Download: Fast, Fun, Awesome

Friday, July 23, 2010

Ελληνικό εγχειρίδιο "Ξεκινώντας με το Ubuntu 10.04 "


Η μεταφραστική ομάδα της ελληνικής κοινότητας Ubuntu εξέδωσε τον επίσημο οδηγό της πιο δημοφιλούς διανομής GNU/Linux,
ο οποίος διατίθεται από την ιστοσελίδα του Ubuntu
http://ubuntu-manual.org/?lang=el

Πρόκειται για ένα περιεκτικό οδηγό αρχαρίων για το λειτουργικό σύστημα Ubuntu. Η συγγραφή του έγινε υπό μια άδεια ανοιχτού κώδικα και είναι ελεύθερο για λήψη, μελέτη, τροποποίηση και διανομή.
Το εγχειρίδιο αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με καθημερινές εργασίες, όπως για παράδειγμα το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, η αναπαραγωγή μουσικής και η σάρωση εγγράφων. Επειδή δόθηκε έμφαση στις εύκολες ως προς την εφαρμογή οδηγίες, είναι κατάλληλο για χρήστες ποικίλων επιπέδων εμπειρίας.

Ήταν η πρώτη έκδοση του εγχειριδίου και συνεπώς έπρεπε να ξεπεραστούν αρκετά τεχνικά προβλήματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως τα ελληνικά είναι η δεύτερη γλώσσα, μετά τα αγγλικά, στην οποία διατίθεται το εγχειρίδιο!


Οφείλω τόσα πολλά στη διανομή Ubuntu, που μου έδωσε τη δυνατότητα να συντηρώ το δίκτυο LTSP στη σχολική βιβλιοθήκη και να εξυπηρετώ τους μαθητές μας με τέσσερα τερματικά που χρησιμοποιούν μόνο ελεύθερο λογισμικό, που το λιγότερο που μπορούσα να προσφέρω είναι τη συμβολή μου στη μετάφραση του εγχειριδίου (μετάφραση μερικών κεφαλαίων και διορθώσεις του τελικού κειμένου).
Η εμπειρία  μου από τη συμμετοχή στη συλλογική αυτή δουλειά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και με δίδαξε πολλά. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον επιμελητή μας, το Γιάννη Ξυγωνάκη, αλλά και όλους τους Ουμπουντίστες μεταφραστές (δείτε στη σ. 172 του εγχειριδίου).

Όσοι επιθυμείτε να συμβάλετε συμμετέχοντας στην ομάδα τεκμηρίωσης δείτε την ιστοσελίδα
http://ubuntu-manual.org/getinvolved
ή στείλτε ηλ. μήνυμα στη διεύθυνση ubuntu-manual@lists.launchpad.net

No comments: