Download: Fast, Fun, Awesome

Saturday, June 6, 2009

ΝΑΝΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ



Είναι γνωστό το πρόβλημα με την ψηφιοποίηση υλικού. Τα συνηθισμένα αποθηκευτικά μέσα (δίσκοι, μνήμες) έχουν περιορσμένη διάρκεια ζωής περίπου δέκα έως τριάντα χρόνια, και απαιτείται συνεχής αποθήκευση (back up) για να μη χαθούν πολύτιμα αρχεία.
Μπορεί βέβαια οι επιγραφές στο ναό Καρνάκ στην Αίγυπτο να επιζούν ακόμη μετα από τέσσερις ολόκληρες χιλιετίες, αλλά αποθηκεύουν μόνον 2 bit πληροφορίας ανά τετραγωνική ίντσα, και τεχνολογικώς είναι... κάπως ξεπερασμένες.
Δύο λοιπόν τα αξεπέραστα προβλήματα:
α) αποθήκευση όσο το δυνατόν περισσότερης πληροφορίας σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο &
β) όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μακροζωία
Φαίνεται πως και τα δύο προβλήματα βρήκαν τη μαγική τους λύση από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (τμήμα φυσικής , επιστημών υλικών).
Προκειται για την “αναστρεφόμενη μεταφορά μάζας σε νανοκλίμακα” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση ψηφιακού υλικού.
Ξεχάστε λοιπόν τους “απαρχαιομένους” συμβατικούς σχηματισμούς ψηφιακής μνήμης. Μια απλή ηλεκτρομηχανική συσκευή μνήμης που αποτελείται από μια νανοσήραγγα μέσα στην οποία θα κινείται ένα ννοσωματίδιο σιδήρου μας δίνει την οριστική λύση στο πρόβλημα της ασφαλούς και άπειρης αποθήκευσης υλικού! Καθώς θα “διαβάζεται” η θέση του σωματιδίου, θα καθορίζεται μια λογική κατάσταση (0 ή 1) οπότε επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ψηφιοποίηση.
Το πιο απίστευτο όμως είναι ότι η τεχνολογία αυτή υπόσχεται δυνατότητα αποθήκευσης 1 Tbit ανά τετραγωνική ίντσα, η δε θερμοδυναμική της σταθερότητα φτάνει στο ιλλιγιώδες 3.3 επί 10 εις την 17 δύναμη δευτερόλεπτα... ήτοι κοντά στο ένα δισεκατομμύριο χρόνια!
Πραγματικά ανυπομονώ να δω αυτά τα εντελώς μαγικά να υλοποιούνται στα χέρια μας σε ένα φουτουριστικό φλασάκι.
Για λεπτομέρειες, δεν έxετε παρά να διαβάσετε το εκπληκτικό άρθρο "Nanoscale Reversible Mass Transport for Archival Memory" των Bergtrup, Gannett, Yuzniski, Crespi & Zettl στην ιστοσελίδα του περιοδικού Nanoletters
http://www.physics.berkeley.edu/research/zettl/pdf/361.NanoLet.9-Begtrup.pdf
που προσφέρει δωρεάν η βιβλιοθήκη του Berkeley.
Δείτε το σωματίδιο να πάλλεται μέσα στη νανοσήραγγα άνθρακα όπως το κινηματογράφησε το εργαστήριο φυσικής της Καλιφόρνιας στο Berkeley, από την ιστοσελίδα του περιοδικού Science
http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2009/529/1?rss=1

Είχε δίκιο ο μακαρίτης ο Arthur C. Clarke όταν έλεγε ότι “κάθε πραγματικά νέα τεχνολογία μας φαίνεται μαγεία”.

No comments: