Download: Fast, Fun, Awesome

Wednesday, June 18, 2008

Στη βιβλιοθήκη του GOETHE INSTITUT ATHEN



Σήμερα επισκέφθηκα, παρέα με τη συνάδελφο Γιώτα Μοσχολιού, τη βιβλιοθήκη του Goethe Institut Athen.
http://www.goethe.de/ins/gr/ath/wis/bib/deindex.htm
H βιβλιοθηκάριος Christine Tzimis και η βοηθός βιβλιοθηκάριος Christiane Niessen μας παρουσίασαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης χρηστών που υλοποιούν στη βιβλιοθήκη τους και κατόπιν ανταλλάξαμε ιδέες για τα αντίστοιχα δικά μας προγράμματα.
Η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε βέβαια έχει διαφορετικό κοινό και το εύρος των πληροφοριών που παρέχει είναι μεγαλύτερο από αυτό μιας σχολικής βιβλιοθήκης, αλλά υπάρχουν και αρκετά κοινά σημεία. Π. χ. αρκετοί από τους δικούς τους χρήστες είναι και αυτοί μαθητές, αν και οι περισσότεροι είναι ενήλικοι.
Και αυτές επίσης αντιμετώπισαν αρχικά δυσκολία στο να προσελκύσουν τους σπουδαστές της γερμανικής του Ινστιτούτου και τους καθηγητές του στη βιβλιοθήκη...διότι και αυτοί πιέζονται από τις εξετάσεις και την κάλυψη της περιβόητης «ύλης», αλλά οι συντονισμένες προσπάθειές τους τα τελευταία τρία χρόνια άρχισαν να φέρνουν αποτέλεσμα. Πλέον, αρκετά τμήματα κατεβαίνουν στη βιβλιοθήκη για να κάνουν το μάθημά τους χρησιμοποιώντας τον πλούτο του υλικού της βιβλιοθήκης.
Φυσικά αυτές οι επισκέψεις είναι πάντοτε κανονισμένες από πριν, διότι χρειάζεται η προετοιμασία υλικού (φύλλα εργασίας) που θα βοηθήσουν τις μικρές ομάδες των περίπου 15 ατόμων να εργαστούν πάνω σε ένα θέμα σχετικό με το μάθημά τους (π.χ. το Βερολίνο) να βρουν υλικό, να το αξιολογήσουν, και να το χρησιμοποιήσουν για παραγωγή ενός κολάζ. Στο τέλος το συζητήσουν, χρησιμοποιώντας βέβαια όσο γίνεται περισσότερο την ξένη γλώσσα που μαθαίνουν. Για τις ομαδικές αυτές εργασίας, που διαρκούν περίπου μία διδακτική ώρα, χρειάζεται βέβαια να υπάρχει το κατάλληλο επικαιροποιημένο υλικό,
το οποίο οι βιβλιοθηκάριοι έχουν φροντίσει, με σωστό προγραμματισμό, να αποκτήσουν.
Η βιβλιοθήκη δηλαδή προσπαθεί να απαντήσει στις συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών της, και αυτό φυσικά σημαίνει αρκετή δουλειά γι’ αυτές, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Οι χρήστες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία πληροφόρησης που παρέχει η ενημερωμένη αυτή βιβλιοθήκη.

Φυσικά αισθάνομαι την ανάγκη να τις ευχαριστήσω και τις δύο για τη φιλική συζήτηση που κάναμε και για το χρήσιμο υλικό και ιδέες που μας πρόσφεραν.
Liebe Kolleginnen, ich wünsche Ihnen alles Beste!

θέματα: εκπαίδευση χρηστών, ομαδικές συνθετικές εργασίες, επικαιροποιημένο υλικό, ανάγκες χρηστών, βιβλιοθήκη φιλική προς το χρήστη

No comments: