Download: Fast, Fun, Awesome

Saturday, June 20, 2009

Tο μέλλον των βιβλιοθηκών.



Στο ακουστικό αρχείο του ιστότοπου JISC που ειδικεύεται σε θέματα καινοτομιών στη χρήση των ΝΤ για την εκπαίδευση κα την έρευνα http://www.jisc.ac.uk/news/stories/2009/04/podcast77sarahthomasrobertdarnton.aspx
η διευθύντρια της Βοδληανής Βιβλιοθήκης της Οξφόρδης (καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας) Sarah Thomas & ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ (καθηγητής ιστορίας) Robert Darnton
συζητούν για το μέλλον των σπουδαίων αυτών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
Μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα που θίγουν είναι
η διαφάνεια των βιβλιοθηκών (το πόσο γνωστές είναι στο ευρύτερο κοινό),
η ευθύνη που φέρουν για τη διάχυση της γνώσης,
η συνεισφορά της Google στη δημουργία της παγκόσμιας ψηφιακής βιβλιοθήκης,
και η πληροφοριακή παιδεία.
Ιδιαίτερα ο καθηγητής Robert Darnton τόνισε την προσπάθεια του φημισμένου αμερικάνικου πανεπιστημίου να φηφιοποιήσει την επιστημονική παραγωγή των καθηγητών του ιδρύματος με στόχο να την προσφέρουν δωρεάν.
Φαίνεται πως τα δύο ιδρύματα θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινού αποθετηρίου γνώσης προς ωφέλεια όλων μας, βέβαια.

Είναι αξιοσημείωτο το πόσο κοινά είναι θέματα που απασχολούν μια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη με (τηρουμένων των αναλογιών) μια σχολική!
Ιδίως το πρόβλημα της πληροφοριακής παιδείας, της προσπάθειας δηλαδή να αποκτήσουν οι χρήστες της βιβλιοθήκης (φοιτητές ή μικροί μαθητές) τις νέες δεξιότητες στο χειρισμό του απίστευτα τεράστιου πλούτου έντυπης και ψηφιοποιημένης πληροφορίας που υπάρχει σήμερα. Με ιδιαίτερη έμφαση βέβαια στην αξιολόγηση του διαθέσιμου υλικού.


Την πληροφορία για την ύπαρξη του JISC την "ψάρεψα" από το εξαιρετικό ελληνικό βιβλιοθηκονομικό μπλογκ
http://e-scriptorum.blogspot.com/

No comments: