Download: Fast, Fun, Awesome

Tuesday, May 25, 2010

Diaspora. Ένα ελεύθερο, ασφαλές, διαμοιρασμένο κοινωνικό δίκτυο;



Tι μας υπόσχονται αλήθεια οι τέσσερις πιτσιρικάδες από το NYU Courant Institute;
Ούτε λίγο ούτε πολύ, έναν ανοικτού κώδικα προσωπικό διακομιστή διαδικτύου που θα δίνει την ευκαιρία στο χρήστη του να ελέγχει ο ίδιος τα δεδομένα του.
Αποθηκεύοντας λοιπόν στο δικό σου "σπόρο" όλα σου τα δεδομένα, κρυπτογραφημένα με το Φρουρό Προσωπικών Δεδομένων [GNU Privacy Guard],
http://www.gnupg.org/
θα μπορείς να τα μοιράζεσαι με τους φίλους σου. Έχεις πρόσβαση του ψηφιακού σου κόσμου όποτε και όπου θέλεις, αλλά ταυτόχρονα κρατάς τον πλήρη έλεγχο της διαδικτυακής σου προσωπικότητας.
Μήπως είναι καιρός να ελέγχουμε, με τους δικούς μας όρους, τα δεδομένα μας και τις διαδικτυακές μας σχέσεις χωρίς την παρεμβολή κάποιου "κέντρου";
Με τα λόγια του καθηγητή Νομικής του Columbia , Eben Moglen, "ας σκεφτούμε λίγο πως βάζοντας όλα μας τα δεδομένα στα χέρια εταιριών στο σύννεφο, θυσιάζουμε την ίδια στιγμή την ασφάλεια της προσωπικής μας ζωής".

Oι νεαροί προγραμματιστές Dan Grippi, Max Salzberg, Raphael Sofaer, και Ilya Zhitomirskiy
συγκέντρωσαν ήδη, από δωρεές, το απαιτούμενο κεφάλαιο που θα τους επιτρέψει το καλοκαίρι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα Diaspora (γραμμένο στη γλώσσα Ruby), και να προσφέρουν στην κοινότητα τον πηγαίο του κώδικα υπό την άδεια aGPL.
Υπομονή λοιπόν μέχρι το Σεπτέμβρη.
Καιρός λοιπόν να απαγκιστρωθούμε από τα γνωστά κουτιά της ελεγχόμενης κοινωνικής δικτύωσης και να δοκιμάσουμε την εμπειρία της κοινωνικότητας, με ασφάλεια, κάτω μονάχα από το δικό μας έλεγχο!


Δείτε τα σύντομα βίντεο της παρουσίασης των νεαρών χάκερ στην
http://www.youtube.com/user/mbs348#p/a/u/0/oqxQgfQD24M

Ολόκληρη η ομιλία του καθηγητή Eben Moglen στην
http://www.isoc-ny.org/?p=1338

No comments: