Download: Fast, Fun, Awesome

Wednesday, October 21, 2009

Το 'Kάτω από το θόλο" ύποπτο για λογοκλοπή



Σύμφωνα με άρθρο στα Νέα (σ. 12/46 20 Οκτ 2009)
ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ κατηγορείται για λογοκλοπή, επειδή στο νέο του ογκώδες μυθιστόρημα 'Kάτω από το θόλο"
(Under the Dome) έχει ομοιότητες... με την ταινία Σίμπσονς, στην οποία μια ολόκληρη πόλη κλείνεται μέσα σε ένα γυάλινο θόλο.
Είμαι πολύ προκατειλημμένος ΥΠΕΡ του Στίβεν Κινγκ για να φανταστώ πως αναγκάστηκε να καταφύγει στη λογοκλοπή.
Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος σε σημείωμά του στον επίσημο ιστότοπό του,
την ιδέα του θόλου που αποκόβει μια περιοχή από τον έξω κόσμο, την είχε από καιρό.
Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1978, αλλά το κείμενο της νουβέλας των 70 σελίδων χάθηκε.
Η δεύτερη προσπάθεια απέδωσε το ανέκδοτο μυθιστόρημα των 500 περίπου σελίδων 'Οι κανίβαλοι" που γράφτηκε στο Πίτσμπεργκ την εποχή που γυριζόταν η ταινία Creepshow (1982).
Ο Κινγκ δημοσίευσε φέτος τις πρώτες 122 σελίδες των "Κανιβάλων" δωρεάν στο διαδίκτυο στη Βιβλιοθήκη μη δημοσιευθέντων έργων του Στίβεν Κινγκ.
Το κείμενο αυτό (πιθανότατα το τελευταίο προϊόν μιας παλιάς γραφομηχανής IBM Selectric που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί υπολογιστή) το ξετρύπωσε η σύζυγος του συγγραφέα, και σήμερα τον βοηθάει να αποδείξει την αθωότητά του όσον αφορά τις κατηγορίες της λογοκλοπής.

Για τους οπαδούς και μελετητές όμως του έργου του Κινγκ "Οι Κανίβαλοι" έχουν πολύ ενδιαφέρον, γιατί πρόκειται για σάρωση των αυθεντικών δακτυλογραφημένων σελίδων του μυθιστορήματος που περιέχουν τυπογραφικά λάθη και χειρόγραφες διορθώσεις (του ίδιου του συγγραφέα άραγε, ή κάποιου επιμελητή;) και αναδεικνύουν την αρχική ποιότητα του έργου, που θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε βέβαια στο σύνολό της μετά την έκδοση της τελικής μορφής της ιστορίας, όταν δηλαδή κυκλοφορήσει το 'Κάτω από το θόλο" τον επόμενο Νοέμβριο.

1 comment:

ggk said...

Ούτε εγώ πιστεύω ότι είναι λογοκλοπή. Είναι και λιγάκι αστείο να το λένε για ένα συγγραφέα που έχει γράψει τόσες πολλές ιστορίες φαντασίας. Νομίζω ότι δεν έχει ανάγκη να κλέψει από κάποιον άλλο.