Download: Fast, Fun, Awesome

Monday, March 23, 2009

Μαθητές δημοτικού μαθαίνουν δεκαδική ταξινόμηση στη σχολική βιβλιοθήκη του 4ου ΓΕΛ Περιστερίου.




Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 4ου ΓΕΛ Περιστερίου. Γέμισε με τις χαρούμενες φωνές των μικρών μαθητών της Δ΄τάξης του κοντινού 36ου Δημοτικού Περιστερίου.
Ο σκοπός ήταν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Μαθαίνω να οργανώνω τη βιβλιοθήκη μου» με το εργαστήριο «Μια βιβλιοθήκη για τα παιδιά από τα παιδιά» ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών της πρωτοβάθμιας..

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη βιβλιοθήκη εντάσσεται στο μάθημα της Γλώσσας και στην προσπάθειά να έρθουν οι μαθητές πιο κοντά στο βιβλίο.
Η δομή του προγράμματος ήταν:
α) δραματοποίηση (μικρή ιστορία),
β) θεωρία για τον τρόπο ταξινόμησης των βιβλίων, βάσει του δεκαδικού συστήματος Dewey, το οποίο χρησιμοποιούν οι περισσότερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως
γ) δραστηριότητες για την άμεση εφαρμογή της προσκτηθείσας γνώσης.
Τα παιδιά είχαν μαζί τους ένα ψαλιδάκι, ξυλομπογιές, μαύρο μαρκαδόρο και δύο βιβλία διαφορετικού είδους π.χ. επιστημονικό, μυθιστόρημα, φυσικής, ζωολογίας, γεωγραφίας, ιστορίας, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν για την πρακτική εξάσκηση.
Οι μαθητές έμαθαν τα βασικά για τον τρόπο οργάνωσης μιας βιβλιοθήκης, που θα τους βοηθήσουν να οργανώσουν τόσο την προσωπική τους βιβλιοθήκη στο σπίτι ή στην τάξη , όσο και να νιώσουν πιο βολικά σε μια μεγαλύτερη δημόσια ή σχολική.

Η παρουσίαση έγινε από την εκπαιδευτικό – καθηγήτρια γαλλικής υπεύθυνη της Σ. Β στο 4ο ΓΕΛ Περιστερίου, Γιώτα Μοσχολιού, η οποία και έχει ασχοληθεί ειδικά με την εκπαίδευση νεαρών χρηστών βιβλιοθήκης κατά την εξαετή υπηρεσία της στη βιβλιοθήκη του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Λουξεμβούργο.



Για περισσότερες λεπτομέρειες της ημερίδας δείτε το ιστολόγιο του 36ου Δημοτικού Περιστερίου, όπου θα βρείτε τα σχετικά άρθρα από την επίσκεψη των μαθητών Δ1 & Δ2 με τους δασκάλους τους Γιάννη Βεργέτη & Χρήστο Χριστόπουλο.
http://36dimotiko.blogspot.com/2009/03/1-2-4-1.html

1 comment:

Γιάννης said...

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνετε να δημοσιεύετε τις δραστηριότητές μας.Πολύ καλή και η δικιά σας δουλειά!Θα σας...παρακολουθούμε!