Download: Fast, Fun, Awesome

Tuesday, January 18, 2011

Εντυπώσεις από το εγκυκλοπαιδικό εργαστήρι της Βικιπαίδειας στο ΕΙΕ


Πραγματοποιήθηκε χτες ένα ολοζώντανο εγκυκλοπαιδικό εργαστήρι για την ελληνική έκδοση της wikipedia, τη Βικιπαίδεια.
Ο Γιάννης Γιανναράκης μας κάλεσε όλους να συμματάσχουμε στον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας, βάζοντας το φιλόδοξο στόχο του διπλασιασμού των άρθρων της.
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής ξεκαθάρισε αρκετά ζητήματα για το τι ακριβώς είναι (αλλά και τι ΔΕΝ είναι) η Βικιπαίδεια και ποιες είναι οι αρχές της.
Σειρά είχε ο  Μαρκέλλος Στεβής που μας έδειξε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς εμπλουτίζοντας, ή βελτιώνοντας το περιεχομενό της.
Κατόπιν η Ευγενία Αμαξίδου μας εξήγησε τον τρόπο συνεργασίας, την εξέλιξη ενός άρθρου, τις διαδικασίες διαγραφής, τη δουλειά των συντακτών και το ρόλο των διαχειριστών.
Στο τέλος, ο Τάσος Τζαβάρας έδειξε πώς γίνεται πρακτικά η δημιουργία ενός άρθρου με βασική μορφοποίηση και τον  τρόπος επεξεργασίας από τον εύχρηστο επεξεργαστή κειμένου που διαθέτει ο συνεργατικός χώρος [wiki] της Βικιπαίδειας.
Φυσικά, αρκετοί που είχαμε φέρει τους φορητούς μας, ασχοληθήκαμε επί τόπου με τη  επεξεργασία ή δημιουργία κάποιου άρθρου, βοηθούμενοι από τους έμπειρους διαχειριστές της Βικιπαίδειας.

Το συγκεκριμένο άρθρο που δημιουργήθηκε χτες το βράδυ στο εργαστήρι ήταν το "Βικτόρια Χίσλοπ'. Μάλιστα, αν επισκεφθείτε το άρθρο και πατήσετε, πάνω αριστερά, την προβολή ιστορικού, θα δείτε πώς εξελίσσεται το γράψιμο του άρθρου από τους συμμετέχοντες συντάκτες ή διαχειριστές.
Βλέπετε πως μόνον εντός εικοσιτετραώρου, από τη δημιουργία του άρθρου χτες στο εργαστήρι, στις 17:40, μέχρι την ώρα που γράφω αυτή την ανάρτηση σήμερα, στις 16:15, έχουν ασχοληθεί ήδη 10 άτομα εθελοντές της Βικιπαίδειας, και το άρθρο πραγματικά αυξάνει ποσοτικά από 5.864 bytes σε 6.517 bytes, αλλά κυρίως βελτιώνεται και ποιοτικά. 
Εδώ ακριβώς είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα  της συνεργατικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια. Η προσφορά μεγάλου αριθμού εθελοντών.


 Ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης, που έγινε στο μικρό αμφιθέατρο του ΕΙΕ, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην  ιστοσελίδα
http://mywikipedia.ellak.gr/?p=52

Μάθετε περισσότερα για την εγκυκλοπαίδεια διαβάζοντας απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις και τη σελίδα βοήθειας για τη χρήση και το έργο αυτού του εγχειρήματος.

Και ας μην ξεχνάμε:
Η ελληνική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 58.719 άρθρα.
Με τη συνεισφορά όλων, μπορούμε γρήγορα να τα διπλασιάσουμε και να τα βελτιώσουμε. Τέλειο άρθρο μάλλον δεν υπάρχει. Μπορεί όμως να γίνει καλύτερο αν βοηθήσουν εθελοντές με γνώσεις και μεράκι!

Δείτε και την ειδική έκκληση προς εκπαιδευτικούς και ερευνητές
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231074237

Το υπουργείο παιδείας υποστηρίζει τον εμπλουτισμό της ελληνικής έκδοσης της ανοιχτής online ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας WIKIPEDIA (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, http://el.wikipedia.org/).  Στόχος είναι η ελληνική έκδοση της WIKIPEDIA  να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, ξεπερνώντας τα 100.000 λήμματα, με τη συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου.

No comments: