Download: Fast, Fun, Awesome

Saturday, August 8, 2009

Το ψηφιακό βιβλίο μπαίνει επιτέλους επισήμως στη δημόσια εκπαίδευση;



Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της 6/Αυγούστου/2009 το ΥΠΕΠΘ σε συνεργασια με το Υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να δημιουργήσουν ψηφιακές βιβλιοθήκες και γενικότερα να προωθήσουν το ψηφιακό βιβλίο σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν τα κονδύλια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ).
Η δέσμη μέτρων που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή περιλαμβάνει επίσης προγράμματα ζωγραφικής, μουσικής, χορού και θεάτρου προκειμένου να συνδεθεί η παιδεία με την τέχνη ήδη από το δημοτικό.
Το ΥΠΕΠΘ όμως δεν ανακοίνωσε ακόμη τι βιβλία θα περιλαμβάνουν αυτές οι βιβλιοθήκες και σε ποιες ηλικίες θα απευθύνονται, ούτε αν υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση του καινούριου αυτού υλικού με τις υπάρχουσες σχολικές βιβλιοθήκες.

Η ιδέα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί φαίνεται να δίνει στους μαθητές μια ακόμη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τους σύγχρονους πόρους που προσφέρει ο κυβερνοχώρος και οι Νέες Τεχνολογίες.
Βέβαια, επειδή πρόκειται για ψηφιοποιημένο υλικό, τίθενται διάφορα προβλήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα, αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά να μειώσουμε το ψηφιακό χάσμα που αποκλείει σήμερα αρκετούς μη προνομιούχους μαθητές από την κοινωνία της πληροφορίας:
α) πώς θα γίνεται η πρόσβαση στα ψηφιακά βιβλία;
β) πώς θα διαβάζονται;
γ) το ψηφιακό υλικό θα είναι δωρεάν (public domain)
Πάνω απ΄ όλα δε, τι θα γίνει με τους μαθητές μας που δε διαθέτουν σήμερα υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο;

No comments: