Download: Fast, Fun, Awesome

Friday, July 25, 2008

O Salman Rushdie κερδίζει για τρίτη φορά το βραβείο Μπούκερ



O Σάλμαν Ράσντι (Salman Rushdie) κέρδισε την προπερασμένη Πέμπτη το βραβείο Μπούκερ (The Man Booker Prize) για το βιβλίο του «Τα παιδιά του μεσονυχτίου» για τρίτη φορά! Tο βραβείο αυτό απονέμεται στο καλύτερο μυθιστόρημα λογοτέχνη από τη Βρετανία, Ιρλανδία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της Κοινοπολιτείας (τέως βρετανική αποικία).
Είχε πρωτοκερδίσει το βραβείο το 1981 όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, το ξανακέρδισε το 1993 στην 25η επέτειο του βραβείου, η δε τρίτη φορά ήταν φέτος που γιορτάζεται η τεσαρακοστή επέτειος του λογοτεχνικού αυτού βραβείο με μεγάλο γόητρο διεθνώς.
Το κοινό (περίπου 8000 αναγνώστες παγκοσμίως) αποφάσισε με δημοσκόπηση μέσω του διαδικτύου ανάμεσα σε έξι υποψηφίους (1) και ο Ράσντι βγήκε πρώτος λαμβάνοντας το 36% των ψήφων. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήσαν νέοι κάτω των 35 ετών.
Φυσικά δεν έλειψαν και οι αντιρρήσεις για τον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία, οι οποίες αφορούν στον πολύ μικρό αριθμό των διαδικτυακών ψηφοφόρων και στο ότι η λίστα περιείχε μόνο βραβευμένους με το Μπούκερ συγγραφείς. (2)

Περίληψη του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκοι Ψυχογιός που έξέδωσε το βιβλίο το 2001 στα ελληνικά σε μετάφραση της Ρένας Χατχούτ. (3)

Όσο για τις σχολικές μας βιβλιοθήκες, κανένα βιβλίο του Ράσντι δε θεωρήθηκε κατάλληλο και δεν περιλήφθηκε ούτε καν στον αρχικό κατάλογο των 7000 τίτλων, όπως μπορείτε να δείτε σ την ιστοσελίδα του ΕΚΤ (4).

(Το βιβλίο που βλέπετε στη φωτογραφία είναι από τη πρώτη έκδοση του Απριλίου 1981, από το βρετανικό εκδοτικό οίκο Jonathan Cape, ISBN 022401823X.)

παραπομπές:
(1) οι έξι υποψήφιοι και τα αντίστοιχα βιβλία τους ήταν:
ήταν:
Pat Barker (The Ghost Road),
Peter Carey (Oscar and Lucinda),
John Maxwell Coetzee (Disgrace), βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 2003
James Gordon Farrell (The Siege of Krishnapur) και
Nadine Gordimer (The Conservationist).
Salman Rushdie, (Τhe Midnight Children)

(2) μπλογκ του βραβείου Μπούκερ
http://www.themanbookerprize.com/forum/topic.php?id=77&page&replies=1#post-1270

(3) http://www.psichogios.gr/book.asp?cid=21292

(4) http://argo.ekt.gr/Opac2_4/zConnectELL.html

No comments: