών σε όλες τις βαθμίδες
και σε όλα τα σχολεία σε συνδυασμό με τη δημιουργία ηλεκτρονικών
βιβλιοθηκών."
Είναι σημαντικό πως αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα της βιβλιοθήκης στη βελτίωση του φακέλου μαθήματος και με χρήση ψηφιοποιημένου υλικού, όσο και η αναγκαιότητα για ίδρυση σχολικών βιβλιοθηκών και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία οργανωμένη βιβλιοθήκη προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ.
Ήδη οι σχολικές βιβλιοθήκες πασχίζουν να εκπληρώσουν το ρόλο τους ως ισχυρό εκπαιδευτικό "όπλο" στα χέρια εμπνευσμένων διδασκόντων και υπευθύνων, αλλά χρειάζεται πολλά ακόμα να αλλάξουν.
Ας ελπίσουμε πως οι προτάσεις του συμβουλίου θα βρουν ευήκοον ους και δε θα καταντήσουν απλά ευχολόγια...
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το πόρισμα από τον υπερδεσμό στη σχετική ανάρτηση του ιστολογίου του υφυπουργού Ιωάννη Πανάρετου
http://panaretos.blogspot.com/2009/11/blog-post_24.html
[Στη φωτογραφία ο καθηγητής Γ.Μπαμπινιώτης την ημέρα παρόδοσης του πορίσματος στην υπουργό Άννα Διανατοπούλου.]
Monday, November 23, 2009
HathiTrust μια πρωτοποριακή ψηφιακή βιβλιοθήκη
Το αποθετήριο της ψηφιακής βιβλιοθήκης Ηathi Trust
http://www.hathitrust.org/
ένα τεράστιο έργο, μετά από συνεργασία 25 κορυφαίων ερευνητικών βιβλιοθηκών, προσφέρει τον πλούτο 4,6 εκατομμυρίων τόμων (1,6 δισεκατομμύρια σελίδες)
με τη βοήθεια του ελεύθερου λογισμικού
Solr/Lucene
και μας προσφέρει πρόσβαση σε ολόκληρο το κείμενο του κάθε βιβλίου.
Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα & βιβλιοθήκες που συνεισφέρουν στο έργο είναι:
California Digital Library
Indiana University
Michigan State University
Northwestern University
The Ohio State University
Penn State University
Purdue University
University of California Berkeley
University of California Davis
University of California Irvine
University of California Los Angeles
University of California Merced
University of California Riverside University of California San Diego
University of California San Francisco
University of California Santa Barbara
University of California Santa Cruz
The University of Chicago
University of Illinois
University of Illinois at Chicago
The University of Iowa
University of Michigan
University of Minnesota
University of Wisconsin-Madison
University of Virginia
Ετικέτες
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,
ΕΛ/ΛΑΚ,
ΗΠΑ,
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Friday, November 20, 2009
H Google ζητάει τη βοήθεια της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού για το λειτουργικό της σύστημα Chromium OS
H Google ανακοίνωσε χτες στο επίσημο ιστολόγιό της
ότι ξεκινάει το έργο “ανάπτυξη ελεύθερου κώδικα για το νέο λειτουργικό σύστημα Chromium OS” και παράλληλα με τη δουλειά των μηχανικών των εργαστηρίων της, ζητάει και τη βοήθεια οποιουδήποτε μέλους της παγκόσμιας κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού.
Η διάσημη εταιρία έχει ήδη από καιρό ξεκινήσει την ανάπτυξη του διαδικτυακού αυτού λειτουργικού συστήματος επωφελούμενη από προηγούμενη δουλειά που έχει γίνει από τα GNU, τον πυρήνα Linux, Moblin, Ubuntu, WebKit .
Το Chromium OS υπόσχεται:
ταχύτητα, απλότητα και ασφάλεια.
Ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα της ασφάλειας, το νέο λειτουργικό ενθυλακώνει κάθε διαδικτυακή εφαρμογή που τρέχουμε μέσα σε ένα ειδικό “σάκο ασφαλείας”, αποτρέποντας έτσι τις επιθέσεις του κακόβουλου λογισμικού.
Ακόμη όμως κι αν το σύστημά μας μολυνθεί από κάτι, αυτοεπισκευάζεται με κάθε επανεκκίνηση, οπότε γίνεται επαλήθευση της ακεραιότητας του κώδικα.
Η φιλοσοφία του δηλαδή είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των συνηθισμένων λειτουργικών που ουσιαστικά μεταφέρουν την ευθύνη της ασφάλειας του υπολογιστή στο χρήστη. Το Chromium OS προβαίνει σε αυτοέλεγχο ούτως ή άλλως με κάθε επανεκκίνηση και φροντίζει για θέματα ασφαλείας από μόνο του αυτομάτως, απαιτώντας από το χρήστη να πάρει κάποιες αποφάσεις μόνο για θέματα που μπορεί να κατανοήσει από τον κυκεώνα των αλληλοσυνδεόμενων προτύπων του κυβερνοχώρου.
Απ' ό,τι φαίνεται δηλαδή, ο υπολογιστής θα ανοίγει κατ' ευθείαν σαν φυλλομετρητής διαδικτύου και οτιδήποτε κάνουμε θα αποθηκεύεται στο σύννεφο και όχι στο μηχάνημα.
Επομένως αυτό που αναλαμβάνει το λειτουργικό είναι να παρέχει σταθερότητα, ταχύτητα και ασφάλεια κατά την πλοήγησή μας στον κυβερνοχώρο, μέσα από τον οποίο ούτως ή άλλως θα εργαζόμαστε πλέον ψηφιακά.
Για να δούμε όμως αν όλες αυτές οι υποσχέσεις θα πραγματοποιηθούν... πρέπει
να περιμένουμε ακόμη ένα χρόνο, οπότε θα δοθεί στην κυκλοφορία η έκδοση 1.0 του λειτουργικού συστήματος της Google.
Βιβλιογραφία:
Για θέματα ασφάλειας διαβάστε τις λεπτομέρειες στο
Chromium OS Security Overview
ή δείτε το βίντεο.
http://www.youtube.com/watch?v=A9WVmNfgjtQ
Για μια επίδειξη της φιλοσοφίας του λειτουργικού δείτε τα βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=0QRO3gKj3qw &
http://www.youtube.com/watch?v=ANMrzw7JFzA
Για την παρούσα ανάρτηση χρησιμοποιήθηκε το εξής λογισμικό ανοικτού κώδικα:
επεξεργαστής κειμένου: Abiword
φυλλομετρητής διαδικτύου: Mozilla Firefox
λειτουργικό σύστημα: Ubuntu 9.04
Ετικέτες
CHROMIUM OS,
GOOGLE,
LINUX,
ΕΛ/ΛΑΚ
Thursday, November 19, 2009
Αναστέλλονται οι τοποθετήσεις υπευθύνων στις 171 νέες Σ. Β.
Σύμφωνα με έγγραφο από το Γραφείο Σχολικών Βιβλιοθηκών
που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα "ΝΕΑ" του ιστότοπου του Υπουργείου Παιδείας
με τίτλο "Προσωρινή διακοπή ανάληψης καθηκόντων Υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών Γυμνασίων-Λυκείων"
http://www.ypepth.gr/docs/apofash_anastolhs_ypeythynoi_091118.doc
αναστέλλονται προσωρινά οι αποφάσεις (ΠΥΣΔΕ & Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης) με τις οποίες φέτος αποσπάστηκαν για μία διετία
εκπαιδευτικοί ως υπεύθυνοι στις 171 νέες σχολικές βιβλιοθήκες γυμνασίων & λυκείων μέχρι να βρεθούν αντικαταστάτες τους για να μη δημιουργηθούν διδακτικά κενά.
που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα "ΝΕΑ" του ιστότοπου του Υπουργείου Παιδείας
με τίτλο "Προσωρινή διακοπή ανάληψης καθηκόντων Υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών Γυμνασίων-Λυκείων"
http://www.ypepth.gr/docs/apofash_anastolhs_ypeythynoi_091118.doc
αναστέλλονται προσωρινά οι αποφάσεις (ΠΥΣΔΕ & Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης) με τις οποίες φέτος αποσπάστηκαν για μία διετία
εκπαιδευτικοί ως υπεύθυνοι στις 171 νέες σχολικές βιβλιοθήκες γυμνασίων & λυκείων μέχρι να βρεθούν αντικαταστάτες τους για να μη δημιουργηθούν διδακτικά κενά.
Wednesday, November 18, 2009
Εικονικό συνέδριο για συλλέκτες σελιδοδεικτών
Επειδή γνωρίζω πως αρκετές σχολικές βιβλιοθήκες ασχολούνται με σελιδοδείκτες, και έχουν ήδη οργανώσει σχετικές εκθέσεις και εκδηλώσεις,
παραθέτω τις πληροφορίες από ανάρτηση στο πολύ αξιόλογο βιβλιοθηκονομικό ιστολόγιο
e-scriptorum
σχετικά με το παγκόσμιο συνέδριο συλλεκτών σελιδοδεικτών
Bookmark Collectors Virtual Convention
που προγραμματίζεται για το Φεβρουάριο 2010:
Στις 20 και 21 Φεβρουαρίου του 2010 συλλέκτες σελιδοδεικτών από όλο τον κόσμο θα μπορούν να μοιραστούν, διαδικτυακά για 24 ώρες, την αγάπη τους για τους σελιδοδείκτες. Πρόκειται για ένα εικονικό συνέδριο, με αφορμή το οποίο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα ενδιαφέρον project που εκτός από τις on-line παρουσιάσεις, προβλέπει τη διοργάνωση σεμιναρίων, παρουσίασης φωτογραφικού υλικού, ανταλλαγής και αγοραπωλησίας σελιδοδεικτών, καθώς και τη δημιουργία σχετικού forum και ιστολογίου.
Τα θέματα που θα γίνει προσπάθεια να προσεγγίσουν οι παρουσιάσεις του συνεδρίου είναι:
• Ιστορία των σελιδοδεικτών
• Πολιτιστικές αξίες - χρήσεις
• Εμφάνιση συλλογών
• Οργάνωση των συλλογών
• Παραδείγματα ειδικών συλλογών
• Δημιουργία σελιδοδεικτών
• Χρήση eBay και άλλες τοποθεσίες δημοπρασιών
• Ηλεκτρονική πώληση
• Ανταλλαγές
• Ομάδες και οργανισμοί ως συλλέκτες
• Ιστορίες συλλεκτών – πώς δημιουργείται και αναπτύσσεται μια
συλλογή
• Ασυνήθιστες πτυχές μιας συλλογής
• Οι σελιδοδείκτες ως μέσω για την προώθηση της ανάγνωσης
• Εκπαίδευση κοινού και νέοι συλλέκτες
[Η εικόνα είναι από εκδήλωση στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος
"Δημιουργούμε σελιδοδείκτες παίζοντας"
που πραγματοποιήθηκε το Μάϊο του 2009
στη σχολική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Εχίνου Ξάνθης]
Tuesday, November 17, 2009
Moυσική στο deezer
Στον ιστότοπο http://www.deezer.com/en/
μπορείτε να βρείτε σχεδόν οποιοδήποτε μουσικό έργο θέλετε,
εντελώς δωρεάν και να το απολαύσετε
χωρίς εγγραφές ή κωδικούς.
Φυσικά ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ στο δίσκο σας.
Όλα υπάρχουν στο σύννεφο, αρκεί να είστε βέβαια στο διαδίκτυο.
Ειδικά για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής,
υπάρχει θησαυρός από σπάνιες ερμηνείες
όπως η 9η συμφωνία του Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του Φούρτβενγκλερ.
Enjoy!
Ετικέτες
CLOUD COMPUTING,
ΜΟΥΣΙΚΗ,
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Monday, November 16, 2009
Συμμετοχή σχολικών βιβλιοθηκών σε εργαστήριο eTwinning στη Βόνη
Συγχαρητήρια στις συναδέλφους εκπαιδευτικούς :
Καραβανίδου Ελένη υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας &
Νάκα Τούλα υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης
που διακρίθηκαν από τον εθνικό μας φορέα στήριξης για τα eTwinning
έργα τους κατά το 2008/09
και συμμετείχαν στο εργαστήρι που
πραγματοποιήθηκε στη Βόνη της Γερμανίας (5-8 Νοεμβρίου 2009)
στο Gustav-Stresemann-Institut (GSI).
Άλλοι εκπαιδευτικοί από ελληνικά σχολεία που βραβεύτηκαν:
Αμπράζη Ζωή 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών
Ζαπρούδης Ζαφείρης, Δημοτικό Σχολείο Δημητριτσίου Σερρών
Νικολάου Αγγελική, 1ο Γυμνάσιο Ρόδου,
Χαρδαλούπα Γιοχάννα, Πειαραματικό Γυμνάσιο Πατρών.
Για περισσότερες πληροφορίες,
διαβάστε από πρώτο χέρι στο μπλογκ
της Ζωής Αμπράζη (Γιαννιτσά)
http://blogs.sch.gr/zoi/2009/11/11/etwinning_bonn09/
Saturday, November 14, 2009
BrailleNote Apex: ένα σημειωματάριο για τυφλούς
Το BrailleNote Apex είναι μία από τις τελευταίες συσκευές της HumanWare, της εταιρίας που προσπαθεί από το 2000 να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης να μπουν στον κόσμο του διαδικτύου και να επικοινωνήσουν ψηφιακά.
Η συσκευή δεν είναι απλά ένα εργαλείο για ανάγνωση και γραφή, αλλά επίσης συνδέεται με το διαδίκτυο για να κατεβάζει ιστοσελίδες και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επικοινωνεί μέσω Bluetooth με το κινητό, συνδέεται με οθόνη για προβολή του υλικού και φυσικά μέσω θυρών USB επικοινωνεί με εκτυπωτές, άλλους δίσκους και μικρά φλασάκια (flash drives).
Σήμερα που όλοι οι μαθητές της Α' Γυμνασίου παρέλαβαν τους υποφορητούς τους, μήπως το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σκεφθεί λίγο και τους μη προνομιούχους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης;
Ετικέτες
Low Vision Products,
macular degeneration,
ΑΜΕΑ,
ΑΝΑΓΝΩΣΗ,
ΓΡΑΦΗ,
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,
ΗΣΑ,
ΜΑΘΗΤΕΣ
Wednesday, November 11, 2009
Ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ σας προσκαλεί να γνωρίσετε το πλουσιότερο ψηφιακό αρχείο της Ελλάδος που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εικόνα και ήχο.
Περιηγηθείτε στον διαδικτυακό τόπο, του οποίου το περιεχόμενο καθημερινά θα εμπλουτίζεται με την πρόοδο των εργασιών της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης.
http://www.ert-archives.gr/V3/public/index.aspx
Ο θησαυρός αυτός υλικού περιέχει:
ταινιοθήκη
αρχείο ειδήσεων
φωτογραφικό αρχείο
ραδιοφωνικό αρχείο
θεατρική βιβλιοθήκη
μουσική βιβλιοθήκη
Ετικέτες
ΕΡΤ,
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ,
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Sunday, November 8, 2009
Ζητήματα ασφάλειας του Μαθητικού Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή
Σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνουν οι επίσημες ιστοσελίδες της Microsoft (1,2),
από στοιχεία που συνέλεξε η εταιρία μετά από έλεγχο μισού εκατομμυρίου περίπου μηχανημάτων που πήραν μέρος στην έρευνα Microsoft Security Essentials μέχρι την 6η Οκτωβρίου 2009,
οι υπολογιστές που λειτουργούν με XP παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας.
Πιο συγκεκριμένα, το 52% των υπολογιστών που λειτουργούν με το λειτουργικό Windows XP είχαν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό (κυρίως σκουλήκια & δούρειους ίππους).
Αν επίσης πάρουμε υπ' όψιν πως περίπου το 65% των χρηστών υπολογιστών παγκοσμίως (3,4) ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιούν αυτό το παλιό λειτουργικό, καταλαβαίνουμε πως το πρόβλημα με την ασφάλεια στο XP είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Θα μου πείτε γιατί μπορεί να μας ενδιαφέρει εμάς τους εκπαιδευτικούς το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Μα επειδή ο Φορητός Μαθητικός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής της Δράσης «Ψηφιακή Τάξη»
που δόθηκε φέτος στους μαθητές μας της Α' Γυμνασίου έχει ακριβώς αυτό το λειτουργικό της Microsoft, διότι το νεότερο Vista απλά θα σερνότανε σε ένα τέτοιο μηχανηματάκι (netbook).
Φανταστείτε λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι. Έτσι όπως θα μπαίνουν οι ανυποψίαστοι μαθητές σε διάφορες ύπουλες ιστοσελίδες, όταν θα σερφάρουν στο διαδίκτυο από το σπίτι τους, θα κολλάνε σωρηδόν ιούς και έτσι σε λίγο καιρό δε θα λειτουργεί τίποτε.
Βέβαια, στις τεχνικές προδιαγραφές του μηχανήματος (6) αναφέρεται πως πρέπει να είναι εγκαταστημένο με τριετή άδεια χρήσης αντι-ιικό λογισμικό. Αν προσέξετε, θα δείτε πως η αναγκαιότητα για αντι-ιικό αφορά ΜΟΝΟΝ το λειτουργικό Windows XP, φυσικά διότι αυτό είναι ευπαθές ως προς το κακόβουλο λογισμικό.
Επίσης, όσο πιο ενημερωμένος με τα πακέτα συντήρησης (service packs) του λειτουργικού του συστήματος είναι ένας υπολογιστής τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι για μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό, αλλά δυστυχώς ελάχιστοι φροντίζουν να φορτώνουν τις ενημερώσεις...
Θα μου πείτε, ευτυχώς υπάρχει και το άλλο διαθέσιμο λειτουργικό (κάποια διανομή Linux, συνήθως Ubuntu, ή Xandros, αν πρόκειται για υποφορητό Asus) που είναι αρκετά ασφαλές (5), αλλά το ερώτημα είναι πόσοι από τους μαθητές θα το χρησιμοποιήσουν;
Mάλιστα στα στικάκια (flash memory drive) που δόθηκαν, το λογισμικό παίζει μόνο σε Windows, και αν κάποιος επιθυμεί να δοκιμάσει το Λίνουξ, θα πρέπει να φορτώσει το εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή .deb, ώστε να λειτουργεί σε περιβάλλον Linux από το Αποθετήριο Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ [Σχολικού Εργαστηρίου Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ]. (7)
Με λίγα λόγια, καλύτερα, ας προσέχουμε!
α) Ποτέ μη χρησιμοποιείτε "σπασμένο" (δηλαδή παράνομα κατεβασμένο) λογισμικό από οπουδήποε κι αν προέρχεται. Δεν είναι μόνον ανήθικο, είναι και επικίνδυνο!
β) Ενημερώνετε το λογισμικό σας με τα διαθέσιμα service packs ή άλλες προσθήκες ασφαλείας, από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας ή οργανισμού που το αναπτύσσει.
γ) Αντι-ιικό πρόγραμμα που δεν ενημερώνεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ είναι άχρηστο, διότι δεν προφυλάσσει από τους τελευταίους κινδύνους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
δ) Μήπως είναι καιρός να δοκιμάσετε την ασφάλεια ενός λειτουργικού συστήματος ελεύθερου λογισμικού, λογισμικού ανοικτού κώδικα;
Σημείωση: Για τη σημερινή ανάρτηση χρησιμοποιήθηκε το εξής λογισμικό ανοικτού κώδικα:
α) επεξεργαστής κειμένου: AbiWord
β) φυλλομετρητές διαδικτύου: Mozilla Firefox & Epiphany
γ) λειτουργικό σύστημα: Xandros/Linux σε ένα υποφορητό Asus Eee PC 900
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. Microsoft Malware Protection Center http://blogs.technet.com/mmpc/archive/2009/10/15/microsoft-security-essentials-week-one.aspx
2. Microsoft Security Intelligence Report volume 7 (January - June 2009)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=037f3771-330e-4457-a52c-5b085dc0a4cd&displaylang=en
3. Τop five operating systems Nov 2008 - Nov 2009 worldwide
http://gs.statcounter.com/#os-ww-monthly-200810-200911
4. Operating System Market Share
http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10
5. The best desktop OS is... Steven J. Vaughan-Nichols
COMPUTERWORLD Blogs
http://blogs.computerworld.com/the_best_desktop_os_is
6. Τεχνικές προδιαγραφές του Μαθητικού Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή
http://pupilslaptop.digitalaid.gr/Specs
7. Λογισμικό για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τις
διανομές Ubuntu / Debian, αλλά και άλλες διανομές Linux.
http://ts.sch.gr/repo/ .
Ετικέτες
INTERNET,
LINUX,
Microsoft,
SECURITY,
UBUNTU,
WINDOWS,
XANDROS,
ΕΛ/ΛΑΚ,
ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ
Wednesday, November 4, 2009
Litl: ένας δικτυοϋπολογιστής για το σύννεφο!
Και το όνομα αυτού Litl.
H μικρή εταιρία της Βοστόνης τολμά να αλλάξει τα πράγματα ριζικά.
Έναν υπολογιστή (φορητό φυσικά) για να το μεταφέρουμε οπουδήποτε, κυρίως ως οθόνη, που θα ψάχνει τα πάντα στο διαδίκτυο.
Το γνωστό αξίωμα ότι "το διαδίκτυο είναι ο υπολογιστής" γίνεται σήμερα πραγματικότητα με το μηχανηματάκι αυτό που φοράει φυσικά λειτουργικό Linux.
Έχει επεξεργαστή 1.86GHz Atom Z540 οθόνη 12.1 ιντσών των 1280x800 πίξελ, μόνο 2GB αποθηκευτικό χώρο [δεν χρειάζεται περισσότερο βέβαια αφού η φιλοσοφία του είναι ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ], μνήμη 1GB of DDR2 , 802.11b/g WiFi, κάμερα, δύο ηχεία, , wifi/g, USB 2.0, δύο θύρες υπέρυθρων και μπαταρία 2600MAh.
Φυσικά δίνει τη δυνατότητα της προβολής του υλικού σε μεγάλη οθόνη τηλεόρασης.
Το μόνο κινούμενο μέρος του είναι ο μικρός ανεμιστήρας, για να βελτιώσουν την αντοχή του, έτσι προσφέρουν διετή εγυηση για δωρεάν σέρβις.
Για τις φουτουριστικές εικόνες
στην επίσημη ιστοσελίδα της Litl.
Το μόνο άσχημο στην ιστορία αυτή είναι η τσουχτερή τιμή: 699 δολάρια στις ΗΠΑ!
Ετικέτες
INTERNET,
LINUX,
Litl,
UBIQUITOUS COMPUTING
Google Wave
Aν ενδιαφερόσαστε για το Google Wave,
το νέο εργαλείο επικοινωνίας και συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο,
μπορείτε:
α) να δείτε το χαριτωμένο βιντεάκι στα αγγλικά στο You Tube "τι είναι το Google Wave"
β) να διαβάσετε το δωρεάν βιβλίο στα αγγλικά "ο πλήρης (ανεπίσημος) οδηγός του Google Wave"
[H επίσημη ιστοσελίδα είναι
Google Wave preview]
Ετικέτες
GOOGLE,
GOOGLE WAVE,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Monday, November 2, 2009
Βίντεο για τα 10 χρόνια σχολικών βιβλιοθηκών
Επετειακή ταινία για τα 10 έτη λειτουργίας
των Σχολικών Βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ δημοσίων σχολείων στην Ελλάδα.
Πρόκειται για κοινή δουλειά σχολικών βιβλιοθηκών.
Στο σύντομο αυτό βίντεο θα δείτε στιγμιότυπα από το πολυποίκιλο έργο που συντελείται
τα τελευταία χρόνια στο νέο αυτό θεσμό:
μαθήματα με χρήση του πλούσιου υλικού και των Νέων Τεχνολογιών, ομιλίες συγγραφέων, θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικά προγράμματα, εκπαίδευση χρηστών
(πληροφοριακή παιδεία), αναγνωστικές λέσχες, εκθέσεις βιβλίων, και φυσικά εκατοντάδες δανεισμοί,
αφού οι βιβλιοθήκες αυτές είναι και δανειστικές για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητητας, οι δε υπηρεσίες που προσφέρουν είναι εντελώς δωρεάν.
Δείτε το βίντεο στη διεύθυνση
http://www.youtube.com/watch?v=ekIgDFnlY1Q
Oι σχολικές βιβλιοθήκες που συνέβαλαν είναι:
2ο Γυμνάσιο Κοζάνης
30ο Γυμνάσιο Αθηνών
Γυμνάσιο Καβασίλων
ΓΕΛ Βελεστίνου
1ο ΓΕΛ Ελευσίνας
3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης
5ο ΓΕΛ Βέροιας
1ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών
Friday, October 30, 2009
Αναβολή σεμιναρίου ΕΚΔΔΑ για Σχολικές Βιβλιοθήκες σε Κοζάνη & Θεσσαλονίκη
Όπως με πληροφόρησε
η κυρία Άννα Αναγνωστοπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη των σεμιναρίων,
αναβάλλονται τα προγραμματισμένα για την επόμενη εβδομάδα σεμινάρια σε
ΚΟΖΑΝΗ 2-6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ &
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2-6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
διότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης των σεμιναρίων με τις τελικές υπογραφές, λόγω της μεταβατικής φάσης της αλλαγής Γ.Γ. του ΕΚΔΔΑ.
Ο προηγούμενος τελεί υπό παραίτηση και ο νέος δεν έχει ακόμα οριστεί.
Τα σεμινάρια θα γίνουν όλα όπως έχει προγραμματιστεί.
Απλά ήταν μια κακή για την υλοποίηση των προγραμμάτων συγκυρία.
Οπότε περιμένουμε νέα ειδοποίηση από το ΕΚΔΔΑ.
η κυρία Άννα Αναγνωστοπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη των σεμιναρίων,
αναβάλλονται τα προγραμματισμένα για την επόμενη εβδομάδα σεμινάρια σε
ΚΟΖΑΝΗ 2-6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ &
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2-6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
διότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης των σεμιναρίων με τις τελικές υπογραφές, λόγω της μεταβατικής φάσης της αλλαγής Γ.Γ. του ΕΚΔΔΑ.
Ο προηγούμενος τελεί υπό παραίτηση και ο νέος δεν έχει ακόμα οριστεί.
Τα σεμινάρια θα γίνουν όλα όπως έχει προγραμματιστεί.
Απλά ήταν μια κακή για την υλοποίηση των προγραμμάτων συγκυρία.
Οπότε περιμένουμε νέα ειδοποίηση από το ΕΚΔΔΑ.
Ετικέτες
ΕΚΔΔΑ,
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Tuesday, October 27, 2009
WORDLE για όμορφα λεξοσύννεφα
Ένα χρήσιμο εργαλείο για παραγωγή ενός "λεξοσύννεφου" οποιουδήποτε κειμένου έχουμε γράψει
είναι το WORDLE.
Μια δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία που δημιούργησε ο Jonathan Feinberg χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Java.
Το πρωτόλειο δείγμα που βλέπετε στην εικόνα, σχετικό με σχολικές βιβλιοθήκες, βρίσκεται
(στο κανονικό του μέγεθος) στην ιστοσελίδα
http://www.wordle.net/show/wrdl/1269660/SXOLIKES_VIVLIOTHIKES
Ετικέτες
Java,
VISUALIZATION,
Wordle,
ΓΡΑΦΗ,
ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ
Thursday, October 22, 2009
Παρουσίαση των απλοποιημένων αναγνωσμάτων στα αγγλικά (simplified readers)
Στη σχολική μας βιβλιοθήκη υπάρχει μία συλλογή απλοποιημένων αναγνωσμάτων στα αγγλικά (Simplified readers) τα οποία πάντοτε προσελκύουν την προσοχή όσων μαθητών ενδιαφέρονται για την εκμάθηση αυτής της ξένης γλώσσας.
Πρόκειται για μυθιστορήματα διαφόρων λογοτεχνικών ειδών (περιπέτειες, φαντασίας, παραμύθια, μυστηρίου, αστυνομικά) που χωρίζονται σε πέντε επίπεδα δυσκολίας, κατάλληλα για νεαρούς μαθητές, όλα τους εκδόσεις σπουδαίων εκδοτικών οίκων που εξειδικεύονται σε εκπαιδευτικό υλικό για εκμάθηση της αγγλικής ως ξένης γλώσσας (Οxford University Press, Longman, Heinemann).
Tον καιρό αυτό, σε συνεργασία με τις καθηγήτριες της ειδικότητας του γυμνασίου μας, γίνεται ενημέρωση των διαφόρων τμημάτων για την ειδική αυτή συλλογή.
Μπορείτε να δείτε το σχέδιο μαθήματος στο συνεργατικό χώρο της βιβλιοθήκης
15 lesson plan SIMPLIFIED READERS
και το υλικό για το μαθητή στην η-τάξη μας στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Απλοποιημένα αναγνώσματα στα αγγλικά (simplified readers)
(πατήστε "περιγραφή μαθήματος", "υλικό μαθήματος" & "σύνδεσμοι")
Wednesday, October 21, 2009
Το 'Kάτω από το θόλο" ύποπτο για λογοκλοπή
Σύμφωνα με άρθρο στα Νέα (σ. 12/46 20 Οκτ 2009)
ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ κατηγορείται για λογοκλοπή, επειδή στο νέο του ογκώδες μυθιστόρημα 'Kάτω από το θόλο"
(Under the Dome) έχει ομοιότητες... με την ταινία Σίμπσονς, στην οποία μια ολόκληρη πόλη κλείνεται μέσα σε ένα γυάλινο θόλο.
Είμαι πολύ προκατειλημμένος ΥΠΕΡ του Στίβεν Κινγκ για να φανταστώ πως αναγκάστηκε να καταφύγει στη λογοκλοπή.
Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος σε σημείωμά του στον επίσημο ιστότοπό του,
την ιδέα του θόλου που αποκόβει μια περιοχή από τον έξω κόσμο, την είχε από καιρό.
Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1978, αλλά το κείμενο της νουβέλας των 70 σελίδων χάθηκε.
Η δεύτερη προσπάθεια απέδωσε το ανέκδοτο μυθιστόρημα των 500 περίπου σελίδων 'Οι κανίβαλοι" που γράφτηκε στο Πίτσμπεργκ την εποχή που γυριζόταν η ταινία Creepshow (1982).
Ο Κινγκ δημοσίευσε φέτος τις πρώτες 122 σελίδες των "Κανιβάλων" δωρεάν στο διαδίκτυο στη Βιβλιοθήκη μη δημοσιευθέντων έργων του Στίβεν Κινγκ.
Το κείμενο αυτό (πιθανότατα το τελευταίο προϊόν μιας παλιάς γραφομηχανής IBM Selectric που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί υπολογιστή) το ξετρύπωσε η σύζυγος του συγγραφέα, και σήμερα τον βοηθάει να αποδείξει την αθωότητά του όσον αφορά τις κατηγορίες της λογοκλοπής.
Για τους οπαδούς και μελετητές όμως του έργου του Κινγκ "Οι Κανίβαλοι" έχουν πολύ ενδιαφέρον, γιατί πρόκειται για σάρωση των αυθεντικών δακτυλογραφημένων σελίδων του μυθιστορήματος που περιέχουν τυπογραφικά λάθη και χειρόγραφες διορθώσεις (του ίδιου του συγγραφέα άραγε, ή κάποιου επιμελητή;) και αναδεικνύουν την αρχική ποιότητα του έργου, που θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε βέβαια στο σύνολό της μετά την έκδοση της τελικής μορφής της ιστορίας, όταν δηλαδή κυκλοφορήσει το 'Κάτω από το θόλο" τον επόμενο Νοέμβριο.
Ετικέτες
PUBLIC DOMAIN,
STEVEN KING,
ΗΠΑ,
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ,
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Tuesday, October 20, 2009
enTourage eDGe η ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης-υποφορητός
Επειδή οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (ΗΣΑ) δεν προσφέρουν τις δυνατότητες ενός υποφορητού (netbook), οι δε υποφορητοί δε βολεύουν ως ΗΣΑ, ιδού το νέο υβριδικό μηχανηματάκι.
Λέγεται enTourage eDGe
και τα υπόσχεται όλα: υποφορητός, ΗΣΑ, σημειωματάριο, ηχητικό σύστημα... καφέ θα ψήνει;
Με τις διπλές του οθόνες, μία 9.7″ 1200 x 825 για ανάγνωση, και μία 10.1″ 1024 x 600 για λειτουργίες υπολογιστή, WiFi, μνήμη 3GB, μπαταρία 6 ωρών, υποδοχή για κάρτα SD, και 2 θύρες USB μας λύνει πραγματικά τα χέρια.
Τρέχει το λειτουργικό σύστημα Linux της Google® Android®
Για λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά δείτε το άρθρο στο crunchgear.
Monday, October 19, 2009
Σεμινάρια ΕΚΔΔΑ «Διαχείριση Σχολικών Βιβλιοθηκών και Νέες Τεχνολογίες»
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), μέσω των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης Κ. Μακεδονίας και Δ. Μακεδονίας, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» επιμορφωτικών δράσεων, διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα και στην Καστοριά αντίστοιχα, επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο:
«Διαχείριση Σχολικών Βιβλιοθηκών και Νέες Τεχνολογίες»
Ομάδα – Στόχος: Το πρόγραμμα απευθύνεται στους υπεύθυνους Σχολικών Βιβλιοθηκών, στελέχη που πλαισιώνουν το γραφείο Σχολικών Βιβλιοθηκών, στους Σχολικούς Συμβούλους, τα στελέχη της Εκπαίδευσης (ΣΕΠ, ΓΡΑΣΕΠ, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας κλπ) και σε Εκπαιδευτικούς Σχολείων με προτεραιότητα στους Δ/ντές.
τηλέφωνα οργανωτικών υπευθύνων:
02 -06/11/2009 ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ Αναστασία Ράπτου 2313321166 2313321122
02 -06/11/2009 ΚΟΖΑΝΗ Φώτιος Ζυγούρης 2461095965 2461095969
23 -27/11/2009 ΓΡΕΒΕΝΑ Δημήτρης Λεούδης 2461095964 2461095969
07 -11/12/2009 ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ Θωμάς Καραμανίδης 2313321101 2313321122
07 -11/12/2009 ΦΛΩΡΙΝΑ Δημήτρης Λεούδης 2461095964 2461095969
14 -18/12/2009 ΚΑΣΤΟΡΙΑ Δημήτρης Λεούδης 2461095964 2461095969
Κατεβάστε την εγκύκλιο εδώ.
Ετικέτες
ΕΚΔΔΑ,
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Sunday, October 18, 2009
Στο περίπτερο του ανοικτού κώδικα, στη γιορτή της τεχνολογίας Athens Digital Week στο Γκάζι. Παρουσίαση του Fedora 12.
Παρακολούθησα απόψε το βράδυ την παρουσίαση του λειτουργικού Fedora 12 (διανομή Linux) από τους εθελοντές Πιέρρο Παπαδέα & Χρήστο Μπαχαράκη.
Είδαμε το πόσο εύκολο, ασφαλές και πλούσιο σε εργαλεία είναι το λειτουργικό αυτό ανοικτού κώδικα και μερικά από τα μαγικά που πετυχαίνει.
Π.χ. στη φωτογραφία βλέπετε συνδεδεμένο ένα φορητό με ένα σταθερό υπολογιστή, όπου ο ένας δίνει στον άλλο σύνδεση στο διαδίκτυο χωρίς ρούτερ, απλώς μέσω ενός καλωδίου και της κατάλληλης εφαρμογής που περιέχει το Fedora!
Φυσικά σε παρόμοιες εκδηλώσεις μπορείτε να πάρετε δωρεάν τη διανομή Linux που επιθυμείτε.
Αυτή τη φορά συμπλήρωσα τη συλλογή μου με ένα live flash drive του Fedora 12 και ένα ακόμη με τη διεπαφή Sugar που παίζει στον περίφημο υπολογιστή των 100 δολαρίων OLPC.
Με το live flash drive μπορούμε να τρέξουμε ένα λειτουργικό σύστημα και να αποθηκεύσουμε αρχεία ΜΟΝΟΝ στο flash drive, χωρίς να πειράξουμε ή εγκαταστήσουμε τίποτε στο δίσκο του υπολογιστή μας.
Με μεγάλη μου χαρά είδα επίσης πρωτάκια του γυμνασίου που έφεραν τους φορητούς τους για να δοκιμάσουν, με τη βοήθεια εθελοντών της HELLUG, τη διανομή Linux του μηχανήματός τους.
Ετικέτες
FEDORA,
LINUX,
OPEN SOURCE,
UBUNTU,
ΕΛ/ΛΑΚ
Friday, October 16, 2009
Παρουσίαση του λεξικού Τριανταφυλλίδης on-line του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Παρουσίασα σήμερα το λεξικό Τριανταφυλλίδης on-line
http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm
σε τμήμα της τρίτης γυμνασίου.
Ξεκινήσαμε με μια συζήτηση για τα έντυπα και ψηφιοποιημένα λεξικά, και αφού έγινε παρουσίαση του τρόπου αναζήτησης των λημμάτων, ακολούθησε εξάσκηση των μαθητών σε ομάδες στα τερματικά της σχολικής βιβλιοθήκης.
Τονίστηκε φυσικά ιδιαίτερα ο πλούτος πληροφορίας που περιέχει το έγκυρο αυτό λεξικό
(σημασία, γραμματική, προφορά, ετυμολογία, υφολογικά στοιχεία κτλ.) και έγινε συζήτηση για τις περαιτέρω δυνατότητες εύρεσης λημμάτων με τη χρήση του συμβόλου "%".
Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις τους, τα 3/4 των μαθητών του τμήματος διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο κατ' οίκον και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λεξικό και μόνοι τους.
Δε χρειάζεται καν να θυμάται κανείς τη διεύθυνση του ιστότοπου.
Αν βάλουμε στο Google απλώς τον όρο "κόμβος",
το πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησης είναι ο
"Ηλεκτρονικός Κόμβος ΚΕΓ"!
http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictionaries.htm
που μας προσφέρει διάφορα λεξικά και άλλα γλωσσικά εργαλεία
για όσους ενδιαφέρονται για την Νέα Ελληνική.
Πρόκειται για ένα πραγματικό ψηφιακό θησαυρό της γλώσσας μας.
Μέρος του χρησιμοποιηθέντος υλικού του μαθησιακού αυτού επεισοδίου, μπορείτε να δείτε στο
υλικό μαθήματος
"ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ (G666117)"
που έχω αναρτήσει
στην η-τάξη του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (ΠΣΔ)
http://eclass.sch.gr/courses/G666117/
Ετικέτες
9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,
ΑΠΘ,
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ,
ΚΕΓ,
ΛΕΞΙΚΑ,
ΜΑΘΗΤΕΣ,
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Monday, October 12, 2009
O OLPC στο Αφγανιστάν φορτίζει την μπαταρία του με πετάλια!
Ο μαθητικός υπολογιστής OLPC στο Αφγανιστάν φορτίζει τη μπαταρία του με... ορθοπεταλιές!
Ακόμη και μικρά παιδάκια μπορούν να τα καταφέρουν, με την ειδική τροποποίηση που έγινε στην ξακουστή μανιβέλα του μηχανήματος, η οποία αντικαταστάθηκε από πετάλια ποδηλάτου.
Kαι για όσους σνομπάρουν τους "τριτοκοσμικούς", ας σκεφθούν πως στο πάμφτωχο Αφγανιστάν έγινε πρόβλεψη για ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των μαθητών, ακόμη και εκτός σχολείου, με ρουτεράκια OpenWRT Freifunk.
Ακόμη προβλέπεται και απλό σύστημα καταλόγου ψηφιακής βιβλιοθήκης όπου η αναζήτηση θα γίνεται μέσω του παραθύρου του Mozilla Firefox.
Eπίσης, ας μην ξεχνάμε, πως στην Ελλάδα το πρόγραμμα "ψηφιακή τάξη" δεν άγγιξε προς το παρόν καν το θέμα σύνδεσης στο διαδίκτυο, όσο δε για την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών για εργασίες σε ομάδες (mesh up)... ψιλά γράμματα.
Μήπως πρέπει να διδαχθούμε κάτι και από τη φθηνή λύση του OLPC;;;
Για λεπτομέρειες διαβάστε την ανάρτηση στο μπλογκ του επαναστατικού μαθητικού υπολογιστή ΧΟ
http://www.olpcnews.com/countries/afghanistan/updates_from_olpc_afghanistan_1.html
Thursday, October 8, 2009
Athens Digital Week
Athens Digital Week, 14-18/10/2009 Τεχνόπολις
Ένα μοναδικό πάρτυ τεχνολογίας!!!
Στα πλαίσια του Athens Digital Week που θα διεξαχθεί
από την Τετάρτη 14 ως τη Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009
στην Τεχνόπολη στο Γκάζι,
η ΕΕΛ\ΛΑΚ θα είναι παρούσα
με διάφορες εκδηλώσεις!
Με αφορμή την επιδότηση για την αγορά υπολογιστή στους μαθητές της Α΄Γυμνασίου, θα διεξαχθούν 4ωρες εκπαιδεύσεις σε μαθητές με θέμα τη χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού.Παράλληλα θα παρέχεται και η δυνατότητα εγκατάστασης
Ubuntu Linux σε όσους φέρουν το netbook τους.
Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε και να βοηθήσετε σε αυτή τη δράση,
παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στη σελίδα
http://www.doodle.com/participation.html?pollId=ncg9pn5bdcrayk5u, δηλώνοντας
την ημέρα και τις ώρες που επιθυμείτε!
Athens Digital Week
Για άλλη μια φορά, η Τεχνόπολις στο Γκάζι θα μεταμορφωθεί από την Τετάρτη 14 ως τη Κυριακή 18 Οκτωβρίου σε μία ανεπανάληπτη διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας ψυχαγωγία και γνώσεις γύρω από τα εξαιρετικά επιτεύγματα και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εποχής.
Μια σπάνια ευκαιρία για χιλιάδες κόσμου να ζήσουν κυριολεκτικά την τεχνολογία, να εκφραστούν μέσα από αυτήν, να παίξουν και να επικοινωνήσουν μαζί της. Εννιά θεματικές περιοχές του ψηφιακού κόσμου:
MODDING ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
VISUAL ART ΟΠΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
OPEN SOURCE ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
DIGITAL MUSIC ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
TELECOM ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
SPACE ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ
SOCIAL NETWORKING ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ROBOTICS ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
GAMING ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΑ NOTEBOOKS
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ 11:00-24:00
WORKSHOPS
Τετάρτη 14/10
20:00-22:00 Mozilla labs
Πέμπτη 15/10
18:00-20:00 Android GR
20:00-22:00 OpenERP
Σάββατο 17/10
14:00-16:00 OpenSolaris, ZFS
16:00-18:00 Gentoo Presentation
18:00-20:00 Fedora Translation
Κυριακή 18/10
14:00-16:00 Wikipedia Greece
18:00-20:00 Fedora 12
Wednesday, October 7, 2009
Η Κινητή Αναγνωστική Λέσχη (ΚΑΛ) των Σχολικών Βιβλιοθηκών Aττικής στο ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ του Βόλου
Ακούστε εδώ τον υπεύθυνο της σχολικής βιβλιοθήκης του 3ου ΓΕΛ Ηλιούπολης,
Γιώργο Μπαρμπέρη, ΠΕ4,
να μιλάει στο Διονύση Λεϊμονή του ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ (Βόλος)
για την Κινητή Αναγνωστική Λέσχη (ΚΑΛ) των Σχολικών Βιβλιοθηκών Aττικής,
που εγκαινιάζει τον 4ο χρόνο της ραδιοφωνικά!
Το ηχητικό ντοκουμέντο ηχογράφησε & επεξεργάστηκε ψηφιακά η Ελένη Καραβανίδου,
υπεύθυνη της Σ. Β. του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας,
στο ιστολόγιο της οποίας βρίσκεται ο υπερδεσμός.
Tuesday, October 6, 2009
Ημερίδα: Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Κοινωνικά Δίκτυα
Ημερίδα: Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Κοινωνικά Δίκτυα
http://www.futurelibrary.gr/
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου , 7μ.μ.,
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Αιθ. Δημήτρης Μητρόπουλος
Η εκδήλωση απευθύνεται μεταξύ άλλων, σε επαγγελματίες από το χώρο των βιβλιοθηκών, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπαλλήλους των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφους.
"Ζούμε σε μία εποχή όπου η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνιών κάνει εμφανή την παρουσία της ποικιλοτρόπως σε κάθε εκδήλωσης της καθημερινής μας ζωής. Αυτή η τεχνολογική έκρηξη, σε συνδυασμό με την πληθώρα παραγωγής γνώσης δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία επανάσταση στο χώρο της πληροφόρησης. Παράλληλα, από την άλλη πλευρά, αυτή η νέα εποχή αναδεικνύει καινούργιες μορφές πολιτισμού και μάθησης. Έρευνες έχουν καταγράψει την ολοένα αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης, κυρίως από παιδιά και νεαρά άτομα. Επίσης, έχει επισημανθεί το γεγονός ότι οι νέοι μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα μέσα από δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με τη διασκέδαση και τη δημιουργική συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής τους πραγματικότητας.
Σ’ αυτήν τη νέα εποχή όπου δημιουργείται ένα δυναμικό πλέγμα σχέσεων μεταξύ των φορέων πληροφόρησης, του κοινού και της τεχνολογίας, πολιτιστικοί φορείς όπως οι βιβλιοθήκες, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες, το ρόλο και τη σχέση τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στις επάλξεις ως κέντρα διαχείρισης της πληροφορίας, δημιουργικής μάθησης, προώθησης της νέας τεχνολογίας και συνοχής του κοινωνικού ιστού. Ακόμη περισσότερο, οι βιβλιοθήκες χρειάζεται να ενισχύσουν το ρόλο τους ως χώροι ανακάλυψης, ερμηνείας και απόκτησης εμπειριών και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης των πολιτών.
Η εκδήλωση θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην παρουσίαση και τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών, νέων υπηρεσιών και μεθόδων στρατηγικής ανάπτυξης από τον χώρο των βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο.
Δύο διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναλάβουν να μας παρουσιάσουν τη διεθνή εμπειρία. Το στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα συμμετέχουν Έλληνες επαγγελματίες του χώρου και οι ξένοι ομιλητές θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν μεταξύ άλλων, ζητήματα συνεργασίας ιδρυμάτων σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος των βιβλιοθηκών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον."
Διοργάνωση: Megaron Plus
Συντονιστής: Γιάννης Τροχόπουλος, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Χορηγός εκδήλωσης: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Ετικέτες
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,
ΗΜΕΡΙΔΕΣ,
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Friday, October 2, 2009
ΜΑΘΗΜΑ 1: ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Κάθε Σεπτέμβριο καλούνται όλα τα τμήματα της πρώτης για γνωριμία της σχολικής βιβλιοθήκης.
Είναι μια διαδικασία που ακολουθούν λίγο-πολύ όλων των ειδών οι βιβλιοθήκες για τα νέα τους μέλη, μερικές δίνοντάς της μάλιστα πιο επίσημα ονόματα όπως "Ημέρα κατατοπισμού" ή κάτι παρόμοιο.
Προσωπικά προτίμησα κάτι πιο απλό: "Καλωσόρισμα στη σχολική βιβλιοθήκη".
Ο σκοπός αυτού του καλωσορίσματος είναι:
α) Γνωριμία με τους μαθητές
β) Να "σπάσει ο πάγος" ώστε να αρχίσουν από την ίδια κιόλας ημέρα να δανείζονται βιβλία, και να χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους υπολογιστές, και το υπόλοιπο οπτικοακουστικό υλικό
γ) να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία του υλικού της βιβλιοθήκης τόσο από άποψη μορφής (έντυπο & οπτικοακουστικό υλικό), όσο και από άποψη θεμάτων, ότι δηλαδή υπάρχουν τεκμήρια για κάθε ενδιαφέρον, από μουσική, φωτογραφία & σκάκι μέχρι κάθε διδασκόμενο μάθημα.
Απαραίτητα βέβαια, κάποια παιχνίδια-ασκήσεις που δείχνουν στους νεαρούς μας χρήστες ότι η σχολική βιβλιοθήκη μπορεί εύκολα να γίνει ένα εργαλείο μάθησης που θα μπορούν να χειριστούν μόνοι τους, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του υπευθύνου.
Για λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε
τον Συνεργατικό χώρο της βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο.
Στις φωτογραφίες βλέπετε
α) 4 μαθητές να βρίσκουν αν υπάρχει κάποιο βιβλίο
χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό βιβλίο εισαγωγής
β) τμήμα του γυμνασίου που ξεφυλλίζει βιβλία διαφόρων κατηγοριών που είχαν τοποθετηθεί στα τραπέζια του μικρού μας αναγνωστήριου
Οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους 4 τερματικά σε δίκτυο UBUNTU 9.04 [GNU/LINUX LTSP] & εξοικειώνονται στη χρήση ελεύθερου λογισμικού (λειτουργικό σύστημα Ubuntu και σουίτα γραφείου Open Office).
Φυσικά οι δραστηριότητες-παιχνίδια εντάσσονται στο πρόγραμμα πληροφοριακής παιδείας που από καιρό υλοποιείται στη βιβλιοθήκη μας.
Thursday, October 1, 2009
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ"
Το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (Π.ΙΝ.ΕΠ.) Δυτικής Μακεδονίας
του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)
διοργανώνει σεμινάριο 35 ωρών (5 ημερών)
με τίτλο
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ.
Η θεματογραφία περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
Ο ρόλος των Σχολικών Βιβλιοθηκών την σημερινή εποχή
Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικής Βιβλιοθήκης
Σχολική Βιβλιοθήκη και Εκπαιδευτικό Έργο
Χρήση Βιβλιοθηκονομικών Εργαλείων και προτύπων
Η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στις Σχολικές Βιβλιοθήκες
Πρόγραμμα E–Twinning
Τόπος διεξαγωγής
ΚΟΖΑΝΗ 02/11/2009 έως 06/11/2009
ΓΡΕΒΕΝΑ 23/11/2009 έως 27/11/2009
ΦΛΩΡΙΝΑ 07/12/2009 έως 11/12/2009
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 14/12/2009 έως 18/12/2009
Δείτε τις λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα του
ΠΙΝΕΠ Δυτ. Μακεδονίας
http://www.ekdd.gr/inep/index.php?option=com_content&task=view&id=154&Itemid=208
Ετικέτες
ΕΚΔΔΑ,
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Saturday, September 26, 2009
Bookeen Cybook Opus, η νέα μικροσκοπική συσκευή ανάγνωσης
Ο πόλεμος για την κυριαρχία στο χώρο της ηλεκτρονικής ανάγνωσης συνεχίζεται με όλο και πιο αυξανόμενη ένταση.
Το τελευταίο χτύπημα προέρχεται από τη γαλλική εταιρία Bookeen που κυκλοφόρησε το δημιούργημά της, την ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης (ΗΣΑ) Cybook Opus.
Η Cybook Opus ζυγίζει μόλις 150 γραμμάρια, διαθέτει μαυρόασπρη οθόνη πέντε ιντσών, τεχνολογίας ηλεκτρονικού χαρτιού, και μνήμη 1 γίγα, η δε μπαταρία της καταφέρνει με μια φόρτιση να μας επιτρέψει να διαβάσουμε 8.000 σελίδες!
Η τέταρτη αυτή γενιά ΗΣΑ της γαλλικής εταιρίας στοχεύει στην απόλυτη φορητότητα,
μεγάλο πια ατού για την εποχή μας, όπου πλέον κυριαρχούν οι συσκευές παλάμης.
Με τιμή στην Αγγλία 199 λιρών, μπαίνει λοιπόν με πολλά πλεονεκτήματα στην απαιτητικότατη αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης.
Λεπτομέρειες για τη συσκευή στην ιστοσελίδα της Bookeen
Thursday, September 24, 2009
7η έκθεση βιβλίου Δυτικά της Αθήνας
Με σλόγκαν "Το Αιγάλεω αγαπάει το βιβλίο" η 7η Έκθεση Βιβλίου Δυτικά της Αθήνας άνοιξε τις πύλες της στις 16 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιείται μέχρι τις 30 του μήνα στο Άλσος Αιγάλεω. Από σήμερα, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων με παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές παραστάσεις, εργαστήρια κ.λ.π. για μικρούς και μεγάλους.
Η Έκθεση που διοργανώνει με επιτυχία η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω από το 2003, έχει καθιερωθεί πλέον ως ένας σημαντικός θεσμός που συμβάλει στην προώθηση της βιβλιοφιλίας δημιουργώντας έναν περιφερειακό πολιτιστικό πυρήνα Δυτικά της Αθήνας.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συμμετέχει με δικό του περίπτερο, στην είσοδο της έκθεσης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ μέσα από το πλούσιο ενημερωτικό υλικό που διατίθεται δωρεάν αλλά και να περιηγηθούν στον ανανεωμένο ηλεκτρονικό κόμβο της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, που παρέχει πληροφορίες για το σύνολο της ελληνικής βιβλιογραφίας στους χρήστες του διαδικτύου.
Τοποθεσία: Άλσος Αιγάλεω
Ημερομηνία: 16 έως 30 Σεπτεμβρίου
Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω τηλ.: 210 5317687
Ετικέτες
ΑΙΓΑΛΕΩ,
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Sunday, September 20, 2009
Η ηλεκτρονική έκδοση του "The Lost Symbol" πουλάει πιο πολύ από την έντυπη στο Amazon!
Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Τhe Telegraph το νέο μυθιστόρημα του Dan Brown "The Lost Symbol' πουλάει περισσότερα αντίτυπα στην ηλεκτρονική του μορφή για τη συσκευή ανάγνωσης Kindle της Amazon, παρά η έντυπη έκδοση.
Τιμές:
ακουστικό βιβλίο $27.00
έκδοση με σκληρό ντύμα $16.17,
έκδοση για Kindle $9.99.
Το συγκεκριμένο τιράζ αφορά μόνον τις πωλήσεις του βιβλίου που γίνονται μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Amazon, και δε σημαίνει πως συνολικά παρατηρείται μια στροφή του αναγνωστικού κοινού προς το ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλά είναι ενδεικτικό μιας τάσης.
Προφανείς λόγοι για το φαινόμενο:
μειωμένη τιμή,
ποιότητα της ΗΣΑ Kindle.
Άλλες προβλέψεις από το μπλογκ Kindle Nation Daily λένε πως τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν υπέρ της έντυπης έκδοσης τα Χριστούγεννα, επειδή το βιβλίο θα αγοράζεται και για δώρο, και πιθανόν η ηλεκτρονική έκδοση ακόμη ψυχολογικά μοιάζει κάπως άχαρη (μα είναι δώρο αυτό;)
H πρώτη (έντυπη) έκδοση του βιβλίου στα αγγλικά βγήκε σε 6,5 εκατομμύρια αντίτυπα, αλλά δεν είχαν γίνει προβλέψεις για το τι θα πούλαγε η ηλεκτρονική του μορφή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian,την πρώτη ημέρα έκδοσής του συνολικά πούλησε συνολικά 1 εκατομμύριο αντίτυπα, γεγονός που το καθιστά το πιο επιτυχημένο βιβλίο για ενηλίκους.
Ετικέτες
Amazon,
DAN BROWN,
E-BOOKS,
Kindle,
publishing
Friday, September 18, 2009
Tο στιλό που διαβάζει. Ένα χρήσιμο εργαλείο για άτομα με προβλήματα όρασης.
Τα ReadingPen®TS είναι ένας μικρός φορητός σαρωτής σε σχήμα στιλό, το οποίο «διαβάζει» και αποθηκεύει κείμενα που ο χρήστης μπορεί να ακούσει, αλλά επίσης και να λάβει πληροφορίες για τον ορισμό & την προφορά των λέξεων.
Τα κείμενα μπορούν επίσης να φορτωθούν και από υπολογιστή.
Η συσκευή μπορεί να φανεί χρήσιμη όχι μόνο σε άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και σε δυσλεξικούς ή ακόμη και όσους μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα.
Αναλυτικές πληροφίες στον ιστότοπο της εταιρίας
Wizcom Text Solutions.
Τα έγγραφα σε μορφή PDF δίνουν τη δυνατότητα για αγγλικά κείμενα να τα ακούσουμε στα ηχεία/ακουστικά οποιουδήποτε υπολογιστή που διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό της Adobe χρησιμοποιώντας τις εντολές View/Read out loud,αλλά η ανάγνωση, παρ΄ ότι είναι καθαρή, γίνεται με το γνωστό ενοχλητικό «μηχανικό» τρόπο.
Ελπίζω η νέα αυτή συσκευή να προσφέρει καλύτερης ποιότητας φωναχτή ανάγνωση…
Wednesday, September 16, 2009
Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού
Η Ένωση Ελλήνων Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος (Hellug), η κοινότητα Linux τηςΘεσσαλονίκης (Thelug), της Λάρισας (LinuxTeam) και των Χανίων (Chania-Lug),
σας προσκαλούν αυτό το Σάββατο (19/09/2009)
να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού
SOFTWARE FREEDOM DAY.
Δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις εξής πόλεις:
- Αθήνα: Πύλη Πολυτεχνείου (Στουρνάρα) απ' τις 11.00
- Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος) απ' τις 12.00
- Λάρισα (Κεντρική Πλατεία) απ' τις 11.00
- Χανιά (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς) απ' τις 17.00
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών, θα μοιραστεί υλικό απ' τις αγαπημένες σας διανομές, ενημερωτικό υλικό, καθώς και opendiscs (ελεύθερο λογισμικό για τονκόσμο των κλειστών λειτουργικών συστημάτων). Το υλικό αυτό διατίθεται από τηνΕταιρία ΕΛ/ΛΑΚ, την Canonical μέσω της κοινότητας ubuntu-gr, καθώς κι απ' τοπροσωπικό μεράκι των διοργανωτών.Σας περιμένουμε όλους εκεί!
Tuesday, September 15, 2009
Νέα ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης από την ASUS
Η ταϊβανέζικη εταιρία ASUS ετοιμάζεται να μπει και στην αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης (ΗΣΑ) σχεδιάζοντας ένα πραγματικά διαβολικό μαραφέτι που θα φέρει τα πάνω κάτω στο χώρο και θα προκαλέσει έντονους πονοκέφαλους στους ανταγωνιστές της. Κι αυτό για τους εξής λόγους:
α) όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, θα ανοίγει/κλείνει ακριβώς όπως ένα βιβλίο με τους ειδικούς «μεντεσέδες» στην πλάτη του
β) η μία οθόνη θα μετατρέπεται σε εικονικό πληκτρολόγιο
γ) θα είναι έγχρωμο, οπότε τέλος στη γκριζούρα των ήδη υπαρχόντων συσκευών
δ) ίσως [στην ακριβή του έκδοση] διαθέτει μικρόφωνο για να συνδέεται στο Skype & να προσφέρει μέσω διαδικτύου δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις
ε) η απλή έκδοση θα κυμαίνεται γύρω στα 160-170 δολάρια, δηλαδή σχεδόν τη μισή τιμή των κυκλοφορούντων ΗΣΑ!
Βέβαια, όλα αυτά είναι ακόμη απλώς δημοσιογραφικές πληροφορίες (1), αλλά η εταιρία μας έχει συνηθίσει σε απίστευτες καινοτομίες, π.χ. με τον υποφορητό Eee PC, οπότε ευελπιστούμε για νέα… τεχνολογικά θαύματα.
Αν όντως καταφέρουν η συσκευή να προσομοιάζει το παραδοσιακό βιβλίο, αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των ανθρώπων που θα αρχίσουν να απολαμβάνουν πια την ηλεκτρονική ανάγνωση, που κακά τα ψέματα, στην απλή οθόνη ακόμη και ενός φορητού είναι σήμερα δύσκολη.
Ίδωμεν.
1 Άρθρο στο CNET news
Subscribe to:
Posts (Atom)