Download: Fast, Fun, Awesome

Tuesday, February 24, 2009

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΛΙΟΥ







Μια ξεχωριστή εκδήλωση σήμερα στη σχολική βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Ιλίου που προετοίμασε η υπεύθυνη Γιώτα Τσώλη.
Αφού ξελάφρωσε τη μικρή της βιβλιοθήκη απο μερικά τραπέζια, δημιούργησε αρκετό χώρο ώστε να χωρέσουν δύο τμήματα της δευτέρας τάξης για να απολαύσουν τη συζήτηση με την ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου.
Είχε προηγηθεί προηγουμένως από τις φιλολόγους των τμημάτων ειδικό μάθημα πάνω σε ποίημα της Χριστοδούλου που υπάρχει στο σχολικό εγχειρίδιο, η δε συζήτηση επικεντρώθηκε στα ποιήματα
Ένδεια της φυσικής
Ο παρείσακτος &
Ειδική Αγωγή Ι.
Η ποιήτρια απήγγειλε με τον ξεχωριστικό ζεστό της τρόπο τα ποιήματα και συζήτησε με τους νεαρούς μαθητές τις δικές τους ερωτήσεις και απόψεις. Τα παιδιά συμμετείχαν ζωντανά θέτοντας ουσιαστικές ερωτήσεις γιατί φαίνεται πως είχαν έρθει διαβασμένα (αλλά κυρίως συγκινημένα ) από τα ποιήματά της.
Η κουβέντα στράφηκε γύρω από τα εξής θέματα :
η έμπνευση του καλλιτέχνη, ο ρόλος της ομοιοκαταληξίας, ο ρόλος της ποίησης, τα κρυμμένα μηνύματα ενός έργου τέχνης, η ανθρώπινη επικοινωνία και ο ρόλος των προσωπικών μας βιωμάτων στην κατανόηση της ποίησης.
Μια συγκλονιστική μαθησιακή εμπειρία και για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθήσαμε αυτή την ειλικρινή και αφτειασίδωτη συνομιλία μεταξύ της ποιήτριας και των μαθητών.
Η Δήμητρα Χριστοδούλου είναι ένας ξεχωριστά δικός μας άνθρωπος γιατί, ας μην ξεχνάμε, πως είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται μόνιμα στο Ίλιο.
Η εκδήλωση έγινε με αφορμη τη βράβευση της Χριστοδούλου με το κρατικό βραβείο ποίησης του έτους 2008.
Εργογραφία της Δήμητρας Χριστοδούλου

Ποίηση
"Τα άλογα του Μυροβλήτου" 1974 ιδιωτική έκδοση
"Ηγησώ" 1979 Κείμενα
"Χώμα" 1985 Κέδρος
"Η προσευχή του αναιδούς" 1991 Καστανιώτης
"Το κυπαρίσσι των εργατικών" 1995 Καστανιώτης
"Φορτίο" 1997 Καστανιώτης
"Προς τα κάτω" 1999 Νεφέλη
"Ελάχιστα πριν" 2005 Νεφέλη
"Λιμός" 2007 Νεφέλη

Πεζογραφία
"Ακτή στο φως του χειμώνα" 1995 Καστανιώτης

(Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και στα εβραϊκά.)





Φυσικά, εύγε και στην υπεύθυνη της Σ. Β., τη φιλόλογο Γιώτα Τσώλη, για τη συγκίνηση που μας προσέφερε με την εκδήλωση αυτή, την αφιερωμένη στην ποίηση.
Επειδή πολλές φορές από μικρά πράγματα φαίνεται το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δεν μπορώ να μην κάνω μνεία στην ξεχωριστή γωνιά που κατάφερε να φτιάξει η Γιώτα με τη βιβλιοθηκούλα την αφιερωμένη ειδικά στην εφηβική λογοτεχνία που βλέπετε στη φωτογραφία.

1 comment:

Ιωάννα Λουλάκη said...

Μπράβο κι από μένα Γιώτα!