Download: Fast, Fun, Awesome

Tuesday, December 16, 2008

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ



Πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο Divani Caravel ημερίδα για το έργο “ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ”.
Πρόκειται για έργο ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 20% από εθνικούς πόρους στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής προγραμμάτων ΚΠΣ του Υπουργείου Παιδείας.
Με αυτό το έργο επιχειρείται η ψηφιοποίηση μέρους του τεράστιου πνευματικού πλούτου των 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών που είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα.

Ψηφιοποιήθηκαν 16,2 εκατομμύρια “σελίδες” βιβλίων, λυτών εγγράφων & χαρτών, χειρογράφων και εφημερίδων, που επελέγησαν με βάση τα εξής; κριτήρια:
μοναδικότητα – σπανιότητα
αυξημένη ζήτηση
ιδιαίτερη πληροφοριακή και εκπαιδευτική αξία &
ευπάθεια λόγω υλικού ή παλαιότητας.
Πρόκειται για τεκμήρια προ του έτους 1920, δηλαδή απαλλαγμένα από συγγραφικά δικαιώματα, ώστε να είναι δυνατόν πλέον να αποτελούν “κοινό κτήμα” (public domain) και να είναι διαθέσιμα ελεύθερα και νόμιμα μέσω του διαδικτύου.
Το τεχνικό μέρος του γιγαντιαίου αυτού έργου, που ολοκληρώνεται εντός του 2009, ανέλαβαν οι εταιρίες:
Globo Technologies Α.Ε. &
UNISYSTEMS Α.Ε (του ομίλου infoquest).
Tο υλικό σαρώθηκε με ειδικά μηχανήματα και μετετράπη τόσο σε μικροφίλμ όσο και σε ψηφιακά αρχεία, κατ΄ αρχάς μορφής tiff, και σε δεύτερη φάση σε μορφή pdf.
Δεν έγινε μετατροπή του υλικού σε μορφή κειμένου μέσω OCR, διότι πρόκειται για μια πανσπερμία φωτογραφημένων τεκμηρίων (διαφορετικές γραμματοσειρές, χειρόγραφα, εικόνες, πίνακες κτλ) και στην παρούσα φάση δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη τεχνική λύση.

Όταν το υλικό θα διατεθεί σε ειδική διαδικτυακή πύλη, ο ενδιαφερόμενος ερευνητής θα μπορεί να το διαβάζει εύκολα από τον υπολογιστή του στο σπίτι.
Ο ιστότοπος βέβαια θα προσφέρει και υπηρεσίες ταχύτατης αναζήτησης των σχετικών μεταδεδομένων, απλώς μέσα από ένα συνηθισμένο φυλλομετρητή, χωρίς να χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο λογισμικό.
Κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο αυτής της συλλογής, της τάξεως π. χ. των 300 σελίδων, θα είναι μεγέθους περίπου 20 μέγα, οπότε θα μπορούμε εύκολα να το φορτώνουμε ολόκληρο. Βέβαια το υλικό θα μπορεί να ανοίγει και σελίδα - σελίδα, αν δε χρειάζεται η αποθήκευσή του.
Το μοντέρνο αυτό αποθετήριο γνώσης και διάδοσης πολιτισμού σχεδιάστηκε παίρνοντας υπ΄ όψιν όλες τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο της βιβλιοθηκονομίας και ψηφιοποίησης υλικού
(προδιαγραφές διασυνδεσιμότητας μεταδεδομένων DUBLIN CORE, λογισμικό SirsiDynix Horizon), αλλά κυρίως πρόκειται για ένα “ζωντανό σύστημα”, αφού προβλέφτηκε η δυνατότητα προσθήκης υλικού, ώστε η τεράστια αυτή ηλεκτρονική κιβωτός της γνώσης να μπορεί να εμπλουτίζεται με τις οποιεσδήποτε προσθήκες που θα γίνουν στο μέλλον.
Με το έργο αυτό η χώρα μας θα συμβάλει και στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana.

1 comment:

vourkari.blogspot.com said...

Συγχαρητήρια για το όμορφο blog!Πολλά ευχαριστώ και γιατί χάρις στην ιστοσελίδα σας γνώρισα και τί είναι το "ελεύθερο λογισμικό" ....ήδη έχω γίνει πολύ fan και προβάλουμε συγκεκριμμένες εφαρμογές και από την δικιά μας ιστοσελίδα!