Download: Fast, Fun, Awesome

Sunday, November 8, 2009

Ζητήματα ασφάλειας του Μαθητικού Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή




Σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνουν οι επίσημες ιστοσελίδες της Microsoft (1,2),
από στοιχεία που συνέλεξε η εταιρία μετά από έλεγχο μισού εκατομμυρίου περίπου μηχανημάτων που πήραν μέρος στην έρευνα Microsoft Security Essentials μέχρι την 6η Οκτωβρίου 2009,
οι υπολογιστές που λειτουργούν με XP παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας.
Πιο συγκεκριμένα, το 52% των υπολογιστών που λειτουργούν με το λειτουργικό Windows XP είχαν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό (κυρίως σκουλήκια & δούρειους ίππους).
Αν επίσης πάρουμε υπ' όψιν πως περίπου το 65% των χρηστών υπολογιστών παγκοσμίως (3,4) ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιούν αυτό το παλιό λειτουργικό, καταλαβαίνουμε πως το πρόβλημα με την ασφάλεια στο XP είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Θα μου πείτε γιατί μπορεί να μας ενδιαφέρει εμάς τους εκπαιδευτικούς το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Μα επειδή ο Φορητός Μαθητικός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής της Δράσης «Ψηφιακή Τάξη»
που δόθηκε φέτος στους μαθητές μας της Α' Γυμνασίου έχει ακριβώς αυτό το λειτουργικό της Microsoft, διότι το νεότερο Vista απλά θα σερνότανε σε ένα τέτοιο μηχανηματάκι (netbook).
Φανταστείτε λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι. Έτσι όπως θα μπαίνουν οι ανυποψίαστοι μαθητές σε διάφορες ύπουλες ιστοσελίδες, όταν θα σερφάρουν στο διαδίκτυο από το σπίτι τους, θα κολλάνε σωρηδόν ιούς και έτσι σε λίγο καιρό δε θα λειτουργεί τίποτε.
Βέβαια, στις τεχνικές προδιαγραφές του μηχανήματος (6) αναφέρεται πως πρέπει να είναι εγκαταστημένο με τριετή άδεια χρήσης αντι-ιικό λογισμικό. Αν προσέξετε, θα δείτε πως η αναγκαιότητα για αντι-ιικό αφορά ΜΟΝΟΝ το λειτουργικό Windows XP, φυσικά διότι αυτό είναι ευπαθές ως προς το κακόβουλο λογισμικό.
Επίσης, όσο πιο ενημερωμένος με τα πακέτα συντήρησης (service packs) του λειτουργικού του συστήματος είναι ένας υπολογιστής τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι για μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό, αλλά δυστυχώς ελάχιστοι φροντίζουν να φορτώνουν τις ενημερώσεις...
Θα μου πείτε, ευτυχώς υπάρχει και το άλλο διαθέσιμο λειτουργικό (κάποια διανομή Linux, συνήθως Ubuntu, ή Xandros, αν πρόκειται για υποφορητό Asus) που είναι αρκετά ασφαλές (5), αλλά το ερώτημα είναι πόσοι από τους μαθητές θα το χρησιμοποιήσουν;
Mάλιστα στα στικάκια (flash memory drive) που δόθηκαν, το λογισμικό παίζει μόνο σε Windows, και αν κάποιος επιθυμεί να δοκιμάσει το Λίνουξ, θα πρέπει να φορτώσει το εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή .deb, ώστε να λειτουργεί σε περιβάλλον Linux από το Αποθετήριο Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ [Σχολικού Εργαστηρίου Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ]. (7)

Με λίγα λόγια, καλύτερα, ας προσέχουμε!
α) Ποτέ μη χρησιμοποιείτε "σπασμένο" (δηλαδή παράνομα κατεβασμένο) λογισμικό από οπουδήποε κι αν προέρχεται. Δεν είναι μόνον ανήθικο, είναι και επικίνδυνο!
β) Ενημερώνετε το λογισμικό σας με τα διαθέσιμα service packs ή άλλες προσθήκες ασφαλείας, από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας ή οργανισμού που το αναπτύσσει.
γ) Αντι-ιικό πρόγραμμα που δεν ενημερώνεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ είναι άχρηστο, διότι δεν προφυλάσσει από τους τελευταίους κινδύνους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
δ) Μήπως είναι καιρός να δοκιμάσετε την ασφάλεια ενός λειτουργικού συστήματος ελεύθερου λογισμικού, λογισμικού ανοικτού κώδικα;

Σημείωση: Για τη σημερινή ανάρτηση χρησιμοποιήθηκε το εξής λογισμικό ανοικτού κώδικα:
α) επεξεργαστής κειμένου: AbiWord
β) φυλλομετρητές διαδικτύου: Mozilla Firefox & Epiphany
γ) λειτουργικό σύστημα: Xandros/Linux σε ένα υποφορητό Asus Eee PC 900

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. Microsoft Malware Protection Center http://blogs.technet.com/mmpc/archive/2009/10/15/microsoft-security-essentials-week-one.aspx

2. Microsoft Security Intelligence Report volume 7 (January - June 2009)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=037f3771-330e-4457-a52c-5b085dc0a4cd&displaylang=en


3. Τop five operating systems Nov 2008 - Nov 2009 worldwide
http://gs.statcounter.com/#os-ww-monthly-200810-200911


4. Operating System Market Share
http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10

5. The best desktop OS is... Steven J. Vaughan-Nichols
COMPUTERWORLD Blogs
http://blogs.computerworld.com/the_best_desktop_os_is

6. Τεχνικές προδιαγραφές του Μαθητικού Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή
http://pupilslaptop.digitalaid.gr/Specs

7. Λογισμικό για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τις
διανομές Ubuntu / Debian, αλλά και άλλες διανομές Linux.
http://ts.sch.gr/repo/ .

No comments: