Download: Fast, Fun, Awesome

Monday, November 10, 2008

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ



Οι Έλληνες μαθητές Μάγδα Τσούπη, Άννα Χαραλαμπίδη, Βίκη Καϊσίδου, και Σπύρος Ρούμπας πήραν μέρος το περασμένο καλοκαίρι στο παγκόσμιο συνέδριο νέων με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο «International Youth Advisory Congress» που υλοποιήθηκε στο Λονδίνο μεταξύ 17 και 21 Ιουλίου 2008, ανάμεσα σε 150 νέους από 19 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο.
Οι νεαροί μαθητές («γηγενείς» πια του διαδικτύου αφού το χρησιμοποιούν σχεδόν από τα γενοφάσκια τους) συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν τη χρήση του:
α)τους πραγματικούς κινδύνους που μπορεί να καραδοκούν,
β) τους φόβους των γονιών λόγω της έλλειψης ενημέρωσης γύρω από θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο,
γ) τον εθισμό στη χρήση του Ίντερνετ,
δ) πρακτικά μέτρα για ασφαλή πλοήγηση,
ε) σχολείο & διαδίκτυο
Φυσικά τονίστηκε η ανάγκη για εκπαίδευση όλων μας (γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών) ώστε να χρησιμοποιούμε το περίφημο αυτό εργαλείο για διασκέδαση, γνώση και άντληση πληροφοριών με ασφαλή τρόπο.

Από τους τέσσερις αυτούς μαθητές οι 17χρονοι Σπύρος Ρούμπας και Μάγδα Τσούπη πήραν επίσης μέρος ως πρεσβευτές του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ σε ειδική ομάδα συζήτησης του φετινού Πανευρωπαϊκού Safer Internet Forum, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο (25-26 Σεπτεμβρίου 2008) με θέμα «Γονεϊκός Έλεγχος και δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή».
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι, δυστυχώς πολλές φορές, οι γονείς, από τον φόβο (δικαιολογημένο με τα μύρια όσα ακούγονται) που τους διακατέχει, καταλήγουν στην αρνητική τακτική των συνεχών απαγορεύσεων, που μπορεί να έχει χειρότερα αποτελέσματα. Π.χ. απαγορεύουν εντελώς στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σπίτι, με αποτέλεσμα αυτά να καταφεύγουν σε κάθε λογής Ίντερνετ καφέ, όπου φυσικά η χρήση του διαδικτύου είναι ανεξέλεγκτη.

Για περισσότερες πληροφορίες, κυρίως για εκπαιδευτικούς, γονείς & μαθητές:
http://cert.sch.gr/
http://www.saferinternet.gr/
http://www.safeline.gr/


Ρεπορτάζ για τη συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών
http://www.saferinternet.gr/SI/ΝέαΕκδηλώσεις/IYAC2008/tabid/386/Default.aspx
http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=41&nid=1407905
http://news.pathfinder.gr/periscopio/495457.html
http://www.ant1online.gr/Science/Technology/Pages/200810/5f67c1a1-6a03-4c5b-ba79-2ea17bd09f85.aspx
http://www.parents.gr/health/a307

No comments: