Download: Fast, Fun, Awesome

Monday, December 22, 2008

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ




Στην προσπάθεια για προσέλκυση αναγνωστών η σχολική βιβλιοθήκη Lawrence High School Library (ενός λυκείου μιας μικρής πόλης στο Kansas των ΗΠΑ) χρησιμοποίησε το βαρύ πυροβολικό... τον κινηματογράφο!
Είναι γνωστό το ενδιαφέρον που προκαλούν πετυχημένες ταινίες στους κινηματογραφόφιλους, το οποίο τους ωθεί να διαβάσουν και το βιβλίο.
Έτσι και στη χώρα μας βλέπουμε να γίνονται νέες εκδόσεις λογοτεχνικών βιβλίων στα οποία στηρίχθηκαν ταινίες, ή σειρές στη μικρή οθόνη.
Όπως μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της σχολικής αυτής βιβλιοθήκης
«Βιβλία που έγιναν ταινίες»
http://library.lhs.usd497.org/BooksMadeIntoMovies.htm
έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη συλλογή υλικού που έχει σχέση με τον κινηματογράφο. Είναι και αυτό ένας τρόπος να προωθηθεί η φιλαναγνωσία και να στηθεί μια ζωντανή κοινότητα μαθητών αναγνωστών.
Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, έχουν στήσει ειδικό τραπέζι στο χώρο της βιβλιοθήκης με μερικά από τα διαθέσιμα τεκμήρια, το δε σύνθημα διαλαλεί «Είδες την ταινία; Γιατί δε δοκιμάζεις και το βιβλίο;»
Επιπλέον, ο κατάλογος με τα βιβλία είναι προσβάσιμος στο διαδίκτυο για να τον συμβουλεύονται οι χρήστες της βιβλιοθήκης και από το σπίτι τους, μερικοί δε από τους διδάσκοντες παραθέτουν σε άλλο υπερδεσμό τις δικές τους προτάσεις για διάβασμα τα Χριστούγεννα.

Στις ΗΠΑ βέβαια τα βιβλία δεν περιμένουν καμιά έγκριση από ειδικές επιτροπές του αντίστοιχου υπουργείου παιδείας, αλλά επιλέγονται από την ίδια τη βιβλιοθήκη, η οποία και είναι η μόνη που μπορεί να ξέρει τις αναγνωστικές ανάγκες και προτιμήσεις των χρηστών της. Τα βιβλία αυτά επίσης προτείνονται και από την American Library Association, (Αμερικάνικη Ένωση βιβλιοθηκών)

No comments: