Download: Fast, Fun, Awesome

Sunday, August 16, 2009

Ιστορία και μυθεύματα



Πριν 73 χρόνια, στους ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου, το δισέγγονο μαύρων σκλάβων Jesse Owens αποσπούσε τέσσερα χρυσά μετάλλια, και έκανε τον Χίτλερ να κοκκινίζει από μανία, επειδή ο μύθος που καλλιεργούσε για την ανωτερότητα της άριας φυλής διαψεύδονταν. Το χειρότερο μάλιστα για το ναζιστή δικτάτορα ήταν πως το τεράστιο στάδιο στολισμένο με σβάστικες σειόταν από τις ιαχές "Γιέσε Όβενς", τις επευφημίες δηλαδή των Γερμανών θεατών προς ένα "κατώτερο" ον με "ζωικές ικανότητες"!
Παρ' ότι ο Jesse Owens έγινε ο θρύλος εκείνων των ολυμπιακών αγώνων, ο Χίτλερ φημολογείται πως έφυγε γρήγορα από το στάδιο για να μην τον συγχαρεί.
Σύμφωνα όμως με τον 83χρονο Γερμανό αθλητικό ρεπόρτερ Ζίγκφριντ Μίσνερ τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Ο Χίτλερ αναγκάστηκε να σφίξει το χέρι του μαύρου αθλητή!
Αυτός που σίγουρα ΔΕΝ οργάνωσε τιμητική δεξίωση για τον Jesse Owens, ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούζβελτ, φοβούμενος τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων του από τις συντηρητικές πολιτείες του Νότου!!!!

Αν αληθεύουν αυτά που υποστηρίζει ο Μίσνερ, πρόκειται μάλλον για ένα υπερβολικό "μοντάζ" των πραγματικών ιστορικών γεγονότων, ώστε να τονιστεί η ρατσιστική φυσιογνωμία του ναζιστικού καθεστώτος.
Κάτι που φυσικά είναι τελείως ανούσιο, αφού τα τερατώδη εγκλήματα εκείνης της εποχής επιβεβαιώνουν ακράδαντα το ρατσιστικό χαρακτήρα του εθνικοσοσιαλισμού.
Αυτό αντίθετα που δε διατυμπανίζεται με τον ίδιο τρόπο είναι η στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να σφίξει επισήμως το χέρι του μαύρου αθλητή.

Δείτε τα σχετικά άθρα στις εφημερίδες
ΤΑ ΝΕΑ
THE INDEPENDENT

No comments: