Download: Fast, Fun, Awesome

Thursday, August 28, 2008

Νέα κείμενα του Φραντς Κάφκα;



Όταν η Εσθήρ Χόφφε πέθανε σε ηλικία 101 ετών πέρσι, στο Τελ Αβίβ, υπήρχαν κάποιοι που περίμεναν πως έφθασε η ώρα να αποκαλυφθούν τα μυστικά που έκρυβε επιμελώς. Πρόκειται φυσικά για ένα πραγματικό λογοτεχνικό θησαυρό. Το υπόλοιπο αρχείο του Φραντς Κάφκα! Η Χόφε είχε πουλήσει τη δεκαετία του 1980 το χειρόγραφο της «Δίκης» στον οίκο Σάδεμπιζ του Λονδίνου για ένα εκατομμύριο λίρες! Επίσης είχε συλληφθεί από την ισραηλινή αστυνομία επειδή την υποπτευόταν πως θα προσπαθούσε να βγάλει λαθραία κι άλλα ντοκουμέντα του Κάφκα για δικό της φυσικά όφελος.
Ο Κάφκα είχε πεθάνει το 1924 αφήνοντας όλο το αρχείο του στο φίλο του Μαξ Μπροντ, ο οποίος εγκατέλειψε άρον άρον την Πράγα μία μέρα πριν την εισβολή των Γερμανών την 15/3/1939 και διέφυγε μέσω Ρουμανίας στην Παλαιστίνη. Δεν τήρησε την εντολή του συγγραφέα και δεν κατέστρεψε ευτυχώς το έργο του. Έτσι μερικά μυθιστορήματα, διηγήματα και επιστολές του είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το θάνατο του συγγραφέα. Ο Μπροντ παρέδωσε το 1961 μέρος του αρχείου Κάφκα στη Μποντλιανή βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, όμως μία βαλίτσα του μη εκδοθέντος αρχείου παραδόθηκε, μετά το θάνατο του Μπροντ το 1968, στην ερωμένη και γραμματέα του, Χόφφε, η οποία το έκρυβε επιμελώς απαγορεύοντας σε οποιοδήποτε ερευνητή να το εξετάσει.
Δυστυχώς υπάρχουν λίγες ελπίδες να βρεθεί κάτι πολύτιμο. Η Χόφφε κρατούσε το υλικό σε ένα υγρό διαμέρισμα γεμάτο κατοικίδια, το οποίο βρομούσε τόσο πολύ που οι γείτονες είχαν καλέσει την αστυνομία να επέμβει... Τέτοιες συνθήκες δε βοηθούν καθόλου να διατηρηθεί ανέπαφο χαρτί με μεγάλη περιεκτικότητα θειικού οξέως.
Αναμένεται βέβαια και η επέμβαση των ισραηλινών αρχών για να περισωθεί ό,τι είναι πιθανώς δυνατόν.

Σχετικοί ιστότοποι:

αγγλική εφημερίδα Γκάρντιαν
http://books.guardian.co.uk/news/articles/0,,2289734,00.html

εβραϊκή λογοτεχνική επιθεώρηση
http://www.jewishliteraryreview.com/post/the-Kafka-story-goes-on.aspx#continue

ισραϊλινή εφημερίδα Χαάρετς
http://www.haaretz.com/hasen/spages/999108.html

βιογραφία του Max Brod στη γερμανική βικιπαίδεια
http://de.wikipedia.org/wiki/Max_Brod

βιογραφία του Φραντς Κάφκα στη γερμανική βικιπαίδεια
http://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka

No comments: