Download: Fast, Fun, Awesome

Wednesday, July 22, 2009

O Frank McCourt στο πάνθεον των Αμερικανών συγγραφέων



Ο Ιρλανδο-αμερικανός εκπαιδευτικός και συγγραφέας Frank McCourt (19/8/1930 - 19/7/2009) πέθανε προχτές σε ηλικία 79 χρονών.
Προέρχοταν από πάμφτωχη οικογένεια Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ και μετά κόπων και βασάνων κατάφερε (δουλεύοντας ως λιμενεργάτης) να τελειώσει το κολέγιο για να γίνει καθηγητής αγγλικής σε διάφορα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης.
Έγινε διάσημος το 1996, με το αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα Angela's Ashes, στο οποίο διηγείται τα σκληρά χρόνια στο Μπρούκλιν και την Ιρλανδία, όπου από την πείνα αναγκάστηκε να καταφύγει ακόμη και σε μικροκλοπές!
Όπως εκμυστηρεύτηκε και ο ίδιος η καριέρα του ως εκπαιδευτικού τον βοήθησε πολύ στο να μεταμορφωθεί στα 66 του σε συγγραφέα, σφού όλα αυτά τα χρόνια διηγόταν τις προσωπικές του ιστορίες στους μαθητές του (1).
Για εμάς τους εκπαιδευτικούς βέβαια ανεκτίμητος θησαυρός παραμένει το Teacher Man, στο οποίο περιγράφει τις εμπειρίες του σε διάφορα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου υπηρέτησε για τριάντα χρόνια. Το περισσότερο διάστημα το πέρασε στο περίφημο πρότυπο δημόσιο λύκειο του Μανχάταν Stuyvesant High School, όπου δίδαξε αγγλικά και δημιουργική γραφή.


παραπομπές:
1. Νεκρολογία στη Neue Zuercher Zeitung
2. Δείτε την ξεκαρδιστική ομιλία του για το "Teacher Man" στον ιστότοπο Google videos
Ένας πραγματικός φόρος τιμής για κάθε συνειδητοποιημένο μαχόμενο εκπαιδευτικό.

No comments: