Friday, January 30, 2009

GDriveΦούντωσαν πάλι οι φήμες στο διαδίκτυο για την επικείμενη επίθεση της Google, με σκοπό να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στον κυβερνοχώρο.
Το όνομα της επερχόμενης απειλής, που παρουσιάζεται ως θείο δώρο της εταιρίας προς εμάς τους κοινούς θνητούς, φέρει το όνομα GDrive.
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες (1, 10, 12, 13, 15) που αποκάλυψε η εταιρία ήδη από ο 2006, το GDrive θα δίνει τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε να φορτώνει όλα του τα αρχεία κείμενα, φωτογραφίες, ήχο, βίντεο κτλ. στον προσωπικό του χώρο που θα του προσφέρει δωρεάν η Google και δε θα χρειάζεται να τα κρατάει πλέον στο δίσκο του. Έτσι ακόμη και με ένα απλό net book (2) θα μπορεί κάποιος να κάνει οποιαδήποτε εργασία από οπουδήποτε υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Μ’ αυτό τον τρόπο η εταιρία ουσιαστικά θα μαζεύει «όλες τις πληροφορίες της υφηλίου» (3) στους δικούς της εξυπηρετητές, και μάλιστα με η δική μας συγκατάθεση, άσε που θα της είμαστε… και υπόχρεοι!
Όλα αυτά φαντάζουν πραγματικά υπέροχα, και η νέα υπηρεσία της Google ως πραγματικό μάννα εξ ουρανού.
Μία γεύση της φημολογούμενης αυτής υπηρεσίας μπορούμε σήμερα να πάρουμε από το Google Docs (6) όπου μπορούμε να αποθηκεύσουμε αρχεία, είτε για να τα ανοίγουμε μόνο εμείς είτε για να τα μοιραζόμαστε με άλλους. Εδώ όμως υπάρχει περιορισμός τόσο στο μέγεθος και είδος του αρχείου, όσο και στο συνολικό χώρο που διατίθεται για αποθήκευση.
Σήμερα υπάρχουν διάφοροι ιστότοποι (7, 8) που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες… αλλά απλά δεν είναι Google, διότι στο Gdrive υποτίθεται πως ο χρήστης θα μπορεί να τροποποιεί τα αρχεία του χωρίς να χρειάζεται κάποια σουίτα γραφείου, οπότε αντίο Office, και ακόμη θα μπορεί να φορτώνει και κάποιο Google λειτουργικό, οπότε αντίο Windows. Τέρμα στον κουραστικό συγχρονισμό των αρχείων, όσων είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε παρά πάνω από ένα μηχανήματα και να τα ενημερώνουν καθημερινά. Θα δουλεύεις από οπουδήποτε, τα φορτώνεις στο «νεφουπολογιστικό Gdrive» και απλώς χρησιμοποιείς το μηχάνημά σου για εισαγωγή δεδομένων και αποστολή.

Στο χορό μπαίνουν βέβαια και άλλα μεγαθήρια της πληροφορικής.
Όπως δηλώνει ο Ray Ozzie (4), και η Microsoft κατευθύνεται προς παρόμοιες παροχές. Η δικιά τους εφαρμογή θα λέγεται Live Drive.
Παρόμοια εφαρμογή διαθέτει και η Apple με το "Back to my Mac," στο OS X Leopard (14).

Ο πόλεμος λοιπόν συνεχίζεται.

Προβλήματα:
Πώς θα χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα αφού είναι προβληματική η διαφήμιση σε ένα χώρο που κυρίως θα αποθηκεύει πληροφορίες (5)
Θα εμπιστεύεται ο χρήστης τη φύλαξη των προσωπικών του δεδομένων σε κάποια εταιρία, όσο μεγάλη και αξιόπιστη κι αν είναι αυτή; Πώς θα χρησιμοποιεί «ο μεγάλος αδελφός» όλα αυτά τα προσωπικά και πιθανόν μυστικά; (9)
Είναι διαθέσιμη πρακτικά σήμερα τέτοια ευρυζωνική σύνδεση που να μπορεί άνετα και σε πραγματικό χρόνο να μεταφέρει (εδώ και τώρα) τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων;
Θα παρέχεται δωρεάν;Σημειώσεις
(1) http://www.techcrunch.com/2006/03/06/google-drive-what-we-know-so-far/
(2) http://www.linuxformat.gr/?q=forum/acer-aspire-one-a110l-%CE%AE-asus-eee-pc900-16g
(3) http://glinden.blogspot.com/2006/03/in-world-with-infinite-storage.html
(4) http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/2006/05/01/8375454/index.htm
(5) http://blogs.zdnet.com/Google/?p=121
(6) https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=writely&passive=true&nui=1&continue=http%3A%2F%2Fdocs.google.com%2F&followup=http%3A%2F%2Fdocs.google.com%2F<mpl=homepage&rm=false
(7) http://www.getdropbox.com/
(8) http://www.drivehq.com/index.aspx?RefID=3976341&srcID=610020
(9) http://blog.wired.com/business/2009/01/why-a-google-we.html
(10) http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12319&subid=2&pubid=4993102
(11) http://www.youtube.com/watch?v=jIrrPx9HEug
(12) http://googlesystem.blogspot.com/2009/01/first-official-description-of-gdrive.html
(13) http://computer.howstuffworks.com/google-apple-cloud-computer.htm
(14) http://www.tgdaily.com/html_tmp/content-view-41094-140.html
(15) http://www.fahad.com/2006_03_01_fahadinc_archive.html

No comments: