Download: Fast, Fun, Awesome

Wednesday, September 3, 2008

Ψηφιοποίηση όλων των ειληταρίων της Νεκράς Θάλασσας



Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας New York Times
http://www.nytimes.com/2008/08/27/world/middleeast/27scrolls.html?_r=1&oref=slogin , άρχισε από την περασμένη εβδομάδα η ψηφιοποίηση όλων των ειληταρίων (περγαμηνών & παπύρων) της Νεκράς Θάλασσας, με απώτερο στόχο την ελεύθερη πρόσβασή τους στο διαδίκτυο. Το έργο ανέλαβε ομάδα ερευνητών του Μουσείου του Ισραήλ με επικεφαλής για τη συλλογή τον Simon Tanner του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, και υπεύθυνο για τη ψηφιοποίηση τον Greg Bearman, που εργαζόταν παλιά στο εργαστήριο αεριωθούμενης προώθησης της ΝΑΣΑ (NASA Jet Propulsion Laboratory).
Ο ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σήμερα καθιστά δυνατή την αποκάλυψη και ανάγνωση γραμμάτων στα ιερά κείμενα που δεν μπορούσαν παλιά να διαβαστούν με γυμνό οφθαλμό. Πρόκειται για 15οοο αποσπάσματα από 900 κείμενα, κυρίως της βίβλου, που ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα το 1947. Η πρόσβαση στα κείμενα αυτά επιτρέπεται βέβαια μόνον σε ειδικούς διότι η έκθεση των ειληταρίων στο φως, την υγρασία και τη θερμότητα τα καταστρέφει.
Ευτυχώς τα κείμενα είχαν φωτογραφηθεί με υπέρυθρες τη δεκαετία του 1950, και έτσι σώθηκαν μερικά αποσπάσματα που αργότερα καταστράφηκαν από τα ειλητάρια.
Υπομονή λοιπόν για δύο περίπου χρόνια που θα ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο θα μας προσφέρει επίσης και πληθώρα νέων εργασιών από φιλολόγους και ιστορικούς, διότι μέχρι τώρα η πρόσβαση στα κείμενα ήταν πολύ δύσκολη ακόμη και για ειδικούς.

Δείτε επίσης
τον ιστότοπο της Υπηρεσίας αρχαιοτήτων του Ισραήλ
http://www.antiquities.org.il/modules_eng.asp?Module_id=57

τον ιστότοπο της βιβλιοθήκης του Κουμράν
http://www.ibiblio.org/expo/deadsea.scrolls.exhibit/Library/library.html

τον ιστότοπο του αμερικάνικου πανεπιστημίου Brigham Young
http://farms.byu.edu/dss/index.html

τον ιστότοπο του Κέντρου Όριον για τη μελέτη των ειληταρίων της Νεκράς Θάλασσας
http://orion.mscc.huji.ac.il/


(Στη φωτογραφία, απόσπασμα από τους ψαλμούς σε περγαμηνή του 30-50 μ. Χ. .
http://www.ibiblio.org/expo/deadsea.scrolls.exhibit/Library/psalms.html )

No comments: