Download: Fast, Fun, Awesome

Friday, November 20, 2009

H Google ζητάει τη βοήθεια της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού για το λειτουργικό της σύστημα Chromium OS



H Google ανακοίνωσε χτες στο επίσημο ιστολόγιό της
ότι ξεκινάει το έργο “ανάπτυξη ελεύθερου κώδικα για το νέο λειτουργικό σύστημα Chromium OS” και παράλληλα με τη δουλειά των μηχανικών των εργαστηρίων της, ζητάει και τη βοήθεια οποιουδήποτε μέλους της παγκόσμιας κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού.
Η διάσημη εταιρία έχει ήδη από καιρό ξεκινήσει την ανάπτυξη του διαδικτυακού αυτού λειτουργικού συστήματος επωφελούμενη από προηγούμενη δουλειά που έχει γίνει από τα GNU, τον πυρήνα Linux, Moblin, Ubuntu, WebKit .
Το Chromium OS υπόσχεται:
ταχύτητα, απλότητα και ασφάλεια.
Ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα της ασφάλειας, το νέο λειτουργικό ενθυλακώνει κάθε διαδικτυακή εφαρμογή που τρέχουμε μέσα σε ένα ειδικό “σάκο ασφαλείας”, αποτρέποντας έτσι τις επιθέσεις του κακόβουλου λογισμικού.
Ακόμη όμως κι αν το σύστημά μας μολυνθεί από κάτι, αυτοεπισκευάζεται με κάθε επανεκκίνηση, οπότε γίνεται επαλήθευση της ακεραιότητας του κώδικα.
Η φιλοσοφία του δηλαδή είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των συνηθισμένων λειτουργικών που ουσιαστικά μεταφέρουν την ευθύνη της ασφάλειας του υπολογιστή στο χρήστη. Το Chromium OS προβαίνει σε αυτοέλεγχο ούτως ή άλλως με κάθε επανεκκίνηση και φροντίζει για θέματα ασφαλείας από μόνο του αυτομάτως, απαιτώντας από το χρήστη να πάρει κάποιες αποφάσεις μόνο για θέματα που μπορεί να κατανοήσει από τον κυκεώνα των αλληλοσυνδεόμενων προτύπων του κυβερνοχώρου.
Απ' ό,τι φαίνεται δηλαδή, ο υπολογιστής θα ανοίγει κατ' ευθείαν σαν φυλλομετρητής διαδικτύου και οτιδήποτε κάνουμε θα αποθηκεύεται στο σύννεφο και όχι στο μηχάνημα.
Επομένως αυτό που αναλαμβάνει το λειτουργικό είναι να παρέχει σταθερότητα, ταχύτητα και ασφάλεια κατά την πλοήγησή μας στον κυβερνοχώρο, μέσα από τον οποίο ούτως ή άλλως θα εργαζόμαστε πλέον ψηφιακά.

Για να δούμε όμως αν όλες αυτές οι υποσχέσεις θα πραγματοποιηθούν... πρέπει
να περιμένουμε ακόμη ένα χρόνο, οπότε θα δοθεί στην κυκλοφορία η έκδοση 1.0 του λειτουργικού συστήματος της Google.

Βιβλιογραφία:
Για θέματα ασφάλειας διαβάστε τις λεπτομέρειες στο
Chromium OS Security Overview

ή δείτε το βίντεο.
http://www.youtube.com/watch?v=A9WVmNfgjtQ

Για μια επίδειξη της φιλοσοφίας του λειτουργικού δείτε τα βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=0QRO3gKj3qw &
http://www.youtube.com/watch?v=ANMrzw7JFzA


Για την παρούσα ανάρτηση χρησιμοποιήθηκε το εξής λογισμικό ανοικτού κώδικα:
επεξεργαστής κειμένου: Abiword
φυλλομετρητής διαδικτύου: Mozilla Firefox
λειτουργικό σύστημα: Ubuntu 9.04

No comments: