Download: Fast, Fun, Awesome

Thursday, September 16, 2010

Περικοπές στη χρηματοδότηση βιβλιοθηκών στη Βρετανία

Εν μέσω σοβαρών κινδύνων  για κλείσιμο χιλίων βιβλιοθηκών στη Βρετανία, μετά από πρόταση του υπουργού πολιτισμού της κυβέρνησης φιλελευθέρων-συντηρητικών Ed Vaizey,
 η κοινότητα των Βρετανών βιβλιοθηκονόμων ανησυχεί σοβαρά και προσπαθεί να αποτρέψει τα μέτρα που υποτίθεται "θα βοηθήσουν την εξυπηρέτηση του κοινού κατά την παρούσα οικονομική κρίση".
Ήδη το νέο πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού ξεκινάει πιλοτικά, με πρώτο μέτρο το κλείσιμο πέντε βιβλιοθηκών στην περιοχή Lewisham. (1)
Η προπαγάνδα εναντίον της αναγκαιότητας ύπαρξης βιβλιοθηκών φαίνεται πως είναι συντονισμένη, αν λάβουμε υπ' όψιν εκπομπές όπως αυτή στο ραδιόφωνο BBC5 με τίτλο "Οι βιβλιοθήκες ανήκουν στο παρελθόν;".
Ευτυχώς βέβαια οι απαντήσεις του κοινού είναι εντελώς αντίθετες με τον τίτλο και τον σκοπό της εκπομπής. Οι χρήστες ούτε που θέλουν να ακούσουν για τον τερματισμό της λειτουργίας των αγαπημένων τους βιβλιοθηκών!(2)
Αποστομωτική είναι και η θέση του βρετανικού Εθνικού Ιδρύματος Αλφαβητισμού (NLT), το οποίο φυσικά και διαφωνεί με τις περικοπές:
"Οι βιβλιοθήκες είναι ιδιαίτερα απαραίτητες γι' αυτούς που έχουν τα λιγότερα βιβλία, για τα παιδιά που δεν μπορούν να βοηθηθούν από τους γονείς τους και για όσους είναι απίθανο πως θα αγοράσουν βιβλία ή δεν κατανοούν την αξία της ανάγνωσης. Οι βιβλιοθήκες είναι ιδιαίτερα αναγκαίες για τους λιγότερο προνομιούχους.
... Οι βιβλιοθήκες είναι ένα βασικό εργαλείο για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, βοηθώντας στην φιλαναγνωσία και προσφέροντας πρόσβαση στη γνώση.
Γι' αυτούς τους κοινωνικούς λόγους είναι ωφέλιμες κυρίως για τους μη προνομιούχους. (3)


Επειδή τυγχάνει να υπηρετώ χρόνια σε σχολική βιβλιοθήκη στη δυτική Αθήνα, συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις του NLT.
Η σχολική βιβλιοθήκη είναι απολύτως αναγκαία κυρίως για τα φτωχότερα παιδιά, που διαθέτουν ελάχιστα ή καθόλου βιβλία στο σπίτι, που δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, ούτε καν υπολογιστή, και που παρ'  όλα αυτά τους ζητάμε να συμμετέχουν στην κοινωνία της πληροφορίας, να γράφουν εργασίες χρησιμοποιώντας πολλές πηγές, να είναι δημιουργικά.
Δε χρειάζεται να μακρηγορήσω άλλο για το πόσο χρήσιμη είναι γι αυτά τα παιδιά μια βιβλιοθήκη με κατάλληλη συλλογή και δίκτυο υπολογιστών με ευρυζωνική σύνδεση.
Όσο για την ικανότητα κάποιων πολιτικών, όπως ο Ed Vaizey, να βαφτίζουν το κλείσιμο βιβλιοθηκών "Νέο πρόγραμμα υποστήριξης των βιβλιοθηκών", γνωστά πράγματα, γι' αυτό και η κοινότητα των Βρετανών βιβλιοθηκονόμων και χρηστών βιβλιοθήκης δε νομίζω πως θα ξεγελαστεί...


Διαδικτυακή βιβλιογραφία
[1] Libraries could face privatisation
http://www.literacytrust.org.uk/news/2367_libraries_could_face_privatisation
[2] Have libraries had their day?
http://www.bbc.co.uk/5live/shows/5live-breakfast/2010-08/have-libraries-had-their-day/
[3] Libraries raise literacy standards and must be funded
http://www.literacytrust.org.uk/blog/2398_libraries_raise_literacy_standards_and_must_be_funded

[4] New support programme for libraries
http://www.culture.gov.uk/news/news_stories/7215.aspx

No comments: