Download: Fast, Fun, Awesome

Friday, October 31, 2008

O ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΗΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ 1ου ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ






Την περασμένη Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008, είχα την τύχη να πάρω μέρος στην αναγνωστική λέσχη του 1ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Περιστερίου με προσκεκλημένο το φιλόλογο συγγραφέα Ανδρέα Μήτσου, σε μια συζήτηση για το βιβλίο του "Ο κύριος Επισκοπάκης" που έχει κερδίσει το βραβείο αναγνωστών του έτους 2007.
Φτάνοντας εκεί κατά τις εννιά η ώρα το βράδυ, το κτίριο ήταν κατάφωτο, αφού οι περισσότερες τάξεις είχαν βέβαια μάθημα. Περίμενα στο γραφείο των καθηγητών μέχρι να έρθει η συνάδελφος Αγγελική Φατούρου που διοργάνωνε τη βραδιά.
Το γραφείο έμοιαζε με τα συνηθισμένα γραφεία καθηγητών κάθε σχολείου, ανακοινώσεις στους τοίχους, βιβλία παντού, χαρτιά, δύο-τρία τερματικά όπου οι συνάδελφοι περνούσαν στοιχεία.
Αυτό που διέφερε ήταν το αναρτημένο ωρολόγιο πρόγραμμα. Η τελευταία διδακτική ώρα τελείωνε έντεκα και δέκα. Αν αναλογιστούμε ότι οι ενήλικοι, ως επι το πλείστον, μαθητές δουλεύουν το πρωί, έχουν οικογένειες κτλ., απορεί κανείς πού βρίσκουν το κουράγιο να παρακολουθούν μαθήματα και να παίρνουν κιόλας μέρος σε αναγνωστικές λέσχες.
Κι όμως, οι συμμετέχοντες καμιά εικοσπενταριά, οι περισσότεροι μαθητές του ΕΠΑΛ, όχι απλώς είχαν διαβάσει τη νουβέλα αλλά και συμμετείχαν στη συζήτηση, εκφράζοντας τις απόψεις τους, κριτικάροντας το έργο και θέτοντας ερωτήσεις στο συγγραφέα, τον οποίο παρουσίασε ο φίλος του (επίσης συγγραφέας) Νίκος Κουνενής.
O Ανδρέας Μήτσου μίλησε αρκετά εξομολογητικά για την προσωπική του ιστορία, τους λόγοιυς που γράφει, τους χαρακτήρες της υπό συζήτησιν νουβέλας αλλά και το τι κερδίζουμε ενασχολούμενοι με τη λογοτεχνία είτε ως συγγραφείς είτε ως αναγνώστες. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και νομίζω πως η εκδήλωση αυτή θα βοηθήσει την ομάδα να δεθεί περισσότερο αλλά και να γνωρίσει κι άλλα έργα και τους δημιουργούς τους.


Μπορείτε να διαβάσετε:
κριτική της νουβέλας στο μπλογκ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ
http://pandoxeio.wordpress.com/2008/07/14/mitsou/

για το 1ο εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου
http://www.esperino-tee.gr/school.htm

1 comment:

libelef said...

Μπράβο στην Αγγελική, που ούσα φυσικός, είναι και βιβλιόφιλη. Πάντα ακάματη και μπροστάρισα! Το βιβλίο το έχω διαβάσει απνευστί. Πάντα καλός ο κύριος Μήτσου!!