Download: Fast, Fun, Awesome

Tuesday, October 14, 2008

OPEN SOURCE Athens Digital Week






(Δείτε επίσης και την ιστοσελίδα
http://www.athensdigitalweek.gr/el/the-event)


Είναι δυνατόν μια εταιρία να δίνει το κύριο προϊόν της εντελώς δωρεάν, να παραμένει κερδοφόρα και η αξία της να αποτιμάται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια; Είναι δυνατόν το μοντέλο αυτό να είναι τόσο επιτυχημένο που να το ακολουθούν και άλλες εταιρίες, μεγαθήρια στο χώρο της πληροφορικής; Έχετε συναντήσει πότε ανθρώπους πρόθυμους να εργαστούν δωρεάν ενώ θα μπορούσαν, προγραμματίζοντας για κάποια εταιρία, να κερδίσουν χρήματα;


Φίλες και φίλοι καλώς ήρθατε στο κόσμο του ελεύθερου λογισμικού και του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπου τα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα δεν ισχύουν. Σε έναν κόσμο, όπου οι σχέσεις πελάτη - καταναλωτή, προγραμματιστή - χρήστη και παραγωγού - εταιρίας διέπονται από απόλυτη ελευθερία.
Ακούγεται λίγο σαν ουτοπία; Είναι η νέα συναρπαστική πραγματικότητα και στο Athens Digital Week μπορείτε να την γνωρίσετε από κοντά: οι πρωτοπόροι στον χώρο του open source θα είναι εκεί και θα σας περιμένουν για να σας γνωρίσουν έναν νέο κόσμο.

Ο Max Spevack ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα project leader του έργου Fedora, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σχετική διανομή Linux, ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα των Windows. Το Fedora είναι εγκατεστημένο στους υπολογιστές χιλιάδων χρηστών και υποστηρίζει τα μηχανογραφικά τμήματα εκατοντάδων εταιριών παγκοσμίως. Η διανομή Fedora είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κυρίως για οικιακή ή ατομική χρήση, ενώ τα κομμάτια και οι τεχνολογίες του Fedora που είναι χρήσιμες για εταιρική χρήση συμπεριλαμβάνονται στο Red Hat Linux που απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο Max θα μιλήσει για το τρόπο που είναι εφικτό μια κοινή προσπάθεια να ωφελήσει όλους του συμμετέχοντες σε αυτή, παρέχοντας στους απλούς χρήστες ένα εύχρηστο λειτουργικό σύστημα εντελώς δωρεάν και σε μια επιχείρηση την δυνατότητα να προσφέρει ένα αξιόπιστο και σταθερό προϊόν για τις πλέον απαιτητικές και αυστηρές χρήσεις.

Το πιο σημαντικό και συνάμα μαγευτικό είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται μια διανομή, δηλαδή ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux: Η διαδικασία διαφέρει πολύ από αντίστοιχες που αφορούν εμπορικά προϊόντα λογισμικού, στις οποίες υπάρχει μια εταιρία που προσλαμβάνει κάποιους προγραμματιστές για να αναπτύξουν το προϊόν, τεχνικό προσωπικό για να το υποστηρίξει και στελέχη marketing για να το προωθήσουν στα κανάλια διανομής. Στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού εθελοντές αναπτύσσουν λογισμικό για το κέφι τους και αποφασίζουν μόνοι τους τι θα συμπεριλάβουν στη τελική διανομή. Οι έμπειροι χρήστες αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τους νεώτερους και όλοι μαζί να προβάλουν τη διανομή τους με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο. Ο Max Spevack με τη μεγάλη του εμπειρία θα μας δώσει να καταλάβουμε πως οργανώνονται και λειτουργούν οι σχετικές κοινότητες εθελοντών αλλά και εργαζόμενων προγραμματιστών, τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι μετά τις καθημερινές "κανονικές" τους δουλείες ξενυχτάνε προγραμματίζοντας, συνήθως χωρίς να έχουν συγκεκριμένα και απτά οικονομικά οφέλη, καθώς και την κουλτούρα που κυριαρχεί στις ομάδες χρηστών ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού. Παράλληλα θα μας εξηγήσει πως η παραπάνω διαδικασία μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό επιχειρηματικό μοντέλο για διάφορες εταιρίες που κατάφεραν να κατανοήσουν και συνεργαστούν με τις παραπάνω κοινότητες.

Φυσικά δε θα μείνουμε στη θεωρία καθώς ένα από τη σημαντικότερα στελέχη του Fedora project, ο δικός μας Δημήτρης Γλέζος θα μας παρουσιάσει την ελληνική ιστορία στην ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με παραδείγματα τόσο από τη δημιουργία και συντήρηση συγκεκριμένων εφαρμογών ή τον εξελληνισμό των βασικότερων ξένων εφαρμογών, όσο και με το τρόπο λειτουργίας μια αντίστοιχης κοινότητας στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης δεν είναι μόνο έμπειρος και ικανός προγραμματιστής αλλά και ιδιαίτερα οργανωτικός και δραστήριος σε όλα τα θέματα που άπτονται των νέων τεχνολογιών. Ο αγώνας του για την αποτροπή των πατεντών λογισμικού και η κινητοποίηση και συνεργασία του με πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς φορείς οδήγησε στην απόρριψή της σχετικής τροπολογίας από το Ευρωκοινοβούλιο το 2005.

Ο Νίκος Ρούσσος θα είναι κοντά μας για να μας παρουσιάσει σε πιο τεχνικό επίπεδο το λειτουργικό σύστημα Linux αλλά και να μας μιλήσει και για την ελληνική κοινότητα χρηστών Linux, η οποία είναι εξαιρετικά δραστήρια διοργανώνοντας πολλά και ενδιαφέροντα events. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να ακούσουμε για τις πρωτοβουλίες του συλλόγου χρηστών Linux αλλά και για τις ενέργειες που κάνουν για την προώθηση του, καθώς και για τις προσπάθειες τους για την υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων από το ελληνικό κράτος.



Τέλος θα έχουμε κοντά μας έναν από τους πιο σημαντικούς προγραμματιστές του FreeBSD, τον Γιώργο Κεραμίδα. Ο Γιώργος θα μας εξηγήσει γιατί το FreeBSD θεωρείται ένα από τα πιο καλογραμμένα και αξιόλογα λειτουργικά συστήματα και γιατί αποτελεί την αδυναμία των πολύ έμπειρων προγραμματιστών και διαχειριστών συστημάτων. Ελπίζουμε ότι μαζί τους θα είστε και εσείς στο Athens Digital Week.



Open Source (Πρόγραμμα)


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου: Καλώς ήρθατε στο κόσμο του ελεύθερου λογισμικού και του ανοιχτού κώδικα, όπου τα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα δεν ισχύουν. Είναι η νέα συναρπαστική πραγματικότητα. Μπορείτε να την γνωρίσετε από κοντά: οι πρωτοπόροι στον χώρο του open source θα είναι εκεί και θα σας περιμένουν για να σας γνωρίσουν έναν νέο κόσμο.

18:00- 21:30 Talk Zone (παρουσιάσεις από μεγάλα ονόματα του χώρου από όλο τον κόσμο και σημείο συνάντησης ανεξάρτητων διαδικτυακών κοινοτήτων)